Манчестър Юнайтед няма да разбие прокобата за носителя на трофея в ШЛ


.

Манчестър Юнайтед няма да разбие прокобата за носителя на трофея в ШЛ

На 27 май в сряда един срещу друг на “Стадио Олимпико” в Рим един срещу друг се изправят шампионът на Испания Барселона срещу шампиона на Англия Манчестър Юнайтед в спор за Европейската купа. Англичаните са настоящ носител на отличието, което означава, че срещу тях е традицията нито един тим да не е защитил титлата си в две последователни години.

Сезонът на Барселона

Барселона направи фантастичен сезон, който може да бъде увенчан с требъл стига момчетата на Хосеп Гуардиола да спечелят в Рим. Едва ли младият наставник на “каталунците” си е представял, че годината ще е толкова успешна за Барса. Победи, голове, титли и купи. Сякаш успехът дойде много скоро, след като Пеп пое тима. Погромите над Реал Мадрид (2:6) и Байерн Мюнхен (4:0) вероятно са най-сладки а Барса.

Естествено Юнайетд е най-тежкия съперник, който Барса ще срещне. До тук в турнира “блаугранас” премериха сили с Шахтьор, Спортинг и Базел в групите, а във фазата на елиминациите с Лион, Байерн и Челси. Мачът срещу лондончани бе изключително тежък като не може да не отбележим, че съдията Оребрьо даде рамо на испанския тим. За формата на Барселона не може да съдим от последните срещи, тъй като откакто си осигури титлата в Примера тимът залага на експериментален състав, който записа две последователни загуби. В крайна сметка в Ла Лига Барселона ще завърши най-много с 89 точки, ако спечели последната си среща, която също е без значение.

Сезонът на Манчестър Юнайтед

Сезонът за Манчестър Юнайтед е не по-малко успешен. “Червените дяволи” бяха замесени в надпреварата за абсолютно всички трофеи, които могат да се спечелят в един сезон, с изключение на ФА Къп, където отпаднаха на полуфинал. Хората на Сър Алекс прибраха Къмюнити Шийлд, Световната клубна купа, Карлинг къп и титлата в Премиършип, но изпуснаха Суперкупата на Европа. След невероятната 2007/2008 те надминаха очакванията, правейки невероятна 2008/2009.

Титлата в Англия бе трета поредна за тима и общо 18-та, с което бе изравнен рекордът на Ливърпул. Не може да не споменем, че тимът завърши с 90 точки в най-силния шампионат на планетата. Пътят до финала в Шампионската лига не бе лесен, но колосът от Северна Англияго премина с лекота. След като спечели в група с Виляреал, Селтик и Олборг, юнайтед мина през Интер, Порто и Арсенал в елиминациите. Двубоят с португалците бе най-сложен, но геният на Роналдо за пореден път блесна. 

Историята

Барселона може да се похвали с два триумфа като европейски шампион. Първият е през 1992 на “Уембли” като след продължения е повален италианският Сампдория. Следващият успех на “блаугранас” бе през 2006 – 2:1 след драма срещу Арсенал в Париж. Барса има и три загубени финала – 1961 2:3 с Бенфика, 1986 0:2 след дузпи от Стяуа и 1994 0:4 от Милан в Атина. Рекордът за победи в КНК също е на каталунците – 4 триумфа плюс още три от предшественика на УЕФА Къп – Купата на панаирните градове.

Срещу тази европейска слава Манчестър Юнайтед противопоставя три Европейски титли. Интересното е, че те са постигнати в три финала. И трите финала пък предлагат страхотни драми. През 1968 на “Уембли” е победен Бенфика с 4:1, но след продължения. През 1999 пада Байерн Мюнхен – как се случва това знае всеки. Миналата година “червените дяволи” излъгаха Челси след дузпи, а ”сините” бяха на един точен удар от трофея. Англичаните могат да се похвалят сам ос една победа в КНК, за която ще разкажем в следващите редове.

Битките между Барселона и Манчестър Юнайтед по европейските терени не са много, но за сметка на това се помнят дълго. През 1984 в четвъртфиналите на КНК испанците, водени от Марадона и с наставник Сесар Луис Меноти побеждават с 2:0 на “Камп ноу”. Но какво са два гола срещу Манчестър Юнайтед. На “Олд Трафорд” Браян Робсън бързо връща тези две попадения, а след него Франк Стейпълтън решава всичко с трети гол. След това Юнайтед отпада от Ювентус на Паоло Роси.

Следващата среща на съперниците също е в КНК. Този път те играят един мач, защото става дума за финал. Наказанието за английските отбори след “Хейзел” тъкмо е премахнато и в Ротердам се получава страхотен мач. Барса е отслабен от липсата на Христо Стоичков и Амор. Англичаните се възползват и Марк Хюз вкарва две попадения. Куман връща един гол от фаул, но след края на мача Сър Алекс прегръща първия си европейски трофеи с тима, с който ще спечели толкова много.

От тук насетне двата тима са неизменни участници в Шампионската лига и затова срещите им са именно в този турнир. През 1995 те са в една група. Наказанието от “Хейзел” още тежи и Юнайтед, който е най-добрият тим в Англия е далеч от класата на Барселона. Мачът на “Олд Трафорд” завършва 2:2. но в Испания англичаните са разбити – 4:0. Стоичков вкарва два гола в този мач, а другите две попадения са добавени от Ромарио и Ферер. Барселона продължава към директните елиминации, а Юнайтед отпада от групите.

