Дортмунд и Арсенал ще направят зрелищен мач, но няма да излъчат победител


А. Павлов

Дортмунд и Арсенал ще направят зрелищен мач, но няма да излъчат победител

Дортмунд - Арсенал
Стадион: "Сигнал Идуна Парк", Дортмунд
Дата: 13.09.2011 г.
Час: 21:45
Съдия: Джанлука Роки (Италия)

Във вторник стартира новата кампания в Шампионската лига и още в самия старт на надпреварата можем да станем свидетели на напрегнати и вълнуващи двубои. Такъв очакваме да бъде и този между шампиона на Германия Дортмунд и английския Арсенал, който Futbol-TV ще има честта да Ви представи в следващите редове. Черно-жълтите приемат лондончани в среща от Група F, където са още тимовете на Олимпиакос и Марсилия. Силите в групата изглеждат доста изравнени, така че един добър резултат в първата среща определено ще повлияе добре върху тези отбори, които го постигнат.

В този ред на мисли можем да бъдем сигурни, че както Дортмунд, така и Арсенал ще подходи достатъчно мотивирано и сериозно към предстоящия дуел на "Сигнал Идуна Парк". Лек фаворит преди двубоя са гостите от Англия, най-вече заради по-големия си опит в турнира, в който дортмундци участваха за последно през сезон 2003/2004 година. Този дълъг период на отсъствие от Шампионската лига в никакъв случай не е без значение, но все пак напористият тим на Юрген Клоп показа чудесно през последната кампания, че разполага с огромен потенциал, позволяващ на Себастиан Кел и сие да се справят със съперници от най-висок калибър.

Така през миналия сезон Дортмунд завърши на първо място в Бундеслигата, надигравайки и побеждавайки преките си конкуренти Леверкузен и Байерн в директните сблъсъци с тях. Момчетата на Клоп тръгнаха по страхотен начин и съумяха да задържат силната си форма до самия край на кампанията. Този тест, който издържаха Черно-жълтите, обаче задължава тима да продължи в същия дух и през настоящата кампания. Дортмунд вече изигра шест официални мача от началото на новия сезон. Един от тях бе за купата, а останалите пет - за първенство. Немският първенец се справи със съпротивата на третодивизионния Зандхаузен (0:3) и по този начин се класира за втория кръг за Купата на Германия. В Бундеслигата обаче нещата не стоят толкова добре за дортмундци, които до този момент записаха две победи, равенство и две загуби. Така след пет изиграни кръга отборът заема едва 11-а позиция със седем точки, намирайки се на пет зад водача Байерн. В последния кръг Дортмунд падна с 1:2 от Херта и имайки предвид това колко важен бе успешният старт в предходната кампания, то хората на Юрген Клоп ще се опитат да подобрят своите игра и резултати с незабавен ефект.

Още повече че на вратата вече чукат и срещите от Шампионската лига, където отборът ще представя Германия като неин шампион. Отговорността наистина е голяма и Черно-жълтите ще трябва да положат доста усилия, за да се представят на ниво в състезанието. Както вече казахме, Дортмунд ще започне участието си в него с домакинство на Арсенал. В момента вероятно Топчиите не са толкова труден за побеждаване тим, колкото бяха преди една-две години, но независимо от това подопечните на Арсен Венгер са способни да прекършат дортмундци. Всички добре знаем, че през лятото Арсенал бе напуснат от ключови фигури като Сеск Фабрегас, Самир Насри и Гаел Клиши, и Венгер ще се превърне в същински герой, ако успее да неутрализира негативите от раздялата с тези трима футболисти. За целта френският мениджър привлече няколко нови играчи в последния ден от летния трансферен прозорец, ала на тях ще им бъде нужно време, за да се интегрират успешно в новия си отбор. От тази гледна точка очакванията към Артилеристите логично не са толкова високи и при така стеклите се обстоятелства дори и едно завършване в топ 4 във Висшата лига ще бъде постижение за тима от Лондон.

