Статията на АР за Валиева се оказа неточна


Н. Гавазов

 Статията на АР за Валиева се оказа неточна

Пресслужбата на Световната антидопингова агенция (WADA) съобщи, че статията на Associated Press за случая с руската фигуристка Камила Валиева съдържа редица неточности.

По-рано АР съобщи за кореспонденция между генералния директор на WADA Оливър Нигли и ръководителя на отдела за разузнаване и разследвания на агенцията Гюнтер Йънгър, в която се посочва, че експертът на WADA, когото RUSADA привлече, за да приключи проверката, е написал доклада в полза на версията на Валиева за ягодовият десерт. Това заключение обаче някак изчезна от делото в Спортния арбитражен съд (CAS).

"Статията на Associated Press съдържа редица фактически неточности; експериментът е проведен по време на процеса на първа инстанция от независим експерт от името на Руската антидопингова агенция. По този начин не бе задача на WADA да решава дали и как резултатите от този експеримент могат да бъдат използвани от RUSADA, организацията, която го поръча. Експериментът не бе част от разследването на WADA, нямаше незаконна намеса от страна на ръководството на WADA в работата“, съобщава пресслужбата на WADA.

Припомняме, че Спортният арбитражен съд дисквалифицира Валиева за четири години, поради което руските скейтъри загубиха отборното олимпийско злато на Игрите през 2022 г. и паднаха на трето място. Отборите на САЩ и Япония получиха съответно злато и сребро. Церемонията по награждаването се състоя на Олимпиадата в Париж, където Русия не беше поканена.

  Сподели
19