Шест неща, които научихме от втория кръг на ШЛ


Н. Гавазов

Шест неща, които научихме от втория кръг на ШЛ

Вторият кръг от груповата фаза на Шампионската лига поднесе много емоции на любителите на футбола, които освен, че се насладиха на изпълнения от най-висша класа, но станаха свидетели на изненадващи и не чак толкова изненадващи резултати. Победата на БАТЕ, голът на Рамзи, шедьовърът на Елизеу - в обзора на втория кръг от груповата фаза на Шампионската лига.

 


Сензационният БАТЕ

Успешно маршируващият по терените на Германия Байерн Мюнхен пристигна в Минск с идеята за лесна победа. Блиц-кригът на баварците обаче не се състоя. Не знаем каква е причината за това - започващият Октоберфест в Мюнхен или защото „трактористите" (според версията на един наш футболен президент, станал известен най-вече с безумните си изказвания) бяха наистина много добри. Така или иначе домакините отнесоха с 3:1 именития си съперник и накараха футболна Европа да повдигне учудено вежди. Ще станем ли свидетели на втори АПОЕЛ или на още по-голямо чудо, няма как да знаем, но при всички положения БАТЕ заслужава много по-голямо уважение и внимание, а оттук нататък бъдещите му съперници има защо да се страхуват.

 


Проваленият празник на Златан Ибрахимович

Градът Порто със своята атмосфера и усмихнати хора напълно подхождаше за щастливо и приятно празнуване на една 31-годишнина и Златан Ибрахимович се постара да направи всичко възможно да се отличи на своя рожден ден, но трябва да признаем, че неговият ПСЖ беше много по-слаб от своите домакини, които щедро пропускаха положение след положение. В крайна сметка справедливостта възтържествува и младият нападател на Порто Родригес с изящно изпълнен свободен удар отбеляза единственият гол в мача, доказвайки че не винаги парите имат значение във футбола, а парижани е твърде рано да бъдат определяни като фаворити в Шампионската лига.


Голът-красавец на Елизеу

Десетки атаки проведе Малага срещу Андерлехт, но гол така и не падаше и гостите вече започваха да си мислят, че вратата на белгийците е омагьосана. Фантастичният удар на Елизеу извън пределите на наказателното поле обаче за пореден път доказа, че свръхестествените сили засега не оказват влияние върху най-популярния спорт на планетата. Вторият му гол пък окончателно потопи белгийските надежди, а спечелените 6 точки от два мача изкачиха Малага на първото място в групата.


Първата победа на Селтик като гост в Шампионската лига за последните 11 години

Според много руски колеги мачът Спартак Москва - Селтик би трябвало да бъде протоколен и очакванията бяха за домакинска победа, варираща според различните прогнози между три и четири гола разлика. Вероятно тези прогнози имаха своето основание: цифрите сочеха, че шотландците имат едно равенство и 19 загуби в последните си 20 гостувания! Да, но келтите дойдоха, отупаха с 3:2 московчани и след втория кръг се изкачиха на второ място в групата.

 

Шедьовърът на Бензема

В столицата на Холандия се случиха три неща: Кака започна като титуляр срещу Аякс, Роналдо вкара втори хеттрик за по-малко от седмица и по всичко изглежда, че няма и помен от депресията му, а третото, което се случи е великолепният гол на Бензема, която вероятно оттук нататък ще намери място в учебниците на знаменитата школа на Аякс.


Голът на Рамзи

Странно и плашещо е съвпадението свързано с полузащитника на Арсенал, Аарън Рамзи. Всеки път, когато уелсецът отбележи гол, някой известен умира. Всичко започва през май 2011 г., когато Рамзи бележи срещу Манчестър Юнайтед, а на следващия ден е убит Осама бин Ладен. Рамзи вкарва отново гол през октомври, само три дни преди съоснователят на Apple Стив Джобс да почине. Същия месец Рамзи отново записва името си сред голмайсторите, ден преди разстрела на Муамар Кадафи. През февруари тази година полузащитникът вкара гол за Арсенал при победата над Съндърланд, само часове преди Уитни Хюстън да бъде открита мъртва в хотелската си стая.

В сряда вечер, в четвъртата минута на добавеното от съдията продължение в мача на Арсенал с Олимпиакос, Рамзи отбеляза третото попадение за своите.

Искрено се надяваме този път злокобната поредица да бъде прекъсната.

 

  Сподели
204