Шеф в Ботев Пловдив: Заплатите при нас не надвишават 10 хиляди евро


FUTBOL-TV

Шеф в Ботев Пловдив: Заплатите при нас не надвишават 10 хиляди евро

Спортният директор на Ботев Пловдив - Артур Платек даде дълго интервю пред полския сайт goal.pl, цитиран от "Тема Спорт". В него той говори за жълто-черните, работата си, качеството на шампионата. 

Предлагаме ви част от казаното от Платек.

Г-н Платек, имахте ли страхове, преди да отидете в България? Репутацията на лигата там е, че невинаги можете да разчитате на честно съдийство…

– В спорта винаги е така, че когато си свършиш добре работата, щастието се връща. Разбира се, имаше мачове, в които чувствах, че отборът ни е ощетен. Въпреки това се опитвам да се съсредоточа върху постигането на целите. Ние имаме свои насоки, знаем как искаме да работим и вървим по този път.
Нямах притеснения, защото съм във футбола от толкова години, че знаех, че ако работим добре, ще имаме късмет. На финала за Купата на България срещу Лудогорец беше отсъден много спорен наказателен удар срещу нас в 97-ата минута. В този момент водехме с 3:2. Играчът на противника обаче би над вратата и взехме трофея. По-рано в първенството играхме с тях, докато не ни вкараха гол. Това се случи в 99-ата минута – тогава Куба Пьотровски с глава преодоля вратаря ни. Трудно е изобщо да се говори за това, доста чувствителна тема.

Как стоят финансовите въпроси? Има ли забавяне в плащанията?

– 4-5 отбора плащат много добре. Лудогорец пък е в друго първенство. Мисля, че нито един клуб в Полша не е в състояние да осигури на играчите си такива заплати. Ние сме, да кажем, на 4-то място в България в това отношение. Месечните заплати не надвишават 10 хиляди евро. Това са ставките, които можете да получите в средата или в отбор от дъното на таблицата на Екстракласа. Има, разбира се, клубове като новака Спартак Варна, където изглежда ще има много пари за играчите. По-рано имаше и големи финансови разходи от страна на собственика на Арда. По-скоро сега няма ситуации, в които клубовете изобщо да не плащат. Ако има забавяния, то са 2-3 месеца.

Може би е подходящ момент да си зададете въпроса как изобщо сте се озовали в България? Това не е популярна дестинация за един поляк…

– След 11 години скаутската ми работа за Борусия Дортмунд приключи. По това време, разбира се, все още бях спортен директор на Пяст Гливице и Гурник Забже. Започнах да търся нови предизвикателства. Доста се интересувам от африканския пазар, откъдето можете да вземете играчи с голям талант и в същото време без да се налага да харчите много. Настоящият собственик на Ботев Антон Зингаревич си сътрудничи с руска академия, която води млади играчи от Африка, тренира ги, а след това отиват в други клубове, включително и при нас. Аз също участвам в този проект. Имам много пътувания до Африка. Ходя до Нигерия, Мали, Кот д‘Ивоар, Гана и Камерун. Наблюдаваме тези играчи, проучваме ги.

След това отиват в Русия?

– Да, в академията на Виста – тренират и учат там. След това могат да преминат в Ботев или друг клуб. За тях това е чудесна възможност. Вече бях няколко пъти в Африка и след това, което видях, ще кажа следното: много млади играчи в Полша трябва да видят условията, в които често тренират в Африка. За тези млади момчета от Нигерия това често е битка за живот. Може би тогава полските младежи ще започнат да подхождат малко по-различно към работата си. Случва се някои играчи от Африка, когато почувстват, че имат повече талант от други, да спрат да работят усилено. Но обикновено говорим за момчета, фокусирани върху постигането на успех.

Пътувания до Нигерия, Кот д‘Ивоар, Камерун и други страни. Сигурно сте били на впечатляващи места…

– Да, въпреки че съм бил в много страни, пътуванията до тези страни бяха голям шок за мен. Спомням си един от турнирите в Кот д‘Ивоар. В него участваха 8 отбора, разпределени в две групи. Всеки ден всеки отбор играеше по 3 мача по 2 по 40 минути. След това сглобихме 4 тима от тези най-добри играчи, а след този етап 2. Във финала всеки отбор имаше състав от 20 души. Те се биеха на терена, без да получат основна храна, като цяло имаше само вода, банани и портокали. След мача се приближих до всяко от тези момчета, стиснах им ръцете и просто видях в очите им поглед, който търси шанс. Несъмнено има таланти, но не е лесно да се работи с тях след това. В момента в първия отбор имаме осем играчи от Африка. Всеки от тях иска да играе. Най-много петима могат да бъдат в отбора за мач. Двама могат да играят в дубъла във Втора лига. Има и трети отбор в Трета лига. Аз самият имах забавна ситуация: удължавахме договора с един от играчите от Африка. В договора му беше гарантирана кола. Той дойде и ме попита за нея. Отговарям: "Добре, ще я получиш, но ми покажи шофьорската си книжка“. Той заяви, че имал в Нигерия. Казах: "Когато си в Нигерия, ще я донесеш и аз ще ти дам кола“.

Миналата година бяхте подложен на доста остри критики в полските медиите, че се присъединихте към Ботев – клуб, собственост на руски олигарх…

– Човекът, който го представи, показа това решение в светлината, в която искаше. Бих могъл да работя в един или друг клуб от Екстракласа, но ще е на принципа, че преди всичко президентът иска да се докаже, но не знае как
да го направи. Някои от тях обичат да бъдат много в светлината на прожекторите, да блестят в социалните мрежи. Това, което много ме подразни в полските клубове, беше, че първият въпрос, който ми биваше зададен, беше колко искам да печеля. А мен повече ме притеснява визията. Вече остарявам, имам амбиции, искам да постигна нещо. Интересувах се от проекта, почувствах предизвикателство. Трябваше бързо да науча английски, тъй като преди работих предимно с немски в чужбина. Спечелихме купата, играем в европейските турнири. Мисля, че сега съм по-добър спортен директор, отколкото бях преди.

Имахте ли проблеми с колеги от бранша заради решението си?

– Не. Собственикът Антон Зингаревич е руснак, но има и израелски паспорт. Той изглежда прекарва много малко време в Русия, живее във Франция. Работиш там, където те искат, където те ценят.

Това лято направихте голям трансфер – взехте Антъни Уджа, който направи име в Бундеслигата?

– Стараем се в отбора да има както млади, така и опитни футболисти, от които те да се учат. И това беше целта ми, когато направих трансфера на Антъни. От момента, в който разбрах, че е на разположение, до подписването на договора, целият процес вървеше много бързо. Антъни е на ниво на терена, но и извън него. Той е в състояние да покаже на младите африкански играчи как трябва да работят, как да живеят, за да достигнат нивото, на което е той.

За какво ще се борите през предстоящия сезон?

– За местата от първо до четвърто, които ще ни гарантират място в европейските купи.

Готови ли сте да изместите Лудогорец?

– Със сигурност можем да ги победим в един мач. Показахме го във финала за купата.

В края на август изтича договорът ви с Ботев. Какво ще правите след това?

– Оставам в България. Току-що удължихме договора с Ботев за още две години и ще продължа да работя по този проект.

  Сподели
28