Фейнорд – Байер Леверкузен: Спектакъл с неясен изход


Н. Гавазов

Фейнорд – Байер Леверкузен: Спектакъл с неясен изход

Фейнорд - Байер

Стадион: "Фейнорд"", Ротердам

Дата: 19.09.2024 г.

Час: 19:45

Съдия: Давиде Маса (Италия)

Байер Леверкузен ще се срещне с Фейенорд в четвъртък вечер в мач, който ще открие кампанията им в Шампионска лига.

Германските шампиони се срещат с вицешампиона на Ередивизи от миналия сезон в една типично електрическа атмосфера, каквато се очаква на стадиона в Ротердам.

Фейнорд, които спечелиха титлата на Холандия за 16-ти път през 2023 г., бе принуден да се задоволи с второто място след ПСВ Айндовен миналия сезон.

Клубът от Ротердам наистина спечели Суперкупата като утеха, но Арне Слот напусна за Ливърпул, а новият наставник Брайън Приске бе привлечен от Спарта Прага.

Досега датският треньор постигна само една победа от четири мача в лигата, започвайки управлението си с успех с изпълнение на дузпи срещу Аякс и след като остави победата да се изплъзне между пръстите му в Грьонинген миналата седмица, неговият отбор вече изостава от ПСВ с девет точки.

Сега, появявайки се в последователни сезони на Шампионска лига за първи път от 2002 г. насам, Фейенорд се е появявал само два пъти през последните 22 години и ще се стреми да достигне фазата на директните елиминации на състезанието за първи път - въпреки че спечелиха Европейската купа през 1970 г.

През миналия сезон отборът на Слот завърши на трето място в група Е, преди да падне в Лига Европа и да загуби с дузпи от Рома в плейофите за елиминациите. Това бе третата поредна година, когато те бяха елиминирани "джалоросите", включително поражението във встъпителния финал на Лигата на конференциите.

Като се имат предвид някои трудни сблъсъци е лигата, която е с нов облик през този сезон, Фейенорд ще се радва да започне последната си кампания у дома, където загуби само веднъж в последните си 18 европейски мача, като спечели 14 пъти.

Единственото петно ​​в иначе безупречния сезон 2023-24 г. за Байер Леверкузен бе загубата от Аталанта БК във финала на Лига Европа, което попречи на "аспирините"  да добавят още един европейски трофей към триумфа си за Купата на УЕФА през 1988 г.

През същата година "фармацевтите"  победиха Фейнорд в третия кръг по пътя към славата, което остава единствената състезателна среща на клубовете до момента.

Миналия сезон Леверкузен получи признание за безмилостното си представяне и героизъм в последната минута - както в Бундеслигата, така и в Европа - и въпреки че накрая бяха победени от Аталанта, те вече бяха спечелили първа титла на Германия и по-късно добавиха Купата.

Стилният отбор на Шаби Алонсо също завърши на първо място в своята група на Лига Европа с максимален брой точки, преди да се бори с три отбора, включително Рома, за да стигне до решаващия мач. Поражението в Дъблин бе единствената им загуба в 53 мача във всички състезания, 43 от които завършиха с победа.

Участвайки в Шампионска лига само за трети път в рамките на осем сезона, последната кампания на Леверкузен беше преди две години, когато бяха трети в своята група, преди да се изплъзнат в Лига Европа. Те стигнаха до полуфиналите, преди да загубят не от друг, а от Рома.

Загубата с 1-0 на Стадио Олимпико остава единственото поражение на германския отбор в последните им 11 мача като гост в Европа - период, включващ също седем победи - така че въпреки че наскоро се подхлъзнаха срещу Лайпциг, Шаби Алонсо и колега ще бъдат уверени, че ще направят бърз старт в средата на седмицата.

В крайна сметка те възнамеряват да стигнат до елиминационните фази на Шампионска лига за първи път от 2017 г.

Въпреки че Арне Слот бе последван от холандския защитник Лутшарел Гертруида, който наскоро напусна за Лайпциг, Фейенорд задържа звездния нападател Сантяго Хименес, който трябва да започне отпред в четвъртък.

Пристигащите през лятото Джордан Лотомба и Хванг Ин-беом също биха могли да играят, но влиятелният полузащитник Калвин Стенгс е изключен поради контузия на коляното, а наетият ляв бек Уго Буено е извън терените от миналия месец поради мускулен проблем.

Австрийският централен защитник Гернот Траунер , който получи контузия на бедрото на Евро 2024, се завърна в игра на първия отбор в събота и трябва да седне на пейката.

Междувременно Леверкузен ще пристигне в Ротердам без сериозни притеснения за контузии, а Шаби Алонсо трябва да има пълен състав, от който да избира, при условие че Ексекиел Паласиос премине фитнес тест.

Без съмнение Флориан Вирц най-накрая ще направи своя дебют в Шампионската лига: през последните четири сезона в Лига Европа нападателят на Германия отбеляза повече голове (12 собствени; 12 асистенции) и създаде повече положения (88) от всеки друг играч .

И двата отбора са натрупали много скорошен опит на различни нива от състезателната пирамида на УЕФА, така че ще бъдат готови да представят завладяващ спектакъл в първия си мач от Шампионска лига.

Труден за прогнозиране двубой, но все пак ще се спрем на гостите, които разполагат с по-силна средна линия и имат по-голяма дълбочина на състава.

Прогноза: Фейнорд – Байер 1:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
139