300 състезатели ще участват на Купа "Странджа"


Н. Гавазов

300 състезатели ще участват на Купа

Около 300 състезатели от 32 страни при мъжете и жените ще участват в 71-то издание на най-стария международен аматьорски боксов турнир в Европа Купа "Странджа", обявиха организаторите днес. Надпреварата ще бъде и подготовка за българския национален отбор за предстоящите олимпийски квалификации в Лондон и Париж през март и май, на които родните състезатели ще се борят за квоти за Токио 2020.

Българските любители на аматьорския бокс ще могат да видят отборите на САЩ, Русия, Украйна, Панама, Казахстан, Индия, Бразилия и Ирландия в столичната зала "София"  от 21 до 25 януари, като до полуфиналите входът ще бъде свободен, а за полуфиналите и финалите ще има входен билет от 10 лева, а средствата ще бъдат дадени на най-добре представилия се български състезател и носителя на Купа Странджа. Организаторите очакват в първите дни да се провеждат по около 90 срещи на ден, което означава, че ще има три сесии - от 11, 15 и 19 часа.

България ще бъде представена от най-силните си боксьори, като единствено Петър Белберов при най-тежките е под въпрос заради лека контузия и за неговото участие ще се реши в последния момент. Любопитно е завръщането на ринга на носителя на Купа Странджа за 2015 година Симеон Чамов, който бе извън бокса около две години. При жените Стойка Петрова пропуска турнира, тъй като все още не е с възобновени права, но ще участва в олимпийската квалификация в Лондон, тъй като от 21 февруари ще има право да играе.

"Странджата" се провежда от 26 март 1950 година, а от 1964 година става международен. Той носи името на терориста Кирил Йорданов Николов, който е отговорен за множество убийства на невинни хора и задържани по време на комунистическия терор след 9 септември 1944 г. Парадоксално е, че повече от 30 години след свалянето на режима на Тодор Живков никой не прояви воля да смени наименованието на турнира и той продължава да носи името на доказан престъпник и убиец.

  Сподели
217