Пътят към славата: Дрийм Тиймът на Кройф сбъдна мечтата на поколения


Т. Михайлов

Пътят към славата: Дрийм Тиймът на Кройф сбъдна мечтата на поколения

Барселона и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига на 28 май на „Уембли“. И двата тима са в преследване на 4-та европейска титла, като интересното е, че и „червените дяволи“ и каталунците триумфират в напреварата за пръв път в английската столица. Futbol TV ще ви представи исторически преглед на шампионските години и на двата колоса, макар че мнозина са изключително добре запознати с неотдавнашните успехи на съперниците.

БАРСЕЛОНА – САМПДОРИЯ 1:0
1:0 Куман 111‘

20 май 1992, „Уембли“, Лондон
Съдия: Аарън Шмидхюбер, Германия
70 827 зрители


1992 е годината, в която мечтите на хилядите фенове на Барселона най-сетне стават реалност. Третият опит се оказва щастлив за Лос Кулес, които печелят първата си КЕШ, под ръководството на Йохан Кройф. През 1961 „блауграна“ губи с 3:2 от Бенфика, а през 1986 с 2:0 след дузпи от румънския Стяуа, като стражът на тима от Букурещ Дукадам спасява 4 поредни удара на каталунците.

Най-важната крачка към европейския връх Барселона прави през 1988, когато Йохан Кройф е назначен за селекционер на тима. Холандецът сглобява страховит отбор, който печели 4 поредни титли в Испания между 1991 и 1994. Първата от тази серия дава и право на Барса да участва в последното издание на КЕШ, преди турнирът да се трансформира в комерсиалния си вариант, наречен Шампионска лига.

Това, което променя Йохан Кройф е манталитета и стила на Барселона, надграждайки върху характерния за началото на 70-те Тотален футбол. В тима са привлечени Алберт Ферер, Роналд Куман, Хосе Мари Бакеро, Михаел Лаудруп, суперзвездата Христо Стоичков и сегашният наставник на Барса Хосеп Гуардиола. Ражда се т.нар. Дрийм Тийм, който е най-силният отбор в Европа, но няма шанса да спечели повече трофеи в най-престижния турнир.

Пътят към финала за Барса започва с победа над шампиона на ГДР Ханза с 3:0 на „Камп ноу“ и загуба с 0:1 в Рьощок. Следва далеч по-сериозен противник - ампионът на ФРГ Кайзерслаутерн. Лос Кулес печелят с 2:0 у дома с две попадения на Чики Бегиристайн. Реваншът е кошмарен. Лаутерите повеждат с 3:0, но в 90-ата минута Бакеро вкарва спасително попадение. От тук форматът продължава с групова фаза. Победителите в двете групи се срещат на финал. Барса е със Спарта Прага, Бенфика и Динамо Киев. Момчетата на Кройф записват 4 победи, равен и загуба, падайки в Прага с 0:1, но с 9 точки по тогавашната система, стигат до „Уембли“.

Там чака победителят от Група А – италианският шампион Сампдория, който няма проблеми в компанията на Цървена звезда, Андерлехт и Панатинайкос. Преди това „мореплавателите“ минават през Розенборг и Хонвед. В редиците им личат имената на Джанлюка Палюка, Сречко Катанец, Джанлюка Виали и капитанът Роберто Манчини. Наставник на тима е Вуядин Бошков. Играта на Самп се характеризира с типичния стил за италианското калчо – страхотна защита и смъртоносно нападение.

Двубоят на „Уембли“ е повторение на финала за КНК три години по-рано, в който Барселона побеждава с 2:0. Този път обаче италианците се оказват костелив орех. Макар резултатът в редовното време да е 0:0 положенията се редуват едно след друго, а двамата вратари Палюка и Субисарета правят феноменални спасявания. Най-доброто положение създава и изпуска Христо Стоичков през второто полувреме. Българинът нахлува отдясно и стреля ниско по диагонала, но в гредата. От другата страна Джанлука Виали изпуска два пъти сам срещу Субисарета.

Двубоят обаче е решен 5 минути след началото на второто продължение. Барселона получава правото да изпълни пряк свободен удар, след малко спорно нарушение на Джовани Инверници срещу Хулио Салинас. Топката е на около 25 метра, почти фронтално от Палюка. Позицията е идеална за щатния изпълнител на тези положения Роналд Куман. През първата част стражът надделява при подобна ситуация, но този път снарядът на холандеца в долния десен ъгъл е неспасяем. До края Стоичков има още два шанса да удвои, но малко не му достига. Това обаче е без значение, тъй като няколко минути по-късно каталунците триумфират с най-ценното отличие. Две години по-късно те имат нова възможност да си върнат Купата, но губят с 0;4 от Милан в Атина.

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
275