И третото Класико ще завърши наравно


Т. Михайлов

И третото Класико ще завърши наравно

Реал Мадрид - Барселона
Стадион: "Сантяго Бернабеу", Мадрид
Дата: 27.04.2011
Час: 21:45
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)


Дойде време Реал Мадрид и Барселона да кръстосат шпаги и в Шампионската лига. Залогът в следващите две Класики е огромен, а именно финал в най-престижния турнир на Стария континент. Силите са изключително изравнени и трудно може да се определи кой е фаворитът. Каталунците обаче ще са гладни за мъст след загубата за Купата на Краля.

Двете срещи с Барса в Испания през миналите 10 дни бяха важни за Реал с оглед на това, че “белите” сложиха край на черната си серия от 5 последователни загуби от Лос Кулес и излекуваха силно нараненото си самочувствие от поражението с 0:5 на “Камп ноу” през есента. Иначе мачът за Примера, завършил 1:1 само затвърди шампионската титла на Барселона, който води с 8 точки пред големия си съперник. В събота обаче Реал загря с феноменален успех с 6:3 като гост на Валенсия, а Жозе Моуриньо имаше възможност да даде почивка на някои от основните си играчи. Триумфът за Купата на Краля дори даде психологическото предимство в ръцете на Реал, макар мачът да бе равностоен и успехът да дойде с гол в продълженията.

Барселона от своя страна сякаш загуби от блясъка си в двете предни битки с Реал и най-вече от осанката си на абсолютно непобедим хегемон в световния футбол. Оказа се, че на играчи като Меси и Шави може да се противодейства, макар да остават сред най-добрите в Европа. И този сезон те бяха на път към спечелването на требъл, но Купата на Краля им се изплъзна. В последния кръг на Примера момчетата на Хосеп Гуардиола надвиха с 2:0 аутсайдера Осасуна като Пеп също даде почивка на доста титуляри. Треньорът не бе доволен от очакваното назначение на Педро Проенса, но УЕФА сложи за арбитър германецът Волфганг Щарк, който взе тениска от Меси при друг ръководен от него двубой на Барселона.

Срещата между двата колоса на Испания в най-престижния европейски турнир не е нещо ново и непознато. Два пъти Реал и Барселона са играли полуфинали в КЕШ/ШЛ. През 1959/1960 “Белия балет” триумфира с 3:1 и в двата мача. През 2002 победа с 2:0 на “Камп ноу” дава яснота около това кой ще е финалистът. Протоколният реванш завършва 1:1. През 1960/1961 обаче Барса отстранява “Белия балет” още в 1-вия кръг. 9-кратният носител на трофея има 12 финала. Барса е с 5 финала и 6 загубени полуфинала. Общата статистика на срещите между мадридчани и каталунци във всички турнири е 86 победи за Реал, 82 за Барселона и 43 равенства. На “Бернабеу” балансът е 50-16-15.

В 5 случая на Реал се е налагало да играе по два мача в елиминации срещу испански съперник. Мадридчани са продължавали 4 пъти и отпадат само веднъж. В 8 сблъсъка Барса има 3 победи и 5 загуби. Последният им мач срещу тим от Испания бе финалът за Суперкупата на Европа през 2006 срещу Севиля, спечелен с 3:0. Като цяло европейската слава на Барселона е от последните 20 години, за разлика от тази на техния съперник, която датира от началото на Купата на европесйките шампиони, но бе позабравена до 1998 година.

Жозе Моуриньо има известни проблеми със състава. Сами Кедира ще пропусне двубоя поради разтежение на десния адуктор. Ласана Диара все пак е преодолял травмата в бедрото и може да запълни празнината оставена от германеца. Адебайор и Ди Мария са с леки контузии. Рикардо Карвальо е наказан поради натрупани картони.

Положението в халфовата линия на Барселона също е тревожно. Гуардиола обяви, че един от най-важните играчи – Андрес Иниеста ще пропусне мача заради контузия в прасеца. Капитанът Пуйол тренира в столицата и явно е възстановен от травмата в глезена. Аут са Максуел, Абидал и Адриано.

Въпреки че Реал записа 5 победи у дома през този сезон и не допусна нито един гол сегашният им съперник е много по-сериозен. Барса играе сравнително по-трудно като гост в Шампионската лига, постигайки 2 победи в 5 опита. Първите две Класики показаха, че силите са изравнени. Моуриньо е по-добрият от двамата треньори и знае, че минимална победа или нулево равенство ще даде предимство на неговия отбор. Това ще го накара да играе сравнително предпазливо, но и с мисъл за атака. Най-вероятният изход наистина е равният обаче с голове.

Последни 5 изиграни срещи:

Реал Мадрид:

09 април Атлетик Билбао - Реал Мадрид 0:3 (Примера)
13 април Тотнъм - Реал Мадрид 0:1 (Шампионска лига)
16 април Реал Мадрид - Барселона 1:1 (Примера)
20 април Барселона - Реал Мадрид 0:1 сл. прод. (Купа на Краля)
23 април Валенсия - Реал Мадрид 3:6 (Примера)

Барселона:

09 април Барселона - Алмерия 3:1 (Примера)
12 април Шахтьор Донецк - Барселона 0:1 (Шампионска лига)
16 април Реал Мадрид - Барселона 1:1 (Примера)
20 април Барселона - Реал Мадрид 0:1 сл. прод. (Купа на Краля)
23 април Барселона - Осасуна 2:0 (Примера)


Досегашни срещи:

Реал Мадрид - Барселона

211 мача
86 победи за Реал Мадрид
43 равенства
82 победи за Барселона
Голова Разлика: 356:339 за Реал Мадрид


Коефициенти от bet365:
Реал Мадрид - 2.60
Равен - 3.40
Барселона - 2.62

Коефициенти от Offsidebet:
Реал Мадрид - 2.60
Равен - 3.30
Барселона - 2.65

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
192