Най-добрите играчи за сезон 2008-09 на Futbol TV: Михел Баштош (49)


.

Най-добрите играчи за сезон 2008-09 на Futbol TV: Михел Баштош (49)

Една от най-бързо прогресиращите звезди в френската Лига 1 редуваше седмица след седмица добър мач за своя клубен отбор Лил, като това го направи една от най-големите звезди в Франция през изминалия сезон. Futbol TV Ви представя на вашето внимание младата надежда на бразилският футбол Михел Баштош под номер 49 в нашата класация.


Неговото представяне в Лил може да бъде определено само със впечатляващата статистика, която има следният вид: голмайстор на Лил с 14 отбелязани попадения, и най-добрият асистент не само в своя отбор, но и в цялото първенство, според фрпенската статистика, която сочи, че Баштош има направи 13 голови паса.


Експлузивният халф може да се поздрави и с факта, че никога не е използван като резерва в мачовете на Лил. Най-често е използван като втори нападател, но може да играе еднакво добре и на двата фланга.

Бразилеца получи подобаващо признание от местната федерация и журналисти, като беше номениран за приза „най-добър играч на годината”. В крайна сметка халфа на шампионите Бордо Йоан Гюркуф спечели, но Баштош зае второто място, изпреварвайки звезди като Крис, Жуниньо, Чамак и др.

Михел получи и признанието за най-добър изпълнител на свободни удари, като от 14 гола, седем са именно от свободин удари. В двубоя между Лил и Лион, именно Баштош показа на Жуниньо, че не е най-дборият изпълнител на сводони удари, като чернокожият халф заби кълбото във вратата на Лион от 35 метра.

Страхотното представяне в Франция обаче не му осигури титулярно място в „Селесао” и бе пренебрегнат с лека ръка от Дунга.

Карлос Дунга обаче си остави вратичка за бъдеща повиквателна на Баштош като в место интервю сподели: „Аз го познавам много добре, той е бърз, с много хубав удар и добър поглед върху играта. Проблема му е, че е още млад и не е готов за националната фланелка, но съм сигурен, че ако продължи да се труди така съмсем скоро ще облече екипа на родината”.

Ръководителите на един от най-добрите отбори в Франция през годините решиха да наградят караоката с нов контракт за 4 години, който ще го задържи до лятото на 2012 година на „Стад Метропол”.

Това обаче неспира непрекънатите спекулации около бъдещето на халфа, който е свързан постоянно с трансфери в най-силните отбори на Стария континент – Байерн, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Реал Мадрид, Барселона и Милан.

През лятото най-голям напредак за подписа му имаха отборите на Тотнъм и Астън Вила от Англия, но тогава самият Баштош отказа трансфер. В момента той е оценен на 16 милиона евро, като се очаква при един добър сезон да напусне Лил в посока по-голям отбор.

Отличия през сезона:

Индивудални отличия:
Най-добър асистент в Лига 1 и най-добър изпълнител на свободни удари.

 

ЦВЕТЕЛИН ГАВАЗОВ

  Сподели
230