Борусия - Байерн: Лондон ще бъде немски


Н. Гавазов

Борусия - Байерн: Лондон ще бъде немски

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен
Стадион: "Уембли", Лондон
Дата: 25.05.2013г.
Час: 21:45
Съдия: Никола Рицоли (Италия)

Макар и само за една вечер, Лондон ще се превърне в немски град. Главният стадион на Англия ще приеме главния мач на футболния сезон в Европа, двубой, който голяма част от футболната общественост желаеше. Двата гранда на Бундеслигата оставиха зад себе си всички, които можеха да им попречат да организират първия в историята на най-популярния спорт на планетата немски финал. Така на мястото на втръсналото El Clasico идва Der Klassiker. Мюнхен и Дортмунд ще поспорят за "Купата с ушите", а утре вечер светът ще узнае кой ще седне на европейския трон.

ПЪТЯТ ДО "УЕМБЛИ"

Борусия Дортмунд започна кампанията си в най-силния континентален клубен турнир в т.нар. "група на смъртта", където трябваше да се пребори с конкуренцията на Аякс и най-вече на Манчестър Сити и Реал Мадрид. Колективът на Юрген Клоп не само оцеля, но и завърши груповата фаза без загуба, доказвайки недвусмислено, че е най-добрия отбор в квартета. Това предаде увереност на "жълто-черните" и на осминафиналите те не дадоха никакви шансове на Шахтьор, отстранявайки украинците с общ резултат 5:2. Проблемите за Борусия дойдоха на четвъртфинала срещу Малага, в чиито реванш чудото сполетя дортмундчани и благодарение на двата гола в 1-та и 3-та минута на добавеното време, те се класираха за полуфиналите, където отново получиха за съперник Реал Мадрид. След 4:1 на немска земя и най-вече заради играта си, мнозина смятаха, че Клоп и компания няма да имат проблеми с класирането си, но головете на Бензема и Рамос в последните десет минути на реванша в испанската столица накараха немските фенове да треперят. В крайна сметка Борусия оцеля и получи шанса да повтори успеха си от 1997 година, когато стъпи на европейския връх.

Пътят на Байерн Мюнхен бе значително по-лесен. Баварците попаднаха в група с Валенсия, БАТЕ и Лил. Катастрофата в Белорусия във втория кръг на груповата фаза свали мюнхенци на земята и убеди Лам и Ко, че трябва да се отнасят по-сериозно към съперниците си. Това намери отражение в последвалите три победи и един равен мач с голова разлика 12-3, което изпрати Байерн срещу Арсенал на осминафиналите. След 3:1 на "Емирейтс", най-изненадващо европейската кампания на баварците бе поставена под угроза, след като Жиру и Кошчелни успяха да поразят вратата на Нойер. За щастие на немските любители на футбола, времето не стигна на "артилеристите" да направят чудовищен обрат, а и нескопосаните действия на Жервиньо си казаха думата. Сблъсъкът с Ювентус се оказа по-лесен от очакванията, като тактическия гении на Хайнкес взе връх над по-младия му колега Конте. Барселона. Кой би желал да среща този отбор по пътя си? Кой обаче и можеше да предположи, че каталунците ще бъдат отнесени с общ резултат 7:0?

БОРУСИЯ СРЕЩУ БАЙЕРН В ЦИФРИ

Байерн Мюнхен през изминалия сезон събра 91 точки, докато Борусия остана с 66 пункта. Така мюнхенци с лекота подобриха рекорда на дортмундчани от миналия сезон, които бяха спечелили 81 точки, а баварците 73. Тогава Байерн завърши втори, губейки от Борусия Бундеслигата и Купата на Германия.

По отношение на резултатността Байерн също нямаше конкуренция - 98 гола също е рекорден показател. При това само 18 пропуснати попадения. Отбраната на Борусия грешеше повече, отборът допусна 42 гола, а вкара 81. В сравнение с миналия сезон Байерн повече вкарваше (77 на 22), а картината при Борусия се оказа друга: 80 на 25. Забележителното е, че дори в своя шампионски сезон Дортмунд допусна повече голове от Байерн.

Левандовски се опита да стане голмайстор на Бундеслигата, вкарвайки в 12 поредни мача, но в края на сезона полякът "млъкна" и така бе изпреварен от Кислин с 25 гола. Роберт остана с 24 попадения. Най-добрият нападател на Байерн стана Марио Манджукич с 15 гола.

