Пътят към славата: Децата на Сър Алекс завладяват Европа през 1999


И. Ангелов

Пътят към славата: Децата на Сър Алекс завладяват Европа през 1999

Барселона и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига на 28 май на „Уембли“. И двата тима са в преследване на 4-та европейска титла, като интересното е, че и „червените дяволи“ и каталунците триумфират в напреварата за пръв път в английската столица. Futbol TV ще ви представи исторически преглед на шампионските години и на двата колоса, макар че мнозина са изключително добре запознати с неотдавнашните успехи на съперниците.

Манчестър Юнайтед - Байерн Мюнхен 2:1
Баслер 6'
Шерингам 90+1'
Солскяер 90+3'

26 май 1999, "Камп Ноу", Барселона
Съдия: Пиер Луиджи Колина
Зрители: 90,045 

 

Най-накрая посятото от Сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юнайтед започва да дава своите плодове. В седмото издание на Шампионска лига неговите момчета правят истински фурор, достигайки без загуба до финала, който печелят по изключително зрелищен начин, обръщайки гиганта на Германия Байерн Мюнхен.

Преди да се стигне до тук обаче, двата тима се намират в една група Д на турнира в неговата начална фаза. Тази в случая е най-зрелищната група, тъй като в нея е и Барселона, която остава обаче на трета позиция и не излиза на пътя към четвъртфиналите. Четвъртия отбор е Брьондби, който е обречен да не мръдне от дъното на групата.

В Група Д стават интересни зрелища, като Байерн на 2 пъти побеждава Барса, а Юнайтед прави зрелищни 2 мача с каталунците, които завършват при резултати 3:3. Освен това Брьондби побеждава германците веднъж, докато Манчестър ги отвява с 5 и 6 вкарани попадения. В крайна сметка напред излизат Байерн на първа и Юнайтед на втора позиция.

В четвъртфиналната фаза пред Манчестър Юнайтед се изправя колосът на Италия Интер, който е победен с 2:0 на "Олд Трафорд". В Италия чрез Пол Скоулс с гол в последните минути Интер отново не побеждава в мач, завършил 1:1. Така "Червените дяволи" продължават към полуфиналите където отново се изправят срещу италиански колос. Този път това е Ювентус. Италианците успяват да задържат "червените" на "Олд Трафорд" и си тръгват с удобен резултат 1:1, но за тяхно нещастие при домакинството им те допускат 3 попадения, след като са водили с 2:0 до 11-ата минута с голове на Индзаги.

Там чака старият съперник, класирал се на първа позиция в Група Д - Байерн Мюнхен. Лошите новини за "Червените дяволи" не спират до тук, тъй като става ясно, че на финала те ще са без най-важния си футболист - легендарния капитан Рой Кийн, а освен това и младият суперталант Пол Скоулс също ще отсъства - и двамата поради наказание. 

Всичко това не лишава двубоя от зрелища. След мача легендарният съдия Колина се изказва ласкаво за двубоя, като заявява, че това ще е най-запомнящият се мач за него в кариерата му, заради "лъвския рев" на публиката в последните минути на мача, когато Юнайтед взима победата.

И така с всичко това в предвид проследяваме процеса на мача, за да видим как младите момчета на Юнайтед се превръщат в легенди. Началото обаче не е добро за тях, тъй като играча на мача Марио Баслер вкарва от фаул още в 6-ата минута. Това не сломява момчетата на Фъргюсън, водени в този мач от капитана Петер Шмайхел, който преди мача обяви, че това ще е последният му за клуба. "Червените дяволи" овладяваха инициативата в мача и доминираха стабилно над играта, но добре подредената защита на германците и липсата на Пол Скоулс и Рой Кийн оказваха своето влияние.

Малко по малко от Манчестър се уморяваха от атаки, а Байерн ставаха все по-опасни с контрите си. При една такава те отново стигнаха до статично положение, но Баслер не успя да вкара този път. В другата част на терена към края на полувремето двамата играчи извън позиция, Бекъм - централен, и Гигс - десен халф, опитваха да организират ситуации пред Коул, който обаче бе превъзхождан от винаги тримата защитници на Байерн, или от Оливер Кан.

Второто полувреме започна по-добре за германците, а Баслер не спираше да пробва Шмайхел от далечно разстояние. Това принуди Сър Алекс да вкара в игра Теди Шерингам, за да опита да овладее отново мача. Тренерът на Мюнхен от своя страна вкара Мехмет Шол, който започна да комбинира добре с Ефенберг, като втория често се озоваваше на удобни позиции за далечни изстрели. По този начин в герой за Юнайтед се превръщаше Шмайхел, който се справяше с всяка опасност. 10 минути преди края мачът сякаш се изплъзваше на англичаните, но Фъргюсън пусна и Оле Гунар Солскяер на терена. С първото си отиграване той създаде най-чистото положение за "Червените дяволи", но Кан спаси. Малко преди края от Байерн можеха да решат нещата след като ножицата на Янкер срещна гредата, след като Шмайхел бе преодолян. 

Така навлизаме в добавеното време, което бе отсъдено - 3 минути. Това става точно когато Юнайтед печели корнер и се настанява в наказателното на германците - дори и Шмайхел е там. След изпълнението на Дейвид Бекъм настава паника в наказателното. След слаб удар на Гигс с неудобния крак топката попада в Шерингам, който я отклонява в долния ъгъл на вратата за 1:1. Голът е записан точно в 36-ата секунда след 90-ата минута. По този начин мачът може да отиде в продължения.

По-малко от 30 секунди след това обаче Юнайтед печели нов корнер, при който Шмайхел остава на мястото си. Бекъм отново центрира фалцово, а Шерингам посреща топката, като я сваля навътре в наказателното поле. Там тя е посрещната от Солскяер, който я забива във вратата и Юнайтед постигат невероятен обрат. Това се случва в 92-ата минута и 17 секунди. Радостта на футболистите е невероятна, а Шмайхел прави цигански колела и премятания пред вратата си от радост. В този момент футболистите на Байерн налягат по земята, като за някой от тях е било нужно да бъдат изнасяни чрез охрана, поради факта, че отказват да се изправят. 

Така Сър Алекс опровергава тези, които в началото на сезона го упрекват, че "не се печели нищо с деца"(Алън Хансен), като печели безпрецедентен Требъл от Висшата лига, ФА Къп и Шампионска лига - първият требъл в историята, спечелен от деца, без участието на може би двамата най-влиятелни играча във финала на най-комерсиалния турнир. С право Сър Алекс казва след мача: "Футбол по дяволите!"

 

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
226