Пет години без Шпайдела


Н. Гавазов

Пет години без Шпайдела

Васил Методиев е един от най-уважаваните треньори в клубния ни футбол, с основен принос и за класирането на България на Мондиал'1986

Днес се навършват пет години от кончината на един от железните защитници в българския футбол, който по-късно се превръща в eдин от най-големите специалисти в треньорския занаят - Васил Методиев.

Роден на 5 януари 1935 година в Сандански (тогава Свети Врач), Шпайдела започва състезателната си кариера в местния Вихрен, а само на 20 вече е в Академик (София).

В началото на 1959 година облича екипа на Локомотив (София) и се превръща в основна фигура в отбраната на "железничарите". С ключов принос за спечелената шампионска титла през 1964 година. В края на кариерата си играе също за Добруджа и Тунджа (Ямбол).

През 60-те години е редовен участник в националния отбор на Българи. Попада сред избраниците на селекционера Рудолф Витлачил за Мондиал'1966, но не записва нито едно участие на шампионата в Англия.

Като треньор остава запомнен като изключителен ерудит, способен да разчита играта в детайли. Доказан експерт в изграждането на отбори-шампиони, като смело внедрява в тях млади футболисти. Отстояващ принципите си специалист с висок морал и отношение с играчите, които могат да служат за пример на настоящите треньори.

Методиев моделира незабравимия рейд на Локомотив (София)  в турнира за Купата на УЕФА през сезон 1979/1980 година, включващ елиминации на Ференцварош, Монако и Динамо (Киев). Преживява уволнение заради елиминацията на киевчани, но продължава да твори малки чудеса.

 Извежда Етър до "А" група, пише славна история с Левски. През 80-те години постига забележителни успехи със Сините, като особено паметни са сезоните 1983/1984 година, когато печели трите купи в България, утвърждавайки талантливи млади играчи като Боби Михайлов, Красимир Коев, Николай Илиев, Божидар Искренов и Наско Сираков, и 1987/1988 година, когато отново е шампион. Под негово ръководство Левски отстранява германския Щутгарт в европейските клубни турнири.

С огромен принос за класирането на България на финалите на световното първенство в Мексико през 1986 година. Шпайдела е асиситент на Иван Вуцов по време на квалификационния цикъл, когато са записани незабравимите победи над Франция, Югославия и ГДР.

Предвожда също Чавдар (Троян), Пирин (Благоевград), Хасково, Спартак (Плевен), Славия.

Отива си от този свят на 29 юли 2019 година, след като по време на целия си житейски път е еталон за достойно поведение и стожер на все по-пренебрегвани в наши дни ценности...

  Сподели
18