Деклан Хил: Уредените мачове в България не стават без хора от Федерацията


Н. Гавазов

Деклан Хил: Уредените мачове в България не стават без хора от Федерацията

Канадският журналист Деклан Хил разследва уреждането на мачове и нелегалните залози в Азия от 20 години. Написа и книга, а по негови информации са възбудени няколко разследвания в различни страни. Тезата му е, че „синдикатът", уреждащ мачове из целия свят, е базиран в Югоизточна Азия. Докладът на Европол преди две седмици - след 18-месечно разследване, потвърди част от разкритията на Хил.
Колегата от вестник „Труд" Динко Гоцев го откри след седмици опити. Канадецът се пази много, не говори по телефон и не дава номера си. Уверява се в самоличността на интервюиращия, преди сам да определи деня и часа на интервюто по нюйоркско време. Казва ни веднага след като се появява онлайн за разговора: "Имате 15 минути". След точно толкова изчезва.
И пак става труден за намиране.

- Канадец сте, а разследвате футбол, което не е типичната игра за вашата страна. Харесвате ли футбола?
- Рискувал съм живота си за този спорт. Влизал съм в бърлогите на хората, които го убиват. Според вас човек рискува ли живота си за неща, които не обича?

- Промени ли се гледната ви точка към спорта, след като навлязохте в тези разкрития?
- Абсолютно. Вече виждам нещата по различен начин. Няма как да го гледам като игра.


- Защо започнахте?
- От 20 години съм разследващ журналист. При един случай, който разнищвахме, попаднах на връзки на руската мафия, която се намесва в мачове от Националната хокейна лига. Говорим за човек, който имаше контакти с руснаците и в хокея, а връзките му стигаха чак до Конгреса на САЩ. Той ми каза - а ако знаеш какво става във футбола...


- И събуди интерес?
- Разказа ми как е бил на финала на световното първенство през 1994 г., и то в ложата на ФИФА. Стигнал е до там! Човек, свързан с машинации!


- Не ви ли е страх?
- Разбира се! Кой не би се страхувал? Плашили са ме, включително известен спортен шеф на федерация от Европа. Чрез свои хора той ми прати съобщение: "Ако ни прецакаш, свършен си!" За щастие той вече не е фактор в спорта. Страхувам се, защото това са опасни хора. Мафия.


- Наскоро гръмнаха резултати от разследването на Европол за уредените мачове. Изненада ли ви нещо?
- Да, наистина ме изненадаха. А аз знам доста, видял съм доста. Това, което ми направи най-силно впечатление, бе изнесеното от разследването в Бохум. Там бяха споменати над 300 международни мача за 2 години. Говорим за национални отбори. Не знам колко са мачовете на националните тимове всяка година, но не са повече от 1000-2000 в света. Това означава по един уреден всяка седмица. Какво прави тогава ФИФА? Ако вие в София имате фабрика за мармалад и един от всеки пет буркана е отровен, няма ли да затворите фабриката?


- Всичко е заради залозите, нали?
- Мисля, че винаги е имало уредени спортни мачове и състезания. Още от първата олимпиада. Но това е нов феномен. Спортните залози са глобално явление и засягат милиарди. Информацията и достъпността ги правят феномен. Преди 20 години, ако чуех по канадско радио българска песен и тя ме заинтригуваше, щях да звъня телефони, да пиша писма и да питам в София - какво е това? Сега просто влизаш онлайн и знаеш всичко. Всичко за всичко. Преди 10 години аз трябваше да звъня по телефона и да търся контакти, за да заложа на мач във вашата страна. Сега има хиляди сайтове, където можеш да заложиш на български мач, а и да прочетеш информация за него.


- В Азия ли е главата на този дракон?
- Натам води всичко. Азиатците пътуват по света, правят мрежа от контакти със свои хора и манипулират мачове. Но залагат само в Азия. Там можеш да заложиш колкото искаш на каквото искаш, защото няма контрол.


- Доколко има смисъл от сигналите на букмейкърите до УЕФА за големи залози?
- Приветствам, че го правят. Но е практически безсмислено. Залозите на уредени мачове не минават през легални букмейкъри, а само те подават сигналите.

- Значи ли това, че съмнително висок залог не е равносилно на уреден мач? В България има 30 сигнала от УЕФА за мачове от нашето първенство...
- Съмнително висок залог не е равносилно на уреден мач. Ако 6 часа преди двубоя звездата ти повръща и е с температура, изтича информация и всички залагат срещу твоя отбор. Логично е. Има залози, подчинени на логика, и затова на тях се слагат понякога малко по-сериозни суми. Не си мислете, че някой залага огромни суми на мачове в страна като България.

- Защо? Не е ли по-лесно да уредиш мач далеч от медийния интерес на целия свят?
- Не винаги. Да, достъпът до играчи е по-лесен далече от камерите и светкавиците. Но не си заслужава да заложиш големи пари на такъв двубой. Как ще сложиш 10 милиона на български мач? Няма кой да ги приеме, дори в Азия - съмнително е. А и защо да го правиш за дребни пари, когато можеш да налапаш огромна сума? Докато на мачовете с голямо значение и следени от цялата планета - там са големите пари. И е по-лесно, защото всички залагат на тези двубои. Само на финала "Байерн" - "Челси" в Шампионската лига през май са заложени над милиард евро. Легално! Според вас колко са нелегалните и дали не може да се манипулира дори двубой от такъв калибър? Кой ще забележи при такива залози?

- Кои са най-големите мачове, които мислите, че са уговорени?
- Убеден съм за един от световно първенство - Гана срещу Бразилия през 2006-а. Тогава успях да запиша на видео как треньорът на вратарите на Гана говори с хора от треньорския щаб и им казва, че "отдавна работи с тези хора и всичко ще мине гладко" (Гана загуби с 0:3, а визираният от Хил е Абукари Дамба, бивш национален вратар и треньор на вратарите за това световно. През 2007 г. федерацията го помоли да се оттегли заради съмненията в участие в манипулацията - б.а.). Снимах този човек с двама китайци в хотела на тима преди мача. Да уредиш среща от мондиал е по-лесно от това да наредиш мач дори от втора лига на България. Няма как да заложиш милион или десет на двубой от втора дивизия. Ще бие на очи. Докато на Мондиал сумата може да е неограничена.


- Знаете, че идва въпросът за България и връзките на страната с азиатците?
- Тя бе разкрита от Уилсън Раж Паруман, един от най-близките хора на лидера на тази престъпна група Дан Тан. Той каза, че България е част от структурата. По-точно един конкретно човек от България, чието име ми е трудно за произнасяне... нещо като Хаджииванов (явно става дума за Костадин Хаджииванов, казва го горе-долу точно - б.а.). Доколкото знам, той е в Макао. Всички лидери на този т.нар. синдикат са там - Макао, Сингапур, Тайланд...


- Дали той влияе на мачове в България?
- Не мога да кажа това. Но знам, че без контакти в националните федерации няма как да има толкова уредени мачове на национални отбори.

- Националният на България бе замесен в два такива - с ЮАР и Естония...
- Не си представям да става без свои хора във федерациите. Невъзможно.


- Какво може да спре тези хора? Как да бъде спечелена войната?
- Трябва да бъде арестуван Дан Тан! Той е главата. Негов арест ще е сигнал към тези хора: Внимавайте, ще ви пипнем! Но ако го оставим да ръководи армията си, никой няма да има респект към мерките, които се взимат. Това е първата битка за спечелването на тази мръсна война.

 

  Сподели
163