Отсъствието на Бербатов, патриотизмът и световният заговор срещу България


Т. Михайлов

Отсъствието на Бербатов, патриотизмът и световният заговор срещу България

Секунди след като новината, че Димитър Бербатов е оставен извън групата на Манчестър Юнайтед за финала на Шампионската лига обиколи България, основна тема за медиите и запалянковците по родните ширини стана не предстоящият мач, а злината, която Сър Алекс Фъргюсън е сторил да пренебрегне голмайстора на Висшата лига и „червените дяволи“.

За миг признатият от цял свят гениален шотландец се превърна в „изкуфял дъртак“, който трябва незабавно да си ходи, нищо, че е извел един от най-безличните тимове на Юнайтед до финал в най-престижния турнир в Европа и то само два сезона след последното участие на „червените дяволи“ в подобен мач, при положение, че тогава в състава бяха Кристиано Роналдо и Карлос Тевес.

Изключително голямо количество помия се изля и върху други два футболиста от състава на шампиона на Англия. Младият нападател Хавиер Ернандес бе определен като „дърво“ и „травестит“, макар да е най-преспективният нападател на своята възраст в света и да успя да се наложи на „Олд Трафорд“ няколко месеца след пристигането си. Другият пострадал бе звездата на „червените дяволи“ Уейн Рууни – човекът, през когото минават 80% от атаките, отсам Калотина е „прост дърводелец“. Прояви се и огромният комплекс за малоценност на българите - "пускат Рууни, защото е англичанин и Чичарито, защото ще се продават фланелки в Мексико". Истински световен заговор срещу най-гениалния народ.

И така няколко милиона, които в навечерието на финала се клеха в Юнайтед, изведнъж започнаха да стискат палци за Барселона, да се научи „изкукуригалият“ Сър Алекс, като „не пуска нашето момче“. А нито един от тези няколко милиона не е бил на нито една тренировка на Манчестър Юнайтед, там където мениджърът вижда кои играчи са в кондиция и в добра форма. Явно и нито един от тези няколко милиона не харесва двата тима заради техния стил, а заради играчите, с които разполагат. А разликата е огромна – Барселона играе с много подавания в бавно темпо, Юнайтед е реактивен и залага повече на мълниеносните контраатаки и центриранията от крилата.

Криворазбраният патриотизъм, който в България се е извратил в ксенофобия, започва да се превръща в голямата проказа на нашето общество. Всички външни са лоши. Чичарито понеже взима мястото на Бербо, Сър Алекс, понеже му го дава; Жозе Мануел Дурао Барозу, понеже поредният доклад на ЕК не ни изнася и критикува корумпираните ни институции, и мюсюлманите пред джамията в София, понеже си слагат килимчетата на тротоара (където много от нас паркират колите си), а и България по презумпция била православна страна, нищо че половината българи не са влизали в църква (в което впрочем няма нищо лошо).

Патриотизмът, който се изповядва в България е добродетел само за хората, които не могат да се похвалят с нищо друго, освен с постижения на други българи. Бербатов и Стоичков са гениални футболисти, но те нямаше да са по-малко гениални ако бяха гърци, китайци или тунизийци. Щеше ли да му пука в такъв случай на някого дали Бербо е попаднал в състава за финала. Хора като Пуйол, Нани и Андерсон също бяха резерви. Въпрос на тактика и прогноза за развоя на двубоя. Колко пъти Бербатов е обърнал мач, влизайки като резерва. А Оуен го е правил.

Самият българин е уникален футболист и има основна заслуга за спечелването на 19-ата титла на Манчестър Юнайтед. Първият ЧОВЕК, вкарал хеттрик на Ливърпул от 40 години. Но Бербатов е истински патриот, защото помага на своите сънародници, организирайки кампании засягащи доста от социалните проблеми в изостаналата от западния свят бивша комунистическа република. Това, че Бербатов не играе в националния отбор, не го прави по-малко патриот, защото е безсмислено да помага на хора, които се опитват да угодят само на своя интерес по нечист начин.

Истинският патриот всъщност е човекът, който уважава хората като цяло и своя народ в частност. Който няма да шофира пиян и без книжка, който няма да си изхвърли боклука през прозореца и фаса на улицата, да бие изповядващите различна религия българи, да дава и взима рушвети, да идолизира чалгата, да паркира на велоалеите и да дели народа на „граждани“ и „селяни“. Нали все пак обича сънародниците си?

  Сподели
280