Шест неща, които научихме от третия кръг на ШЛ


Н. Гавазов

Шест неща, които научихме от третия кръг на ШЛ

Първият от много време успех на Аякс над английски отбор, забележителната победа на Борусия Дортмунд над прехваления отбор на Жозе Моуриньо, „сухата" Малага, интригата на „Олд Трафорд" и реванша на Рибери - нека се върнем назад във времето и седмица след последния кръг в Шампионска лига да си припомним всичко най-интересно, което се случи в най-престижния европейски клубен турнир.

Победата на Борусия Дортмунд над Реал Мадрид

Срещата от третия кръг на Шампионска лига ще бъде запомнена с две неща. Първото е, че победителят в миналогодишното издание на Бундеслигата напълно заслужено победи отбора на Жозе Моуриньо и неговите мултимилионери. Това всъщност беше първи успех на Борусия Дортмунд над Реал Мадрид в историята на сблъсъците между тези два тима. Второто е, че „жълто-черните" станаха втория отбор, който побеждава „белите" в мач, в който гол бележи нападателя Кристиано Роналдо. До този момент единственият, който е успявал да се наложи над Реал Мадрид, пропускайки гол след удар на Кристиано е Барселона.


Реваншът на Рибери

Мачът в Лил беше за Франк Рибери принципен: французинът прекара три години в юношеския отбор на тима, но треньорите прецениха, че Франк няма качества не само да стане голям футболист, но и да играе за „договете". Това накара младежа да си тръгне с чувството на обида в гърлото. 13 години по-късно Рибери се завърна на добре познато място, но вече като един от най-силните полузащитници в Европа. Французинът не вкара гол, но цял мач тероризираше защитата на домакините, а немците победиха своя съперник без да се напрягат много. Казват, че крайния бранител на Лил Сидибе още сънувал кошмари.

 

Аякс победи английски отбор на свой терен за първи път от 1980 година

32 години минаха откакто Аякс победи Нотингам Форест с 1:0. Най-неочаквано тази тенденция беше прекъсната от Манчестър Сити, който си тръгна от столицата на Холандия с наведена глава - домакините бяха много по-силни от своя съперник и заслужиха победата си. Казват, че след точи мач мистър Манчини не е чел сутрешните вестници.

„Аякс беше по-добър от нас. Вината е моя, че недостатъчно добре подготвих отбора си за този мач. Поемам върху ебе си отговорността за поражението. Мислех, че този мач ще се развие по друг сценарии, но всичко се разви обратно на очакванията ми. Сега ще е много трудно да излезем от групата. Това ще е равносилно на чудо", заяви Манчини след мача.

 


 

Датският Бекъм

Нордселанд беше близо до това да победи сензационно Ювентус, но благодарение на Вучинич торинци реагираха. Впрочем, резултатът 1:1 за скромния датски тим е повече от достоен, а по местните телевизионни канали още дълго време ще показват попадението на ¬(Бекъм) Бекман - този гол впрочем е най-красивия на кръга. Дори Буфон не успя да реагира.

 

Сухата Малага

В сегашното издание на Шампионската лига андалусците с крайцерски ходове навлизат в зоната на плейофите. Не стига, че Малга събра максимален брой точки, но на всичкото отгоре няма пропуснат гол! За изненада на всички, възпитаниците на Мануел Пелегрини показват много качествен футбол и съвсем заслужено са лидери в група, в която още се намират Зенит и Милан - един от тези два тима ще отпадне. Иначе, ако погледнем към статистиката ще видим, че Малага е четвъртия отбор, който успява да спечели първите три мача в дебютния си сезон в Шампионската лига. По-рано това успяха да направят Милан (1992/93), ПСЖ (1994/95) и Ювентус (1995/96).

 

Финтът на Едер и интригата на „Олд Трафорд"

Удивителен мач се получи в Манчестър, където Юнайтед едва в края на срещата извоюва победата над Брага. Освен това, в 20-та минута португалската дружина водеше с 2:0. Особено впечатляващ бе втория гол, когато младия футболист на Брага Едер накара „Олд Трафорд" да замълчи. Нападателят майсторски надигра Майкъл Карик и подаде на Алан, който простреля Де Хеа. Дали в Португалия най-после не се роди истински нападател?

 

  Сподели
327