Фехтовката изпраща най-успешната година


FUTBOL-TV

Фехтовката изпраща най-успешната година

Йоана Илиева спечели тази година Световната купа на сабя до 20 г., като преди това има 7 подиума. Преди няколко дни в Лозана президентът на Международната федерация по фехтовка Алишер Усманов в присъствието на президента на МОК Томас Бах връчи на българката големия трофей. " С мен се отнесоха като със знаменитост“, сподели днес синеоката блондинка в Пресклуб "България“ и разказа, че е била обект на внимание през цялото време и е преживяла звездни мигове да бъде редом със световни и олимпийски шампиони по време на церемонията. Догодина през април Йоана Илиева ще участва на квалификационния турнир за олимпийска квота и това е най-тежкото изпитание в близко бъдеще. Само първият в класирането ще вземе квота. Всяка страна има право на един състезател при мъжете и един при жените. "Важна е моментната форма на участниците, не общата им подготовка и потенциал. Много е рано сега да кажем кои ще изпратим на турнира“, поясни старши треньорът на националния отбор на сабя Ивайло Воденов.

" Дори самото класиране за Олимпийски игри е огромен успех във фехтовката“, подчерта легендарният Васил Етрополски. Той е горд, че успехът на Йоана Илиева е нова страница в цялата история на този спорт у нас. "На нейната възраст не си и представях да постигна това, което тя направи“, с ръка на сърцето каза бившият световен шампион и два пъти вицешампион през 80-те години на ХХ в. Освен Световната купа на сабя, тази година Йоана Илиева спечели бронзов медал на Световното първенство за девойки и кадетки в Торун, Полша.

Също с бронзов медал на сабя, но от Европейското първенство за младежи, 19-годишният Галин Иванов затвърди сериозната заявка за следващи отличия на младата ни генерация в най-големите състезания. Постоянство, дисциплина, мотивация са основните оръжия, на които състезателят отдава своите постижения.

Лидерът в европейската ранглиста за кадети, победител в последните три турнира на сабя за Европейската купа Тодор Стойчев също е последователен и упорит в желанието си да стигне далеч. По думите му 5-о място е загуба. Така се класира на първия турнир в Истанбул. След това настъпва обрат и става първенец на "Сабята на Етрополски“ в София, в Букурещ, Румъния и Айслинген, Германия. Целта му е да задържи нивото и да стане носител на Европейската купа. "Догодина има Европейско и Световно първенство за кадети и искам да съм шампион“, сподели 16-годишният ученик от София. Неговата връстница Белослава Иванова донесе пък сребърен медал от турнира за Европейската купа в Букурещ.

Федерацията по фехтовка се грижи и за състезателите на шпага и рапира, подчерта председателят Величка Христева. Рахим Рашайда е златен медалист от турнира на шпага за ЕК в Будапеща за момчета до 14 г. Йордан Гълъбов е 6-и на старта на шпага за ЕК за кадети до 17 г. в Краков.

  Сподели
318