Кливланд Индиънс може да смени името си


Н. Гавазов

Кливланд Индиънс може да смени името си

Бейзболният клуб Кливланд Индиънс е пред смяна на името си, съобщава Cleveland.com.

Според източника, активисти смятат сегашното название на клуба за дискриминационно по отношение на коренното население на Северна Америка. Това накара ръководството на Индиънс да насрочи спешна среща по този въпрос и заради неговата актуалност в съвременните реалности в страната.

"Нещата са сериозни. Става дума, че искаме да запазим сегашните си спонсори и фенове. Ще помислим и решим как ще се движим по-нататък", заяви генералният мениджър на клуба Майк Черноф.

Кливланд е създаден през 1894 година, а Индиънс получава през 1915 година по настояване на тогавашния собственик Чарлс Сомърс.

Както е известно, по-рано Вашингтон Редскинс от НФЛ обяви, че ще смени наименованието си заради обществения натиск. Малко преди това президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че клубовете не бива да сменят историческите си названия, с което си навлече критики на своите противници.

Напомняме, че от 1 септември в Канада ще бъде извадена от употреба думата моряк, тъй като тя има дискриминационно отношение към хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

  Сподели
218