Шахтьор - Барселона: Чудеса не стават


Н. Гавазов

Шахтьор - Барселона: Чудеса не стават

Шахтьор Донецк - Барселона
Стадион: "Донбас Арена", Донецк
Дата: 12.04.2011
Час: 21:45
Съдия: Флориан Майер (Германия)


Украинският шампион Шахтьор Донецк посреща във вторник вечер на „Донбас Арена" първенеца на Испания Барселона, в среща-реванш от четвъртфиналите на Шампионската лига. Мнозина специалисти, включително и Йохан Кройф предричаха преди първия мач между двата тима, че отбора воден от Мирча Луческу е неудобен съперник за каталунците и предупредиха, че украинците могат да се превърнат в кошмар за „блаугранас". В първата среща на „Камп Ноу" обаче, Меси и компания разпиляха колебливата защита на украинските „миньори" и вкарвайки пет гола във вратата на Пиятов си осигуриха комфортна преднина за реванша. Полученият резултат 5:1 в полза на Барселона не отразява напълно съотношението на силите на терена, но при всички положения осигурява една добра преднина за каталунците, така че те да се чувстват комфортно на „Донбас Арена".

И двата тима са действащи шампиони на страните си и най-вероятно ще защитят титлите си. Шахтьор е лидер в класирането на Висшата лига на Украйна с 11 точки пред втория Динамо Киев, но хората на Луческу сътвориха истинска сензация през уикенда, когато на своя земя, с човек в повече загубиха с 0:1 от намиращия се в средата на таблицата Оболон. Въпреки това, шест кръга преди края на първенството изглежда малко вероятно действащият шампион на Украйна да отстъпи първото място. Седем кръга преди края на Примера дивисион изглежда малко вероятно и Барселона да отстъпи лидерската си позиция в класирането. Разликата с втория Реал Мадрид е осем точки, но каталунците записват на сметката си победа след победа, като през уикенда благодарение на два гола на Меси и един на Алкантара надиграха Алмерия с 3:1.

На практика, домакините ще излязат с нов отбор за мача във вторник вечер, след като стана ясно, че трима от водещите футболисти са контузени - Чигирински, Кучер и Чижов, което ще принуди Луческу да заложи на изигралия само пет мача през настоящия сезон Ищенко. Капитанът Сърна също е под въпрос и според румънския специалист шансовете той да вземе участие в двубоя са около 20%. За натрупани жълти картони отпада Рац, а под въпрос е участието и на Луис Адриано, за когото по-рано през деня се твърдеше, че е възстановен и напълно готов за срещата. Най-вероятно Луческу ще заложи на схема, при която в атака ще разчита само на един нападател, който ще бъде подпомаган активно от футболистите зад него. Тактическа постройка: 4-2-3-1. Вероятен състав: Пиятов; Кобин, Ищенко, Ракитцки, Шевчук; Мхитарян, Хубшман; Коста, Жадсон, Уилям; Адриано.

Наставникът на Барселона Гуардиола няма да може да разчита на контузените Карлес Пуйол, Боян Къркич и Ерик Абидал. От групата за мача отпадна също така Андрес Иниеста, който е наказан за натрупани картони. Това даде възможност в самолета за Донецк да се качат футболисти от младежкия тим на „блаугранас" като Тиаго Алкантара, Ойер и Андрю Фонтас. Не е ясно какъв състав и схема на игра ще използва Гуардиола в срещата, като испанският специалист категорично отказа да отговори на този въпрос, заявявайки, че отборът му все още не се е класирал за полуфиналите на турнира и очаква тежък мач. Вероятен състав: Пинто, Адриано, Пике, Милито, Максуел, Шави, Бускетс, Кейта, Меси, Вия, Афелай.


Шахтьор Донецк се класира за четвъртфиналите в турнира за първи път в своята история. Ако украинците успеят да преодолеят пасива от 1:5 в първия мач, то те ще се превърнат в едва четвъртия клуб в историята на всички състезания на УЕФА, който е успявал да продължи напред, преодолявайки дефицит от четири гола от първия мач. Отборът на Мирча Луческо е рекордьор по вкарани голове извън наказателното поле на съперника, той е рекордьор и по извършени нарушения - 160 на брой, както и по извършени срещу украинските футболисти - 141. Украинският шампион има 100 % успеваемост у дома си в тазгодишното издание на Шампионската лига и е непобеден в 12 европейски мача в Донецк.

Опитът на каталунците несъмнено е по-голям от този на техния противник, а през последните три сезона те неизменно достигаха до полуфинал в турнира. През настоящият сезон, хората на Гуардиола са отправили най-малко удари във вратата на съперниците си, от който и да е било друг отбор, но с 23 отбелязани гола са най-резултатния тим в Шампионската лига . Най-голямата опасност за Пиятов ще бъде Меси, не само защото той е нанесъл най-много удари към противниковата врата (21 на брой) , а и защото е голмайстор на турнира.


Мнозина специалисти предричат двубоят на „Донбас Арена" да бъде скучен и лишен от интрига. Всъщност, нещата не стоят точно така и настроенията в лагера на Шахтьор за победа ще намерят своя противовес с тези на Барселона за добро представяне. „Независимо от резултата в първия мач, ние не смятаме, че сме си изпълнили задачата. Барса не е на полуфинал. В Донецк е необходимо да излезем на терена и да покажем нашия стил на игра", заяви днес спортният директор на каталунците Субисарета. Барселона си осигури комфортна преднина в първия мач, а предстоящото Ел Класико и по-следващите сблъсъци с вечния враг предполагат, че Гуардиола може да стави на пейката някои от основните си играчи с цел правилното разпределение на силите в тима, което пък от своя страна може да даде шанс на Шахтьор да достигне до победата и да продължи да пише своята история. Каквото и да се случи обаче във вторник вечер в Донецк, едва ли домакините ще успеят да заличат пасива от четири гола в първата среща и да предизвикат сензация, равносилна на чудо.

Прогноза за: Шахтьор - Барселона 1:1


Последни 5 изиграни срещи:

Шахтьор Донецк:

13 март Карпати Лвов - Шахтьор Донецк 1:0 (Висша лига)
20 март Шахтьор Донецк - Волин 4:0 (Висша лига)
01 април Иличивец - Шахтьор Донецк 1:3 (Висша лига)
06 април Барселона - Шахтьор Донецк 5:1 (Шампионска лига)
09 април Шахтьор Донецк - Оболон 0:1 (Висша лига)

Барселона:

13 март Севиля - Барселона 1:1 (Примера)
19 март Барселона - Хетафе 2:1 (Примера)
02 април Виляреал - Барселона 0:1 (Примера)
06 април Барселона - Шахтьор Донецк 5:1 (Шампионска лига)
09 април Барселона - Алмерия 3:1 (Примера)


Досегашни срещи:

Шахтьор Донецк - Барселона

8 мача
2 победи за Шахтьор Донецк
1 равенство
5 победи за Барселона
Голова Разлика: 17:8 за Барселона


Коефициенти от bet365:
Шахтьор Донецк - 3.25
Равен - 3.30
Барселона - 2.25

Коефициенти от Offsidebet:
Шахтьор Донецк - 3.20
Равен - 3.35
Барселона - 2.20

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
138