Монако - Арсенал: Гостите ще извършат нещо уникално


Н. Гавазов

Монако - Арсенал: Гостите ще извършат нещо уникално

Монако - Арсенал
Стадион: "Луи II", Монте Карло
Дата: 17.03.2015 г.
Час: 21:45
Съдия: Свен Моен

Монако и Арсенал се изправят в мач-реванш от осминафиналите на Шампионска лига, като гостите ще се опитат да направят нещо безпрецедентно в турнира, а именно, да вкарат повече от един път, за да избегнат елиминирането. Домакините пък искат да извървят останалата половина от пътя към четвъртфинала и да се присъединят към ПСЖ, защитавайки честа на френския футбол.

Този двубой заслужава да се гледа, а вероятно няма да бъде пропуснат и от всеки уважаващ себе си почитател на залозите.

Веднага след жребия феновете на Арсенал въздъхнаха с облекчение и дружно говореха, че им е провървяло със съперника. На книга Монако наистина изглеждаше като един от най-лесните съперници, но на 25 февруари тази година се оказа, че Бербатов и компания са костелив орех.

Мачът на "Емирейтс" премина изцяло по вкуса на гостите. Към 30-та минута двата отбора не бяха нанесли нито един удар към двете врати, а това определено помагаше на французите. След първия изстрел в мача, който дойде от страна на Алексис Санчес, французите отвърнаха с удар на Кондогбия, който изведе гостите напред, а това се оказа най-лошият сценарии за домакините. По-нататък историята е известна и няма нужда да я разказваме, но 3:1 е отличен резултат на чужд терен. Според повечето специалисти, лондончани са подценили съперника си и ако това е така, то иронията на съдбата е нещо велико, защото за първи път от много време Арсенал се смяташе за фаворит в плейофите на Шампионска лига.

Впрочем, поражението от Монако много помогна на Арсенал. Отборът спечели четири поредни мача във всички състезания, включително и гостуването на Манчестър Юнайтед в Купата на Англия. Всъщност "артилеристите" постигнаха победи в 5 от последните си 6 гостувания, като в момента се намират в серия от три поредни успеха навън. Това изкачи тима на трета позиция във Висшата лига на Англия, на точка от втория Манчестър Сити.

Относно Монако, след подвига в Лондон тимът постигна две победи, равенство и загуба, като последните два резултата са срещу ПСЖ. Според статистиката, поражението от столичани е първо за последните седем двубоя на колектива на Леонардо Жардим, който е без загуба в последните си 16 домакински мача във всички турнири. Впечатляващото също така е, че Монако допусна само един гол в последните си 12 срещи на собствения стадион. Въпреки всичко, напълно е възможно отборът да остане без Шампионска лига догодина, тъй като в момента Монако е четвърти в Лига 1, на четири точки от третото място.

Домакините не могат да разчитат на Бакайоко, Траоре и Раджи, а според официалния сайт на УЕФА под съмнение са Ферейра-Караско, Кондогбия и Тулалан. От Франция обаче долетя новината, че последните трима все пак ще вземат участие в срещата, така че Джереми и Джофри ще се разположат в опорната зона, а Ферейра-Караско ще отиде на левия фланг на полузащитата. Атаката ще се води от Бербатов.

Що се отнася до гостите, те са без Артета, Дебюши, Диаби, Окслейд-Чембърлейн и Росицки. Венгер ще заложи на схема 4-2-3-1 с Жиру на върха на атаката, като зад французина ще се разположат Санчес, Йозил и Касорла. Някои френски медии предположиха, че мениджърът ще започне мача с двама на върха на атаката, но това е малко вероятно да се случи.

- Монако е без загуба в осем европейски мача на собствения си стадион.

- Монако не е бил домакин на английски отбор от 2004 година, когато победи Челси с 3:1 в полуфиналите на Шампионска лига.

- Балансът на Монако срещу английски отбори у дома е 3 победи, едно равенство и една загуба.

- Монако няма домакинско поражение в Европа от 12 септември 1995 година, т.е. преди 40 мача. Тогава Лийдс победи с 3:0 съперника си.

- Балансът на Арсенал като гост в плейофите на Шампионска лига е шест победи и две загуби в последните си десет мача, като само два от успехите ги оставиха в турнира.

- Последната среща на лондончани като гост на френски отбор е срещу Олимпик Марсилия - победа с 2:0.

- Арсенал никога не е губил във Франция, като балансът е 7 победи и 3 равенства.

- Арсенал четири пъти се е срещал с френски отбори в плейофите и във всичките случаи англичаните са излизали победители.

Резултатът в първата среща е от решаващо значение за крайния изход на сблъсъка. Домакините могат да играят отбранително, без да влагат свръх усилия, докато Арсенал трябва да вкара три гола. Очакванията са, че Монако ще позволи на своя противник повече да владее топката и ще разчита на контраатаки. Гостите пък повече ще атакуват, надявайки се най-ужасният ден в кариерата на Оливие Жиру да е останал в първата среща с Монако.

Ситуацията не е непозната за Арсенал - усещането е, че това е отборът, който най-често сам си създава проблеми и след това ги решава с полагането на свръхусилия. Миналата година "артилеристите" загубиха с 2:0 на собствен терен от Байерн Мюнхен, а в реванша направиха 1:1. През сезон 2012/13 лондончани за малко пък не извършиха подвиг срещу баварците, след 1:3 на "Емирейтс" и победа с 2:0 на "Алианц Арена", като Жервиньо пропусна в последната минута.

А какво ще бъде сега? Сценариите са много, включително и повторение на безумието от 25 февруари. Ако обаче по-реално погледнем на нещата, няма никаква причина да се съмняваме, че Арсенал може да отбележи три гола във Франция. Гостите разполагат с няколко футболисти, които могат да направят това, а и нека не забравяме, че "артилеристите" създадоха много положения за гол в първата среща, което показва, че защитата на Монако не е чак толкова неуязвима.

Знам, че за някои тази прогноза ще се окаже близо до фантастиката, но Арсенал продължава да бъде по-класния отбор от Монако, "артилеристите" имат повече опит в евротурнирите, отборът играе в по-силен и конкурентен шампионат и последно, лондончани няма какво да губят - фиаското се случи в първата среща. Оттук нататък хората на Венгер могат само да трупат позитиви и да сътворят едно истинско чудо, доказвайки с дела по-голямата си класа.

Прогноза: Монако - Арсенал 0:3

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
181