Станилия Стаменова: Сигурна съм, че ще взема олимпийска квота през август


FUTBOL-TV

Станилия Стаменова: Сигурна съм, че ще взема олимпийска квота през август

Световната и трикратна европейска шампионка на 200 м едноместно кану Станилия Стаменова не крие радостта си, че отново, след 3-годишно прекъсване, ще работи с Николай Бухалов. Когато той е зает, тренировката ще я води Филип Духовников – треньор на Бухалов – и така двамата ще се редуват.

Двойният олимпийски шампион Бухалов, който изведе състезателката до титлата на планетата през 2015 г, бе натоварен и с други ангажименти, което наложи да се откаже от ролята си на наставник.  Как се стигна до решението за възстановяване на златния тандем и на какво залагат двамата през тази година? Ето какъв отговор даде Станилия специално за Пресклуб "България“: "Никога не съм искала да сменям треньора си, но Бухалов е общински съветник, председател е на клуб "Тракия“, чиято състезателка съм и аз, имаше отговорност и при организирането на европейското и световното първенство в Пловдив, има и фитнес клуб.

Така след световното първенство през 2015 г. трябваше да продължа с друг треньор“ /б.а. Александър Кирпиченко от Беларус/.  С него шампионката не постигна впечатляващи резултати и през 2018 г. започна да се подготвя под ръководството на Драган Павелич от Сърбия, който работи и с турския национален отбор. "С него тръгнах възходящо, но тъй като той е каякар, няма усета към тънкостите в кануто като Бухалов. Аз го споделих и с клуба си, и с федерацията. На световното първенство в Португалия щях да успея, ако треньор ми беше Бухалов. Аз започнах да мисля в техническо отношение като него. Освен че имах контузия преди световното, не бях тренирала със стартовото устройство, затова закъснях на старта. Иначе съм си спринтьор. Останах седма, въпреки че бях в добра форма“, спомня си Станилия, ядосана за пропуснатия шанс да вземе медал.

След края на сезона миналата година СККК "Тракия“ заедно с родната федерация по кану-каяк  и с участието на състезателката сядат да обсъдят вижданията за бъдещето на Станилия Стаменова, разказа още тя. Всички са убедени, че ако отново Бухалов поеме подготовката й, я чакат успехи. И първият от тях ще бъде на световното първенство през август в Сегед, Унгария – единствената олимпийска квалификация през 2019 г. "Сигурна съм, че ще взема квота. Условието е класиране до 5-о място. Имам самочувствието, че ще го направя“, заяви категорично световната и трикратна европейска шампионка по кану. Важна придобивка е доставката на  2 стартови устройства, които Българската федерация по кану-каяк  е закупила и предстои да бъдат монтирани на гребния канал в Пловдив. "Това ми осигурява качествена подготовка и няма да се налага да ходя в чужбина“, хвали се Станилия. В понеделник, на 4-ти февруари, тя заминава заедно с националния отбор на триседмичен лагер в Приморско. Заниманията ще се провеждат на р. Ропотамо.

  Сподели
512