Рицари без броня


Н. Гавазов

Рицари без броня

В четвъртък вечер българските отбори изиграха вторите си срещи от груповата фаза на Лига Европа. Съвсем естествено беше всички да очакваме с нетърпение тези два мача. Едно, че Левски и ЦСКА в първите си мачове  показаха добра игра, но и защото в крайна сметка трябва да си сверим часовниците. Това става не срещу Академик Сф или Видима и не според това какво пишат медиите, а само и единствено на европейската сцена. Аз няма да разказвам какво се случи, но ми се иска да заостря вниманието в съвсем друга посока.

Срещата на "сините" както винаги бе предшествана от дежурното: отиваме да се легитимираме в Европа (Левски отдавна го знаят - няма нещо по-радостно от това да ти се падне за съперник отбора на Адвоката), ще победим, ще играем нападателно от самото начало и т.н - дежурните дитирамби. Пригласяше им цяла кохорта услужливи медии, които щом стане дума за Левски, се държат така, сякаш изпълняват най-древната професия и не осъзнаха до този момент, че не правят услуга на тези които им плащат. Или правят, но мечешка. Боя се обаче, че и най-мрачните ми прогнози се сбъднаха. Кратко и ясно - „сините" загубиха. Но по начин, който дава категорична оценка на състоянието на отбора в частност и на българския футбол като цяло. Мечтите за европейска легитимация си остават само мечти и се оказа абсолютна грешка да се лети сред облаците след 5 добри мача. Няма да се връщам назад в историята и да припомням част от култовите изказвания на някои гаулайтери, които след това ги няма никакви. Както впрочем Батков избяга след мача срещу Спортинг и отказа да дава интервюта за медиите. А беше се разприказвал пак.....

Та какво видяхме в мача в четвъртък вечер? Иванов и Милиев не са сработени. Първия не е готов за голям мач, а втория няма как да му оправя бакиите 90 минути. Отделно, Мюлдер започна отлично, а след това не разбрах къде се загуби. Единственият в защитата, който се справи що годе добре бе Грийн - един от всички! Е няма как да не пуснеш пет гола. Да погледнем малко по-напред. Вие разбрахте ли кой е офанзивен и кой дефанзивен халф? Аз не разбрах. Явно защото Тасевски и Йовов не се бяха разбрали преди мача или Ясен не им бе поставил задача както трябва. Още по-напред. До края на мача не разбрах Жоазиньо на терена ли е или се промъкнал покрай четвъртия арбитър на път за съблекалнята. И защо след 5-та минута треньора не го извади? Единствен, който се опитваше да върши нещо бе Дембеле. Но без подкрепата на останалите няма как да се получат нещата. Умишлено пропускам вратаря ПЕТков. Просто няма смисъл да коментирам отново голове от 30 метра. Та се сещам преди злополучния мач някой бе казал за Левски, че е футболен рицар. Бих го допълнил - без броня.

Вторият ни гранд загуби в София с минималното 0:1 - тук поне не се получи срамен резултат. През първото полувреме ЦСКА показа една дефанзивна игра, а през второто, че може да създава положения. Забележете обаче - едва когато на Порто му доскуча да играе, а футболистите започнаха да си мислят за топла Португалия и мача с Витория Гимараеш в понеделник вечер. И вместо да се възползваме от тази тяхна аристократичност, още по-големия аристократ Платини пропиляваше ли пропиляваше положения. Чак главата да те заболи и да те заболят кокалчетата от яд. Изтърва и Шеридън, който дойде при армейците срещу 300 000 паунда. Ирландецът извади ЦСКА срещу Монтана, но Порто май е отбор от друга мая. А Селтик си чакат вече парите за звездата. А като стана дума за пари, се сещам, че Нелсън е отказал да влезе в игра, но какво правеше той изобщо на пейката, след като е очевидно, че се намира в по-добра форма от половината му съотборници, които се мъчеха на терена. Дали са платили всичко на холандеца? Ако не - прав си е човека да не иска да играе. Мина времето когато футболистите ритаха за едната шкембе - чорба.

Стига толкова. Това е картинката, това са ни и бойците в Европа. Много пъти сме казвали какви са причините и смятам да не се повтарям. Добре, че идва уикенда. А там има много мачове от Англия, Испания и Италия. Лично аз ще гледам някой от Премиършип, може би Съндърланд - Юнайтед.

 

  Сподели
224