Пътят към славата: Москва 2008 - Пролетта на Юнайтед


И. Ангелов

Пътят към славата: Москва 2008 - Пролетта на Юнайтед

Барселона и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига на 28 май на „Уембли“. И двата тима са в преследване на 4-та европейска титла, като интересното е, че и „червените дяволи“ и каталунците триумфират в напреварата за пръв път в английската столица. Futbol TV ще ви представи исторически преглед на шампионските години и на двата колоса, макар че мнозина са изключително добре запознати с неотдавнашните успехи на съперниците.

През 2008 младият отбор от Манчестър се надява да обере лаврите на своя труд. След този финал те се надяват на втори исторически Требъл, след този през 1999 година. Звездите на тима, сред които блестят имената на Кристиано Роналдо и Уейн Рууни са в перфектна хомогенност с предишното поколение звезди, като Скоулс и Гигс, а в тима вече се работи и за следващото поколение - в игра влизат Нани и Андерсон.

Пътя на Юнайтед започва в Група F. Там "Червените дяволи" са заедно с Рома, Динамо Киев и Спортинг. В такава трудна група Манчестър Юнайтед допуска само едно равенство и излиза напред с първото място в групата с 16 точки. Втори е Рома с 11. На осмина-финалите Юнайтед среща Лион и го преодолява с пестеливи резултати 1:1 и 1:0. На четвъртфиналите отново идва Рома, който е преодолял Реал Мадрид. Тук "червените" побеждават с общ резултат 3:0 и отиват към най-сериозното си предизвикателство - полуфинал с Барселона.

На "Камп ноу" Юнайтед печели удобно равенство 0:0. Докато се подготвят за реванша на "Олд Трафорд", Сър Алекс Фъргюсън излиза на една пресконференция, като заявява, че ако се стигне до финал, то неговият тим ще бъде изграден около Пол Скоулс, който незаслужено пропуска финал през 1999 година.

Именно рижавият халф на Юнайтед решава нещата с Барселона. Той вкарва уникален гол от далечно разстояние, като праща Барса със сълзи обратно към Испания, а повежда своите към финала, където ги очаква Челси. "Сините" от Лондон преодоляват Севиля, Фенербахче и Ливърпул, за да стигнат до тук.

Мачът започва с увереност за тях, че това ще е първият им триумф в Шампионска лига в историята на клуба. Те са под ръководството на Аврам Грант, който изживява успешен сезон. Кристиано Роналдо обаче попарва амбициите в 26-ата минута, след красив гол с глава. До края на първото полувреме в герои за отборите си се превръщат вратарите. И Ван дер Сар и Чех спасяват 100-процентови положения.

Въпреки това Лампард успява да изравни в 45-ата минута. Този гол променя играта на Челси през второто полувреме. Те натискат Юнайтед и го задържат дълго в неговото поле. Въпреки това "червените" успяват да задържат всяка атака. От Челси пробват с удари от далечно разстояние, но отново не стигат до гол. Греда на Дидие Дрогба спасява резултата за Юнайтед. Така се стига до продължения, в които Лампард цели греда, а удар на Гигс е избит от гол линията. Дузпите са логичен резултат на мач с такова темпо. В тях герой става Едвин ван дер Сар, който е избран от УЕФА за играч на мача. Единствен за Юнайтед пропуска дузпа Роналдо, който пък е избран от зрителите за играч на мача.

След като Джон Тери пропуска да реши двубоя след подхлъзване, той не успява да бъде утешен от съотборниците си и мениджъра. Дори изхвърля медала си за второ място в публиката. В това време Рио Фърдинанд и Райън Гигс вдигат трофея и печелят още една титла за историческата витрина на "Червените дяволи".

21 май 2008
"Лужники", Москва
Зрители: 67,310

Манчестър Юнайтед - Челси  1:1(6:5)
Роналдо 26'
                                      Лампард 45'

 

 

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
218