Не пуснаха отбора по бокс на Косово в Сърбия


Н. Гавазов

Не пуснаха отбора по бокс на Косово в Сърбия

Сръбските власти не позволиха на националния отбор на Косово по бокс да премине границата, за да участва в състезание, след като спортистите отказаха да премахнат националните символи от екипировката си.

Сърбия не признава бившата си провинция за независима държава, въпреки че Косово я провъзгласи преди повече от 13 години след войната в края на 90-те години на миналия век.

"Казаха ни, че можем да преминем, но само без символите на Косово", заяви шефът на Косовската боксова федерация Латиф Демоли.

Тримата боксьори от отбора трябваше да вземат участие в Световното първенство по бокс за мъже, което започва в Белград в неделя.

През последните седмици напрежението между двете страни ескалира, първо със спор за регистрационни табели с национални символи на границата, а след това и с размирици, провокирани от сръбското население в северната част на Косово.

Напомняме, че Косово е признато от около 100 държави, включително САЩ и повечето страни от ЕС, както и от много международни спортни федерации, включително ФИФА и Международния олимпийски комитет.

От Световната боксова федерация (AIBA) излязоха с декларация, че правят всичко възможно за намиране на решение на проблема, който сръбските власти създадоха.

"Спортът има за цел да обедини хората и трябва да бъде свободен от националната политика“, се казва в част от декларацията на AIBA.

  Сподели
288