Състезателките по бокс с надежда за 7 финала на Европейското първенство


Л. Михайлов

Състезателките по бокс с надежда за 7 финала на Европейското първенство

"Роден съм под щастлива звезда! Това е най-добрия отбор по бокс на България за всички времена“, сподели днес в Пресклуб "България“ старши треньорът на националния обор по бокс жени Фикрет Ереджебов. Той е подбрал 7 свои възпитанички да ни представят на Европейското първенство в София от 4 до 13 юни в зала "Асикс Арена“, всичките шампионки и медалистки на Стария континент и на света. При най-леките, в кат. 48 кг ще разчитаме на европейската шампионка от 2016 г. Севда Асенова. На 51 кг е бронзовата медалистка от Световно първенство  и от първенството на Европейския  съюз  Габриела Димитрова. На 54 кг ще видим опитната европейска шампионка Стойка Петрова. В следващата категория на 57 кг е световната и европейска номер едно Станимира Петрова. На 60 кг е носителката на европейска титла Деница Елисеева, на 64 кг е младата ни надежда, европейската шампионка при 22-годишните Мелиз Йонузова.  "Най-тежката“ българка е Аслъхан Мехмедова в кат. 69 кг, европейска вицешампионка за девойки. В три кетегории нямаме състезателки – 75 кг, 81 кг и над 81 кг.

Конкуренцията е толкова голяма, че е трудно да се изредят топ-състезателките – 33 държави с над 150 боксьорки , съобщи генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев. "Не ние, другите трябва да се притесняват от нас. Всички сме шампионки и медалистки на европейско ниво“, заяви Станимира Петрова. Севда Асенова има по-различно мнение – напрежението е доста по-голямо, особено като искаш да защитиш титлата  си. Подготовката  премина добре, имаше спаринги с боксьорки от Молдова, Латвия, Косово. А за Севда  и Габриела помагаха мъже от Локо Сф, каза Ереджебов.

Родната централа пое извънредно това домакинство, след като Полша  изненадващо се отказа преди  2  месеца. . С писмо от 21 април президентът на Европейската конфедерация по бокс Франко Фалчинели съобщава, че на България е гласувано доверие за шампионата  и изразява увереност в способността на федерацията ни да се справи успешно с това важно събитие, така както го е правила досега. Преди няколко дни завърши Европейското първенство за ученици в Албена, което прави тежестта на организаторите още по-голяма  с  2 събития едно подир друго. “Времето наистина е много малко, но ще се постараем", каза Сапунджиев. Официалното откриване на Европейското първенство по бокс за жени е на 5-и юни от 17.30 ч в з. "Асикс Арена“. Финалите са на 12-и юни. Надяваме се на 7 финала, казаха днес националните ни състезателки по бокс.

След европейското момичетата ще продължат тренировките си, така че да са в много добра форма за Световното първенство през ноември. То трябваше да се проведе в Индия, но тя се отказа и до този момент не е ясно къде ще бъде. Възможно ли е пак да бъде поверено на нашата страна? “Не може всички състезания да са в България", бе отговорът на генералния секретар.

  Сподели
511