Кимиа Ализаде взе бронз в олимпийския турнир по таекуондо


FUTBOL-TV

Кимиа Ализаде взе бронз в олимпийския турнир по таекуондо

Българската националка Кимиа Ализаде спечели бронза на олимпийския турнир по таекуондо в категория до 57 килограма в Париж.

Родената в Иран Ализаде надделя в малкия финал над водачката в схемата и световна шампионка от Гуадалахара 2022 Чжоншъ Луо (Китай) с 2:1 части (0:0, 0:4, 6:5).

Така тя взе второ олимпийско отличие в кариерата си, след като стигна до бронза и на Игрите в Рио 2016, когато се състезаваше за родината си.

Представящата България таекуондистка претърпя драматично поражение на осминафиналите с 1:2 части (10:7, 5:6, 7:7) от настоящата световна шампионка при 53-килограмовите и шампионка на Азия от Чунчон 2022 Нахид Кияни (Иран), но в последствие втората в схемата се класира за финала и изтегли натурализираната българка до допълнителните баражи за отличие.

Ализаде започна силно мача срещу Кияни и поведе с 4:0, след което взе първата част с 10:7. Във втората тя дръпна с 5:0, но допусна обрат и загуби с 5:6. В решаващата трета част Ализаде водеше със 7:3 само 11 секунди преди края, но не успя да опази преднината си и с късна атака 4 секунди преди края иранката пласира ритник в главата и успя да изравни за 7:7, а в последствие съдиите й присъдиха победата.

Кияни, обаче, се класира за финала и изтегли сънародничката си до репешажите. В тях Ализаде първо се наложи с 2:0 части (3:2, 2:2) над Шайма Тауми от Тунис, а след това се справи и с Луо.

Другият бронз в категорията заслужи канадката Скайлър Парк след победа над Летиция Аун (Ливан) с 2:0 части (0:0, 4:2).

Със златото се окичи Юджин Ким (Република Корея) след успех на финала над Кияни с 2:0 части (5:1, 9:0).

Кимиа Ализаде получи български паспорт през тази пролет и вече донесе първо отличие за страната със златото на Евро 2024 в Белград през май, макар и в по-горната категория до 62 килограма.

Тя участва за трети път на най-големия спортен форум при дамите, като предишните два пъти защитаваше цветовете на родината си, а в Париж прави дебют за България. В Рио през 2016 година Ализаде донесе първо олимпийско отличие в историята за Иран при жените, а на следващите Игри в Токио 2020 като част от отбора на бежанците се нареди на пето място. Тя е и златна медалистка от младежката Олимпиада в Нанцзин преди десет години.

  Сподели
28