Българките с първа победа в Лигата на нациите


Н. Гавазов

 Българките с първа победа в Лигата на нациите

Националките направиха голяма крачка към оставането в турнира след 3:0 над Доминиканската република в първия си мач в "Арена Армеец"

България направи голяма крачка към оставането си в женската волейболна Лига на нациите. Пред около 2500 ентусиазирани зрители в "Арена Армеец“ националките ни изиграха най-силния си мач през сезона и размазаха за малко повече от 70 минути Доминиканската република с 3:0 (25:15, 25:13, 25:21). С победата "лъвиците“ се изкачиха 12-и в класирането на турнира, изпреварвайки прекия си конкурент в борбата за оставане Белгия.

Това бе и исторически първи мач за женският ни национален отбор в столичната "Арена Армеец", който бе спечелен безапелационно.

Селекционерът Лоренцо Мичели направи една принудителна промяна в сравнение с последния мач във Филипините с Белгия на 19 юни. Вместо невъзстановената Силвана Чаушева титуляр започна Радостина Маринова. Останалите в стартовата шесторка бяха Нася Димитрова, Мира Тодорова, Мирослава Паскова, Лора Китипова и Мария Йорданова плюс либерото Жана Тодорова.

Националките ни без да губят време започнаха да тормозят посрещането на гостенките. Асове в самото начало на Маринова и Йорданова позволиха на нашите да дръпнат с 9:3, което принуди селекционера на доминиканките Маркос Куик да поиска ранен таймаут. Но и това не помогна. С два блока на Мира Тодорова и още един ас на Маринова разликата скочи на 20:8 и интригата в гейма приключи.

Вторият започна идентично. С първото си заставане на сервис линията Ряадостина Маринова разби посрещането на доминиканките. От 6:5 нашите спечелиха осем поредни разигравания, а Нася Димитрова раздаваше справедливост на блокада. С четири нейни директни точки нашите се откъснаха с 22:9. И макар, че доминиканките се окопитиха в край на гейма, крайното 25:13 формира най-убедително спечеления гейм от "лъвиците“ в историята на участията им в Лигата на нациите.

Третият гейм донесе първото изравняване на резултата в мача. То дойде при 19:19, а веднага след него бе най-критичната ситуация. Атака на Маринова първоначално бе дадена за аут, но селекционерът Мичели обжалва и видеоповторението доказа, че топката е докоснала блокада. Оттам до края мачът бе рецитал на Мария Йорданова – блокада, две неотразими атаки и победа с 25:21, което донесе втория чист и общо трети успех на българките в турнира.

Йорданова увенча най-силния си мач в кариерата си в националния отбор с 22 точки – 19 от атака, две блокади и ас. Нася Димитрова и Мирослава Паскова завършиха с по 10, Мира Тодорова добави 8, а Радостина Маринова – 7.

В следващия си мач в петък от 20 ч. в "Арена Армееца“ "лъвиците“ срещат вицешампионките от миналогодишното издание на Лигата на нациите Бразилия. Южноамериканките в истински трилър надиграха Китай с 3:2 (25:20, 25:23, 18:25, 21:25, 15:11) и станаха четвъртият отбор, гарантирал си място на финалите в Анкара. Капитанката Габриела Гимараеш бе най-резултатна от всички, реализирайки 27 точки.

 

  Сподели
255