През 1999 англичаните вече са много по-силни, а жребият отново ги събира в група с каталунците. Светът пък става свидетел на два велики мача завършили 3:3. На “Олд Трафорд” Гигс и Скоулс дават аванс на домакините, но Сони Андерсон и Джовани изравняват. Бекъм връща аванса със страхотен гол от фаул. Луис Енрике обаче изравнява от дузпа. На “Камп ноу” Барса трябва да спечел, за да запази надежди за класиране в следващата фаза. Андерсон е точен още в първата минута, в 25-ата Дуайт Йорк изравнява. Анди Коул дава аванс на гостите в 53-ата, но в 57-ата Ривалдо връща надеждите на Барса. Следва втори гол на Йорк в 68-ата и втори на Ривалдо в 73-ата. Юнайтед продължава в групата, в която победител е Байерн, а на финала наказва баварците.

Последните две срещи между съперниците бяха през миналия сезон. В тях не видяхме толкова голове, но също имаше емоции. На “Камп ноу” мачът завърши 0:0, за което трябва да съжаляват гостите, които изпуснаха дузпа чрез Роналдо. На “Олд Трафорд” момчетата на Сър Алекс стигнаха до рутинна победа с 1:0 с фамозен гол на Пол Скоулс и страхотна игра в защита.

Звездите


В съставите на Барселона и Манчестър Юнайтед можем да говорим за съзвездия, но ще отличим двама футболисти, които на този етап изглеждат незаменими. За Барселона това е Лионел Меси. Аржентинецът е считан за най-добрият футболист в света от много специалисти. През този сезон той е основна движеща сила на Барса, вкарвайки 37 гола във всички турнири. Меси е и основният фаворит за златната топка, която със сигурност ще спечели, ако Барса триумфира във финала. Жозе Босингва от Челси обаче показа, че и Меси може да бъде опазен

Специалистите могат да твърдят всичко, но за момента Кристиано Роналдо си остава номер 1. Просто португалецът е по-силен в голяма част от елементите на играта. Той отстъпва на меси в подаванията, но ударът му, играта с глава и скоростта определено са по-добри. Този сезон той реализира 26 гола във всички турнири, някои от които обаче бяха изключително ценни. Роналдо също е обвиняван, че се губи в големите мачове. Той обаче остава изолиран от играта по-рядко от Меси.

Новини около отборите

Големите проблеми на Барселона определено са в защита. Трима титуляри няма да играят в Рим. Ерик Абидал и Даниел Алвеш са наказани, а Рафаел Маркес е контузен. Той ще бъде заменен от бившия играч на Юнайтед Жерар Пике. Напред обаче Барса няма проблеми. Всъщност такива бяха възможни, но се оказа, че Тиери Анри и Андрес Иниеста ще могат да вземат участие в мача.

При Манчестър Юнайетд положението е доста по-добро. Наказан е само Дарън Флетчър. До последно под въпрос бе Рио Фърдинанд, но и той е включен в групата. Ако не е напълно готов за игра ще видим разбира се Джони Еванс. Интересно е на какво нападение ще заложи Сър Алекс Фъргюсън. Очаква се острие да е Роналдо, а по фланговете да действат Рууни и Парк. Шотландецът обаче може да измисли всичко и да видим атака във формат Рууни-Роналдо-Бербатов.

Българската връзка

В доста малко случай феновете в България имат шанс да гледат свой сънародник на финал в Шампионската лига. Христо Стоичков стигна два пъти до тази фаза и спечели една титла. Сега Димитър Бербатов също има шанс да играе във втори финал. Първият му с екипа на Байер Леверкузен  срещу Реал Мадрид през 2002 бе загубен с 1:2. Благоевградчанинът започна страхотно кариерата си на “Олд Трафорд”, но напоследък по-рядко е титуляр за своя отбор. Той бе използван твърде малко във полуфинала срещу Арсенал, вероятно по тактически съображения. Същите, които сега ще направи Сър Алекс.

Прогноза

Трудно се избира на кого да заложиш при такъв двубой. Тук логиката не играе роля. Просто този път двата най-добри отбора в света (да прощава Рафа Бенитес) стигнаха до финала и победителят, който и да е той ще е заслужен. За да изберем прогноза за изход от мача ще се позовем на жестоката за носителя на трофея действителност – нито един тим не е печелил два пъти по ред Шампионската лига. 

Вероятни състави:

Барселона (4-3-3): Валдес, Пуйол, Туре, Пике, Силвиньо, Шави, Бускетс, Иниеста, Меси, Ето’о, Анри

Ман Юн (4-5-1): Ван дер Сар, О’Шей, Видич, Фърдинанд, Евра, Гигс, карик, Андерсон, Рууни, Парк, Роналдо

Един срещу друг:
Ман Юн – 3 победи
Барселона – 2 победи
Равенства – 4
Барселона – 15 гола
Ман Юн – 14 гола

Последни 5 мача:
Барселона: ЗЗПРР
Ман Юн: ПРППП

Прогноза: Барселона – Манчестър Юнайтед 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
252