До Либия и обратно и още нещо


Н. Гавазов

До Либия и обратно и още нещо

Странни неща се случват напоследък по нашите земи. Колкото и човек да се опитва да избяга от мрачната картина на нещото наречено български футбол (друга е темата, че няма нищо общо с футбола), не може да не правят впечатление няколко неща през изминалата седмица, които не само будят недоумение, но водят след себе си редица въпроси. Задават ги дори и любителите на футбола, които отдавна са отвратени от случващото се по нашите земи и от все по-пошлия цирк, който постоянно се разиграва пред очите на нормалните хора.

Ако има кой да зададе тези въпроси обаче. Защото е много по-лесно да накараш човека срещу теб да си покаже самодоволната физиономия и да го щракнеш с фотоапаратчето, отколкото да отговори на 2-3 неща, които вълнуват нормалните хора.

Много по-лесно е в утрешния брой да пуснеш голяма снимка на ухилената персона, отколкото елементарни обяснения на простички въпроси. Уважаеми читателю, не ви ли се струва, че връзката с вас се позагуби някъде? Защото се оказва, че въпросите, които вие задавате, всъщност няма кой да ги отправи. И в един момент, на трезвомислещия човек му писва и няма нищо чудно в това, че онзи ден бай Пешо ми го каза в прав текст: „Абе момче, нали по телевизора има мачове от Англия, Испания, Италия... К'во ми пука за българския футбол. Виж, че всичките са мошеници и циркаджии, а играчите не стават".

Оппаа. Бай Пешо, недей с лошо. Хубав си ни е футбола. И интересен. Например, къде го има това чудо, паузата в едно първенство да продължава три месеца. Или лицензи да получават стадиони, които обикновено в Уганда се използват за отглеждане на бамбук. Или, как така се налагат наказания от два месеца за употреба на допинг и то с малката подробност, че наказанието се изтърпява по време на зимната тримесечна пауза...Да не говорим, че само тук може да гледаш футбол, който се играеше през 70-те години.

Както и да е. Докато човек насмогне да отговори на тези въпроси, през изминалата седмица се появиха други (бай Пешо, казвах ли ти, че в българските ловни полета винаги е интересно). Единият е свързан с националния отбор на България, който впрочем така се залиса в битката си с Антигуа и Барбуда, че бе изпреварен от Кабо Верде (площта на острова е по-малка от Пловдивска област, а населението е по-малко от това на Пловдив. Да, имат си и армия от 1 200 човека. И два стадиона).

Та нека се върна на темата. Старши-треньорът на „лъвовете" (не мишките) Любо Пенев взе, че обяви състава на отбора за контролата с Унгария. Идеално. Друг е въпросът, че за това съобщиха най-напред събратята от Associated Press и то с огромно заглавие: „Бербатов, Стилиян и Мартин Петров не са повикани в националния отбор на България". Естествено, не повярвах на новината на АР, но след пет минути я съобщи Reuters, Sky Sports, France Press..... Този път не се щипах - нямаше нужда. Щом треньорът е преценил, че Сульо и Пульо са по-добри от играещите във Висшата лига....По нашите ловни полета нямаше нищо по темата и почти час след американците тук-там се появи нещо. Новината мина и замина, само където никой не се сети да попита корифеят на футболните науки Пенев, защо е повикал Сульо, Пульо, Хичо и Пичо, а не капитана на Астън Вила. Например, какво търсят играчи като Ивелин Попов, който в последния си мач за гранда Газиантеп си вкара автогол и пропусна дузпа или Божинов, който на всеки двубой на Лече търка пейката по 69 минути, а 21 минути прави лицеви опори и подава топките на съотборниците си?

Другият въпрос е свързан с Околосветското пътешествие на ЦСКА, пардон, турнето до Либия. Никой не седна да обясни, какво търсят „армейците" в раздираната от гражданска война държава и какви ще са ползите от пътуването до Африка. Защо например не се направи турне в Джибути? Защо един полуаматьорски отбор от Норвегия си урежда контрола с третия в Испания, а ние не може да си уредим проверка с десетия в Албания и се налага да пътуваме до Либия като в същото време лъжем феновете, че има заплануван мач с Виляреал? Дали защото в Европа вече ни смятат за аматьори и гледат несериозно на нас? Всички тези въпроси хората си ги задават, но няма кой да ги направи публично достояние. Иначе снимки има....дори и памфлети се появиха, че либийците вече били влюбени в България заради туристите от Борисовата градина. 

Уважаеми футболни босове. В тази държава любителите на футбола не са само голобради тинейджъри, чието посещение на стадионите е свързано с това къде да изпикаят изпитата си от сутринта бира или кого да набият, защото поотделно са обикновени дришльовци от кварталното кафене. В тази държава все още има хора, които мислят и задават въпроси и е трудно да ги излъжете. Тях няма да ги видите на поляните си, но те също се интересуват от футбол, макар и не този на Златка и Патка и коя точно е спала с Дембеле заради фланелката на резервата на последния в Германия. Тези хора имат въпроси към вас и дори когато някой няма смелостта да ви ги зададе, сами направете  така, че футбола да стане по-човечен. Просто обяснете какво вършите. Не че не знаем. Но поне да стане ясно какво се крие зад снимките, на които се хилите и към кого са насочени ехидните ви усмивки- към нас или към тинейджърите с неизпиканата бира.

 

  Сподели
184