Уембли ще бъде домакин на финала в ШЛ през 2013 година


Н. Гавазов

Уембли ще бъде домакин на финала в ШЛ през 2013 година

Уембли ще бъде домакин на финала на Шампионската лига през 2013 г., обяви в четвъртък президентът на УЕФА Мишел Платини. През същата година ще се проведе в Лондон и конгрес на УЕФА. Причината за това безпрецедентно решение се крие в "изключителните обстоятелства" породени от 150-та годишнина на Футболната асоциация през 2013 г., каза Платини на пресконференция днес.

Това означава, че „Уембли" ще бъде домакин на безпрецедентните два финала в рамките на три години, след като миналия месец емблематичното спортно съоръжение прие последния двубой в Шампионската лига от сезон 2010/11 между Барселона и Манчестър Юнайтед.

Решенията бяха приети единодушно от Изпълнителния комитет на УЕФА на срещата в Нион, Швейцария. Това на практика ще бъде седми път, когато Уембли е домакин на Шампионската лига, или финал за КЕШ - повечето от всеки друг стадион в Европа.

"Винаги има много кандидати за финала на Шампионската лига, но с това наше решение, ние отбелязваме една специална година. Основаната през 1863 г. Футболната асоциация на Англия е най-старата от всички национални футболни асоциации и през 2013 г. тя ще отпразнува своята 150-та годишнина. Като се има предвид изключителния характер на този исторически момент в нашата красива игра, и факта, че ние също ще празнуваме 150 години от създаването на правилата на играта, смятаме, че е наш дълг да помогнем на ФА да отбележи събитието по специален начин. Поради тази причина, ние решихме да се върнем в Англия и по-конкретно на стадион „Уембли" - домът на английски FA - финала на Шампионската лига през 2013 година. Освен това, ние ще проведем XXXVII Обикновен конгрес на УЕФА в Лондон, в дните преди финала от Шампионската лига", заяви Платини.

"Ние сме щастливи стадион „Уембли" да бъде избран за домакин на финала на Шампионската лига през 2013. УЕФА смята, че тазгодишния финал е организиран много успешно и днес те ни се отплатиха с още по-голям комплимент. Това ще бъде голям празник на футбола в моята страна по време на една забележителна годишнина, която честваме от създаването на ФА, а също и признание, че „Уембли" е един от най-добрите футболни стадиони в света", заяви председателят на ФА Дейвид Бърнстейн.

Уембли бе домакин на досегашните финали в Шампионската лига или КЕШ през 1963, 1968, 1971, 1978, 1992 и последно на 28 май тази година.

 

  Сподели
92