Челси ще вземе лек аванс в битката за Англия


Т. Михайлов

Челси ще вземе лек аванс в битката за Англия

Челси - Манчестър Юнайтед
Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон
Дата: 05.04.2011
Час: 21:45
Съдия: Алберто Ундиано Майенко (Испания)


Челси посреща Манчестър Юнайтед на “Стамфорд Бридж” в първи ¼-финал в Шампионската лига. Жребият си направи сериозна шега с английските гиганти и ги събра в тази ранна фаза, въпреки че през 2008 те играха на финал в турнира. “Сините” все още преследват първи трофей, докато “червените дяволи” са по петите на 4-ата си КЕШ.

Челси започна сезона в Шампионската лига като действащ първенец на Англия. “Сините” преминаха сравнително лесно през предварителната група, а в 1/8-финала имаха мечтан жребий – датския аутсайдер ФК Копенхаген. Победа като гост с 2:0 и 0:0 в Лондон бяха напълно достатъчни за класиране сред най-добрите 8. Едва сега обаче започват битките на истината. Запазване на титлата във Висшата лига вече изглежда химера за Карло Анчелоти и тимът ще може да се концентрира изцяло върху изявите си в Европа. В последния кръг Челси направи 1:1 със Стоук и вече изостава на 11 точки от лидера Манчестър Юнайтед, макар да е с мач по-малко.

Макар да не блести през този сезон Манчестър Юнайтед упорито преследва всичките си цели. “Червените дяволи” са в играта и за титлата в Англия, и за ФА Къп. За Сър Алекс Фъргюсън това не е непривична ситуация. До първото полувреме на мача с Уест Хем изглеждаше, че титлата за 18-кратните шампиони се изплъзва, но след феноменален обрат през втората част Юнайтед направи важна крачка пред другите си опоненти, които след това се издъниха. В 1/8-финалите манчестърци имаха за съперник френския Олимпик Марсилия, който отстраниха след 0:0 на “Велодром” и 2:1 на “Олд Трафорд”.

Разбира се двата тима имат богата история в срещите помежду си, но винаги ще се помни финалът на Шампионската лига през 2008, когато Джон Тери изпусна победна дузпа, след 1:1 в редовното време и трофеят отиде във витрината на Юнайтед.  На “Стамфорд Бридж” “червените дяволи” имат положителен баланс от 31 победи, 19 равни и 23 загуби. Все пак в последните години “сините” доминират. Лондончани преследват 6-ти полуфинал в своята история, докато манчестърци 4-ти за последните 5 години. Челси е отпадал само веднъж на тази фаза. Юнайтед има 11 успеха и 4 отпадания в ¼-финали.

Челси има повече опит в изцяло английските сблъсъци в европейските турнири. Освен финалът срещу предстоящия си съперник “сините” са играли още 7 пъти по два мача срещу свои сънародници. През 1971 лондончани отстраняват Манчестър Сити в полуфинал за КНК. През 2004 те надделяват над Арсенал в ¼-финал на ШЛ. Следват 4 поредни години на мачове с Ливърпул. Загуби в полуфиналите през 2005 и 2006. Победа в полуфинала през 2008 и в ¼-финала през 2009. На всичкото отгоре мърсисайдци и лондончани играха и в групите на турнира през 2005. Целият баланс е 6 победи, 7 равни и едва 2 загуби.

Манчестър Юнайтед е имал шанса само 2 пъти жребият да го е противопоставял със съперници от Англия. През Сезон 1963/64 “червените дяволи” срещат тогавашния носител на КНК Тотнъм още в първия кръг. Лондончани печелят с 2:0 у дома, но отстъпват с 4:1 на “Олд Трафорд”. През сезон 2008/2009 Арсенал бе съперник на тима на Сър Алекс в полуфиналната фаза. Рууни и компания надделяха и в двата двубоя – 1:0 у дома и 3:1 на “Емирейтс”.

Челси няма особени проблеми с контузени. Алекс и Йоси Бенаюн имат нужда да навлязат във форма. Бранислав Иванович вероятно ще партнира на Джон Тери в центъра на отбраната, тъй като Давид Луиш няма картотека. Португалецът записа участие в груповата фаза на турнира с Бенфика. Интересно е също така кой ще бъде предпочетен за партньор на Никола Анелка в атаката. Дали намиращият се във форма Дрогба или най-скъпият нападател в Англия Фернандо Торес.

От няколко дни в медииното пространство върви слух, че Рио Фърдинанд може да започне като титуляр на “Стамфорд Бридж”. Досега той не е потвърден или отречен. Ако това не се случи, то Крис Смолинг ще е партньор на Неманя Видич. Джон О’Шей е възстановен от травма. И при Юнайтед е интересно кой от нападателите ще застане до Рууни като изгледите са това да е Хавиер Ернандес. Така Сър Алекс постъпи и в мача за първенство срещу “сините” загубен с 1:2.

Челси, макар да няма успехите на Манчестър Юнайтед е по-опитен в срещите си срещу английски съперници. “Сините” ще са жадни за мъст, тъй като загубиха финала през 2008 по болезнен начин. За реванш не може да се говори, тъй като нищо не може да върне един загубен трофей. “Червените дяволи” обаче имат самочувствието на непобеден от сънародниците си отбор. В последните години обаче на “Стамфорд Бридж” доминира Челси. Домакините ще хвърлят всички сили в най-престижния турнир и вероятно ще победят, но с резултат, който ще остави интригата за реванша.

Последни 5 изиграни срещи:

Челси:

01 март Челси - Манчестър Юнайтед 2:1 (Висша лига)
07 март Блекпул - Челси 1:3 (Висша лига)
16 март Челси - ФК Копенхаген 0:0 (Шампионска лига)
20 март Челси - Манчестър Сити 2:0 (Висша лига)
02 април Стоук Сити - Челси 1:1 (Висша лига)

Манчестър Юнайтед:

06 март Ливърпул - Манчестър Юнайтед 3:1 (Висша лига)
12 март Манчестър Юнайтед - Арсенал 2:0 (ФА Къп)
15 март Манчестър Юнайтед - Марсилия 2:1 (Шампионска лига)
19 март Манчестър Юнайтед - Болтън 1:0 (Висша лига)
02 април Уест Хем - Манчестър Юнайтед 2:4 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Челси - Манчестър Юнайтед

142 мача
43 победи за Челси
43 равенства
56 победи за Манчестър Юнайтед
Голова Разлика: 229:179 за Манчестър Юнайтед


Коефициенти от bet365:
Челси - 2.10
Равен - 3.20
Манчестър Юнайтед - 3.75

Коефициенти от Offsidebet:
Челси - 2.10
Равен - 3.15
Манчестър Юнайтед - 3.70

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
221