Защо Федерер реши да участва на Ролан Гарос?


FUTBOL-TV

Защо Федерер реши да участва на Ролан Гарос?

Със спечелването на своята 101-та титла, 37-годишният тенисист няма нищо за губене и ще играе много освободено.

Когато Роджър Федерер обяви през януари, че ще се върне на Ролан Гарос това лято за първи път от 2016 г., имаше много хора, които зададоха въпроса "Защо“?

Защо на 37-годишна възраст ще рискува да участва на клей (настилка, която е много изискваща към физическото състояние на играчите и по-специално към техните колене), когато най-добрите му шансове да добави към рекордните си 20 титли в Големите Шлемове изглежда тревата на Уимбълдън, или може би на US Open?

Федерер изглеждаше в превъзходна форма

През трите години, в които той отсъстваше на откритото първенство на Франция, Федерер стигна до полуфиналите на Уимбълдън през 2016 г., спечели титлата през 2017 г., а миналото лято достигна четвъртфиналите, губейки с 13-11 във финалния сет от Кевин Андерсон.

С победата над Джон Иснър на финала в Маями, Федерер вече има 28 титли от серията 1000 и общо 101 в кариерата му. Това го постави на челно място в годишното класиране на АТР. Не само това, но и начинът по който Федерер играе след отпадането му от Стефанос Циципас на откритото първенство на Австралия е наистина впечатляващ. Той разби Шаповалов на полу-финалите в Маями и спечели 20 от 20 точки на първи сервис във финала с Иснър - цифри, които го правят много труден за побеждаване на която и да е настилка. Също така не трябва да се забравя, че в голяма част от кариерата си Федерер е определян за

Вторият най-добър клей кортър в света

Минаха 10 години, откакто Федерер спечели единствената си титла на Ролан Гарос, като най-накрая преодоля линията, след като бе спиран от Рафаел Надал във всяка от трите предишни години. В онези дни Федерер беше вторият най-добър на клей в света и трябва да се отбележи, че той е загубил само веднъж преди четвъртфиналите от 2004 г. насам.

И все пак, никой няма да очаква много от Федерер тази година, особено след като не е играл на клей конкурентно от 2016 г. Въпреки че Надал и Новак Джокович ще бъдат големите фаворити в Париж, а Доминик Тиим е скрит фаворит, Федерер ще може да играе освободено и да види как ще се развият нещата.

"Тази победа (бел. ред. над Джон Иснър) ме прави по спокоен за сезона на клей. През следващите 4-5 седмици ще пробвам да се адаптирам към настилката. Това ще е голямо предизвикателство и добър тест за мен. Не съм играл на клей от 2 години, дори забравих как да се плъзгам по настилката."

През 2017 и 2018 г. Федерер предпочете да си вземе почивка преди сезона на трева. Това проработи през 2017 г., когато Федерер спечели в Хале и Уимбълдън. Миналата година обаче това го остави без игрова практика преди Уимбълдън. Той спечели за първи път в Щутгарт, но изненадващо загуби от Борна Чорич във финала на Хале, когато имаше за цел да спечели рекордната 10-та титла. На Уимбълдън, той падна на Кевин Андерсън в четвъртфиналите, след като водеше с 2 сета.

Така че, да избере да играе в Мадрид и Париж през май, може да е тактиката на Федерер, за да поддържа игровата си практика.

Очевидно предимство е получаването на важни точки за класирането през календарния сезон, както и да зарадва легионите му от фенове в европейския сезон на клей и може би дори спечелване на титла ако Надал продължава да бъде измъчван от контузии. Испанецът страда от различни физически проблеми през последните 18 месеца, така че е отворил вратата за други играчи да успеят на клей.

Въпреки това, Надал е страхотен на клей и е способен да преодолее проблемите си с контузии и да се бори и спечели любимия си турнир.

За Федерер  планът е да играе в Мастърса в Мадрид в началото на май преди да отиде на Ролан Гарос. Място № 4 след победата си в Маями и никакви точки да защитава преди сезона на трева, възможността Федерер отново да се изкачи до номер 1 в света изглежда съвсем реална. Една от големите неизвестни е как Федерер ще се справи с клея. Със своите дълги разигравания и разчитане на фитнеса на играчите, откритото първенство на Франция може да се окаже доста изискващо към тялото на човек, чийто 38-ти рожден ден е след само няколко месеца. Той знае, че няма да е лесно да задържи и покаже формата си от твърдите кортове в САЩ. Ако избере да играе през следващия сезон и на Олимпийските игри в Токио, той ще трябва да се грижи за тялото си и да продължи внимателно да следи графика си. Въпреки това, Федерер е доказвал много пъти, че никога не трябва да бъде отписван, тъй като той е способен да се върне по-силен от и да продължи да печели и чупи рекорди.

  Сподели
417