Бащицата


Н. Гавазов

Бащицата

Винаги са ми били забавни почитателите на българския футбол, особено през последните години. Така и не мога да разбера какъв вид мазохизъм е да си направиш труда да седнеш сред едни развалини, да губиш време да гледаш как 22-ма аматьора се мъчат да ритат една топка и на всичкото отгоре да се дереш с цяло гърло... за едно нищо.

Разбира се, всеки има право да вярва, че Земята е плоска или това, че има паралелен подземен свят, всеки заслужава своите "радини вълнения", но пак остава необяснимо на фона на съвременните информационни технологии и средства за комуникация, които позволяват да научиш, че стадионът в Прищина има по-модерни тоалетни от тези на  твоите руини, а новото бижу в Скопие е нещо, за  което само можем да мечтаем. Да не говорим, че човек може да натисне копчето и да погледа и сравни как играят истински футболисти от Втора Бундеслига или Сегунда. За тези от Висшата лига, Серия А и други топ първенства изобщо не става дума.

Може би иде реч за някаква особена екзотика, която ние, простосмъртните, не можем да схванем и за която се изисква особена интелигентност, а и специален разум - може би по-висш от този на нормалните хора. И понеже не схващам какво общо има с футбола играта на герои като Десподов, Краев, Антов, Божинов, Соу и други, отдавна съм приключил с екзотиката български футбол и съм насочил вниманието си към по-прости неща - футболът в Англия, Испания, Германия и Италия.

Вчерашните и днешните драми с напускането на Гриша Ганчев на ЦСКА-София обаче няма как да не вкарат в главата ми поредната порция забавни мисли относно българските фенове. Най-вече това, че на "Армията" се имат за Реал Мадрид или Байерн Мюнхен щом са си въобразили, че са отбор консуматор. Летенето в облаците може да е интересно, но може да се превърне от комично в нещо жалко, особено когато отказваш да приемеш факта, че чужденци като Соу и други екзотични играчи пристигат в България не заради емблемата, а евентуално да направят 1-2 добри сезона и да се изстрелят в първенство, където ще получават в пъти повече. В случая с нашия набеден герой (Соу) той ще получава в Ростов 800 000 евро на година, докато заплатата му в ЦСКА-София е само 150 000.

Ако човек прочете писмото на фейс-групата, която стана известна с вчерашното си Писмо си до Ганчев, то ЦСКА- София е европейски колос, властелин на Европа и в този смисъл отборът трябва да е последна спирка за всеки голям играч, а за такива като  Соу е задължително. За това - никаква продажба на футболисти. А с големите заплати да се оправя... чорбаджията. Това не е проблем на хвърчащите в облаците.

Не искам да обиждам никого персонално, но не е ли време т.нар. червена общност да се вгледа и в себе си, дали причината да не могат да задържат собственик повече от няколко години не е в тях? Ганчев дойде преди няколко сезона като месия, закри собствения си отбор, за да спаси ЦСКА, изплати задълженията, клубът започна да расте, стабилизира се финансово и като цяло се справя добре в родните условия. И в един момент, когато ЦСКА-София си пое въздух, феновете отново започнаха много да разбират нещата. Та по каква логика шепа безделници, които не са дали и два лева за клуба, имат наглостта да държат сметка на Ганчев? Който за да угоди на същите тези недоволни философи, даде 8 милиона само за емблемата.

Ако някой все още не е разбрал, футболът в България е бездънна яма. Ниска посещаемост, а оттам и малки приходи от билети, символични суми от продажба на артикули и  ниска цена на ТВ -правата (десет пъти по-ниска от тези в Румъния). Това представлява българският футбол относно финансовата си част, която отразява спортната. За това и съществува моделът на "бащицата", който налива пари в бездънната яма и от който зависи съществуването на клуба. Няма как един богат бизнесмен да дава милиони за издръжката на спортен клуб, а решенията му да се диктуват от семкаджии, които си броят стотинките преди всяко влизане на стадиона.

Който иска да взима решенията в един клуб - нека поеме финансирането му. Ако не може да финансира - да си трае! Ето защо не е работа на феновете да държат сметка кой ще бъде продаден или купен.

Но големият въпрос сега е - кой ще издържа ЦСКА-София. Много бързо бе забравено времето на един тарикат с прякор "Лупи".

Впрочем, очаквам още много забавни моменти тези дни, включително и как всички припознали това ЦСКА - София за онова ЦСКА изведнъж се сетят, че Ганчев по принцип нямаше място в Борисовата градина. Още по-забавно ще ми е да видя, колко от сегашните припознали това ЦСКА - София за онова ЦСКА, изведнъж вземат и припознаят другото ЦСКА.

Забавно, нали? Или се объркахте?

Впрочем, след малко започва Шампионска лига и не знам що за човек би се вълнувал от калното ни първенство и драмите в него. Може би за да убие малко време с глупости, преди старта на истинския футбол

  Сподели
595