Статистика в турнира Шампионска лига:

Борусия Дортмунд / Байерн Мюнхен

Голове: 23/29
Удари по вратата: 107/104
Корнери: 56/100
Засади: 26/27
Жълти картони: 13/28
Червени картони: 0/1

Роман Вайденфелер извърши най-много спасявания от всички вратари в сегашното издание на Шампионска лига - 41;

Роберт Левандовски за първи в историята на Шампионска лига вкарва четири гола в полуфиналите на турнира;

Давид Алаба вкара най-бързия гол през сегашния сезон - 25.02 секунди бяха достатъчни на играча, за да огорчи Ювентус;

Байерн Мюнхен вкара най-много голове от всички участници в сегашното издание на Шампионска лига.


ЛИЧНИ СРЕЩИ

18 март 1998 година. Дортмунд. Завършва допълнителното време на срещата-реванш от четвъртфиналите на Шампионската лига, в която Борусия е домакин на Байерн. Нулевото равенство преди две седмици в Мюнехн и нулевото равенство в редовното време тук приближават зрителите към рулетката на дузпите. Голът на Шапюиза в 109-та минута обаче променя всичко. Борусия побеждава и се класира за полуфинал. Това е единственият път, когато съперниците във Финала 2013 са се срещали в турнира. Тогава, преди 15 години те излизат в следните състави:

Борусия: Клос, Жулио Сезар, Ройтер (Цорк 105), Колер, Хайнрих, Файерзингер, Фройнд (Рикен 79), Мелер, Бут, Шапюиза, Дехейвър (Шнайдер 119).

Байерн: Кан, Бабел, Куфур, Матеус (Щрунц 111), Нерлингер (Лизаразу 111), Шол, Хаман, Финк, Тарнат, Елбер (Циклер 101), Янкер.

Байерн и Борусия са провели помежду си 100 официални мача. В актива на мюнхенци има 45 победи, дортмундчани са побеждавали 26 пъти, а в 29 срещи не бе излъчен победител.

В четири срещи от сезон 2012/13 Байерн Мюнхен не претърпя нито поражение от Борусия Дортмунд. Двата мача в Бундеслигата завършиха при резултат 1:1. На 27 февруари тази година с гол на Робен в 43-та минута баварците победиха съперника си с 1:0 в мач от четвъртфиналите за Купата на Германия. Този успех е втори за сезона, след 2:1 за Байерн за Суперкупата на Германия на 12 август 2012 година. Така мюнхенци сложиха край на лошата си серия от пет поредни загуби от Борусия Дортмунд.

В миналото Борусия и Байерн два пъти са се срещали във финали за Купата на Германия. През 2008 година с 2:1 победиха мюнхенци, но през сезон 2011/12 дортмундчани взеха убедителен реванш - 5:2.

Най-голямата победа на Байерн Мюнхен над Борусия в Бундеслигата датира от сезон 1971/72. В нея с дубъл се отчита Ули Хьонес, който в момента е президент на клуба. Мачът завършва при резултат 11:1 за баварците.

В срещите между Байерн и Борусия е имало само една серия от дузпи. Това се случа във втория кръг на Купата на Германия 1992/93, когато след равенство 2:2, победата с 5:4 са празнували дортмундчани.


КАДРОВО ПОЛОЖЕНИЕ

Най-голямата липса за Борусия Дортмунд ще бъде отсъствието на Марио Гьотце, който получи контузия в бедрото по време на срещата-реванш с Реал Мадрид в полуфиналите на турнира. Марио напусна в 14-та минута, а в пресата се появиха предположения, че има негласно споразумение между страните Гьотце да не играе на финала.

Относно постройката, тя ще е традиционната 4-2-3-1 с преливане в 4-5-1. На върха на атаката ще застане Левандовски, а по крилата Гроскройц и Блашчиковски. Почти сигурно е, че в опорната зона ще видим Гюндоган и Бендер. Тази вечер се разбра, че Шмелцер ще играе, въпреки проблемите с крака.

За Байерн Мюнхен няма да играят контузените Тони Кроос и Холгер Бадщубер, което означава, че Мюлер ще застане отново в центъра, а Робен и Рибери по крилата. Атаката ще се води от Манджукич. Схема на игра 4-2-3-1 и подобно на своя съперник, постройката ще прелива в 4-5-1. При тази схема в опорната зона ще започнат Швайнщайгер и Мартинес.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Байерн Мюнхен запази суха вратата си в последните си 4 мача от Шампионска лига;

Байерн Мюнхен спечели 6 от последните си 7 мача в Шампионска лига;

Байерн Мюнхен отбеляза поне два гола в 6 от последните си 7 мача в Шампионска лига;

Борусия Дотмунд е непобедим в 9 от последните си 10 мача срещу Байерн Мюнехн във всички турнири;

Борусия Дортмунд вкара под 1.5 гола в последните си 4 мача срещу Байерн Мюнхен;


Байерн Мюнхен е участвал в девет финала, в които има четири победи и пет загуби;

Байерн Мюнхен през този сезон вече победи в Лондон, когато в първата осминафинална среща с 3:1 взе връх над Арсенал. Това бе първа победа на баварците в английската столица, където по-рано те два пъти завършиха наравно и три пъти отстъпиха. Ако се вземат всички мачове на Байерн в Англия, статистиката изглежда така: П3 Р7 З6.