В тази връзка през уикенда Арсенал надделя с крехкото 1:0 над Суонзи, осигурявайки си първата победа за сезона в английския шампионат. Посредством завоюваните три пункта лондончани се изкачиха до 11-ото място с актив от четири точки. Пасивът спрямо лидера Манчестър Юнайтед е наистина солиден - осем пункта, но изоставането от четвъртия Стоук е само четири точки. В последно време настроението на "Емиратс Стейдиъм" бе много потиснато и сега то може да бъде подобрено само и единствено с идването на добри резултати. Тук трябва да кажем, че Топчиите преодоляха Удинезе в плейофния кръг, за да влязат в групите на Шампионската лига. Въпреки това двата успеха над италианския отбор не дадоха нужния импулс на Арсенал. Затова пък предстоящите двубои от груповата фаза на най-силния евротурнир могат да окажат положително въздействие върху атмосферата при лондончани. В добавка към това новите футболисти в отбора като Жервиньо, Артета, Сантош, Мертезакер, Чу-Йун Парк, Бенаюн и Мияйчи ще искат да се докажат при новия си работодател. Като изключим Фабрегас, Насри и Клиши, другите по-опитни футболисти останаха в Арсенал. Към това число можем да отнесем Ван Перси, Саня, Росицки и Аршавин. Младите Уолкът, Рамзи и Уилшър също разполагат със сериозни възможности, така че нещата за Топчиите не са толкова лоши, колкото някои хора се опитваха първоначално да ги изкарат.

Заговаряйки по-подробно за играчите на Арсенал, уместно е да споменем на кои футболисти Арсен Венгер няма да може да разчита за мача с Дортмунд. Джак Уилшър и Томас Вермаелен със сигурност ще пропуснат визитата в Северен Рейн-Вестфалия, тъй като в момента лекуват контузии.

От друга страна, в Дортмунд няма да могат да ползват услугите на Лукас Бариос, Юлиан Кох и Марвин Бакалорц, които са измъчвани от травми.

За сметка на това обаче Себастиан Кел и Марио Гьотце ще се завърнат в титулярния състав, след като пропуснаха срещата с Херта заради наказания. Този факт несъмнено ще се отрази благотворно върху играта на Дортмунд. Футболистите на Клоп ще търсят успеха в сблъсъка с Арсенал, като ще заложат на това, в което са най-силни - решителност, здрава защита и нападение. Вратарят Роман Вайденфелер каза след загубата от берлинчани, че тимът трябва да се придържа към тези три компонента от играта. Артилеристите обаче също ще гонят поне реми от "Сигнал Идуна Парк" и така накрая, вземайки под внимание потенциала и стила на игра на двата отбора, то стигаме до заключението, че Дортмунд и Арсенал могат да ни предложат истинско зрелище, но пък трудно биха могли да излъчат победител.

Последни 5 изиграни срещи:

Дортмунд:

5 август Борусия Дортмунд - Хамбургер 3:1 (Бундеслига)
13 август Хофенхайм - Борусия Дортмунд 1:0 (Бундеслига)
20 август Борусия Дортмунд - Нюрнберг 2:0 (Бундеслига)
27 август Байер Леверкузен - Борусия Дортмунд 0:0 (Бундеслига)
10 септември Борусия Дортмунд - Херта 1:2 (Бундеслига)

Арсенал:

16 август Арсенал - Удинезе 1:0 (Шампионска лига)
20 август Арсенал - Ливърпул 0:2 (Шампионска лига)
24 август Удинезе - Арсенал 1:2 (Шампионска лига)
28 август Манчестър Юнайтед - Арсенал 8:2 (Висша лига)
10 септември Арсенал - Суонзи 1:0 (Висша лига)

Досегашни срещи:

Дортмунд - Арсенал

2 мача
1 победа за Дортмунд
0 равенства
1 победа за Арсенал
Голова разлика: 3:2 за Арсенал

Коефициенти от bet365:
Дортмунд - 2.10
Равен - 3.30
Арсенал - 3.50

Коефициенти от Offsidebet:
Дортмунд - 2.10
Равен - 3.20
Арсенал - 3.50

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
145