България се класира за 1/8-финалите на Евроволей


Н. Гавазов

България се класира за 1/8-финалите на Евроволей

България продължава пътя си на Европейското първенство 2021, като се класира за 1/8-финали. Националите се наложиха над Беларус с 3:1 (25:13, 25:18, 24:26, 25:22 ) в последния си мач от група В в Острава (Чехия).

С този успех тимът на Силвано Пранди е на трета позиция във временното класиране с три победи, две загуби и 8 точки. Това е преди последния мач за деня, в който Чехия се изправя срещу лидера Италия. Победа за "Скаудра адзура“ ще бетонира третото ни място, успех за домакините ще доведе до рокада и България ще завърши четвърта.

Именно от крайната позиция зависи и съперникът на нашите на 1/8-финалите, като това ще бъде Франция или Германия.

Стартов състав на България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Алекс Грозданов, Светослав Гоцев - Владислав Иванов-либеро.

Волейболистите ни показаха отново две лица – категорични и безкомпромисни в първите два гейма, и отпускане и борба за оцеляване в третата и четвъртата част. В крайна сметка тимът ни не допусна обрати, като наложи волята си в решителните моменти и показа характер, когато трябва.

В първите две части волейболистите бяха една класа над съперника във всички елементи. Стабилното посрещане и добра успеваемост в атака доведоха до разгромна разлика. Тодор Скримов отново изригна на сервис, като завърши първия гейм с четири поредни сервиса, три от които аса.

ова доведе до отпускане, от което се възползва съперникът. Беларус поведе с 6:2 и диктуваше играта почти докрай - 23:21. Нашите изравниха при 23:23 и интригата продължи. България имаше и възможност за геймбол, но не успя да го оползотвори. Съперникът взе предимство, а след това с блокада затвори гейма и се върна в играта.

Беларусците вдигнаха настроението си и се разиграха. Отново последва равностойност. При 15:15 тимът ни се пропука в посрещане. Съперникът отбеляза четири поредни точки и поведе с 19:15. Пранди потърси промяна и на полето се появи Аспарух Аспарухов на мястото на Мартин Атанасов. Рокадата даде резултат и нашите изравниха. Този път в решителния момент националите ни запазиха концентрация и наложиха волята си, а с това се поздравиха и с крайната победа.

Реализатор за България бе Тодор Скримов, който завърши с 23 точки ( 8 аса). Цветан Соколов добави още 18 точки за победата.

  Сподели
142