На груповата фаза в сегашното издание на Шампионска лига Борусия завърши 1:1 с Манчестър Сити. Статистиката на дортмундчани в Англия изглежда така: П2 Р1 З4.

Ако Байерн победи, Хайнкес ще стане 19-ят треньор, който е печелил Шампионска лига два пъти. През 1998 година той завоюва трофея с Реал Мадрид;

Ръководейки Майнц 05 и Борусия, Юрген Клоп се е сблъсквал с Байерн 20 пъти: П5 Р4 З11.

Хайнкес през 1998 година заедно с Реал Мадрид с общ резултат 2:0 преодолява Борусия в полуфинал от Шампионска лига. Именно тогава мадридчани сменят дортмундци на трона. Като треньор на немски отбори Хайнкес има следната статистика срещу Борусия: П20 Р13 З11.


КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ

Двамата треньори обещават една незабравима игра и имаме всички основания да предполагаме, че нощта на 25 май на "Уембли" ще се помни. Срещат се отбори от една и съща нация, които добре се познават и едва ли има с какво да се изненадат. На пръв поглед Байерн има известно надмощие преди този сблъсък - трудно може да намерим слабост в състава на баварците, особено, ако се вгледаме по-внимателно в мачовете им срещу Ювентус и Барселона. Освен това мюнхенци имат и психологическо предимство след спечелване на Бундеслигата с такова голямо предимство, но най-вече заради подписването с Марио Гьотце, който няма да може да играе във финала.

Отговорът на Борусия може да дойде в тактически план. През този сезон дортмундчани се оттеглиха от обичайния си стил на игра, залагайки повече на отбраната и чрез схема 4-5-1 рурци успяха да неутрализират скоростните крила на мюнхенци. Почти сигурно е, че атакуващият халф ще бъде жертван и той ще се преориентира в помощ на отбраната, а чрез присъствието на Гюндоган и Блашчиковски (поради това смятаме, че слуховете, че Илкай няма да започне мача не отговарят на истината) ще се търси числен превес в зоната, където действат Швайнщайгер и Мартинес.

Това обаче означава, че Ройс и Левандовски ще трябва да покриват голям периметър, да тичат много - от защита в атака и обратно - полякът е много силен при дългите подавания и в борбата със защитниците, докато силната страна на Ройс е скоростният дрибъл.

Казаното по-горе показва, че не бива с лека ръка да даваме предимството на Байерн. На практика се получава, че изходът от финала на "Уембли" в огромна степен зависи именно от това, как ще се проявят двамата фронтмена на Борусия. "Жълто-черните" могат с лекота да победят своя съперник, но пък, ако Ройс и Левандовски бъдат изолирани, то Дортмунд ще загуби двубоя.

Всъщност, единственото в, което може да бъдем сигурни за тазгодишния финал от Шампионска лига е, че в мача ще играят 22-ма футболисти, но ще победят немци.

Прогноза за: Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 1:1

Последни 5 изиграни срещи:

Борусия Дортмунд:

27 април Фортуна Дюселдорф - Борусия Дортмунд 1:2 (Бундеслига)
30 април Реал Мадрид - Борусия Дортмунд 2:0 (Шампионска лига)
04 май Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 1:1 (Бундеслига)
11 май Волфсбург - Борусия Дортмунд 3:3 (Бундеслига)
18 май Борусия Дортмунд - Хофенхайм 1:2 (Бундеслига)

Байерн Мюнхен:

27 април Байерн Мюнхен - Фрайбург 1:0 (Бундеслига)
01 май Барселона - Байерн Мюнхен 0:3 (Шампионска лига)
04 май Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 1:1 (Бундеслига)
11 май Байерн Мюнхен - Аугсбург 3:0 (Бундеслига)
18 май Борусия М'гладбах - Байерн Мюнхен 3:4 (Бундеслига)

Досегашни срещи:

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен

96 срещи
26 победи за Борусия Дортмунд
29 равенства
41 победи за Байерн Мюнхен
Голова Разлика: 175:125 за Байерн Мюнхен

Коефициенти от bet365:
Борусия Дортмунд - 4.75
Равен - 3.90
Байерн Мюнхен - 1.80

Коефициенти от Offsidebet:
Борусия Дортмунд - 4.50
Равен - 3.75
Байерн Мюнхен - 1.75

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
318