Реал отново влиза в битка със собствената си съдба


Н. Гавазов

Реал  отново влиза в битка със собствената си съдба

Олимпик Лион - Реал Мадрид
Стадион: "Стад Жерлан", Лион
Дата: 22.02.2011
Час: 21:45
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)

Осминафиналната среща между Олимпик Лион и Реал Мадрид няма да бъде само поредният двубой на голямата европейска сцена, който ще определи кой от двата отбора ще продължи участието си в турнира. Защото Кралският клуб няма да се бори просто с Лион, а със самата си съдба. Испанският гранд, колкото и да афишира галактическите си амбиции, от 2004 година така и не може да пробие на четвъртфинал в Шампионската лига и този стадии на турнира вече се превърна в своеобразна линия, която сякаш може да бъде преодоляна само с помощта на висшите сили. На всичкото отгоре, в последните четири плейофа на всички европейски клубни турнири „бланкосите" бяха изхвърляни именно от френски клубове. Кошмар. И той отново е тук.

Олимпик Лион достигна до осминафиналите в Шампионската лига, като отбора класирал се на второ място в група В на най-престижния европейски клубен турнир, записвайки на сметката си три победи, равенство и две загуби. Хората на Клод Пюел отбелязаха най-много голове от всички отбори в своята група - 11, но и допуснаха цели десет, което показва големи колебания в защита.

Във вътрешното първенство лионци се намират на четвърто място в класирането и имат в актива си 41 точки от 24 мача - с четири по-малко от лидера Лил и са реален участник в борбата за титлата, която е изключително оспорвана и се води между пет отбора. През уикенда Лион постигна комфортен успех с 4:0 над Нанси и трети пореден мач са без загуба в Лига 1.


Реал Мадрид се представи изключително силно в груповата фаза на Шампионската лига, където от шест мача постигна пет победи и едно равенство. Хората на Моуриньо отбелязаха 15 гола и допуснаха само два - при гостуването си на Милан и закономерно, още кръг преди края „бланкосите" заеха първото място в група G на най-престижния европейски клубен турнир.

Нещата на вътрешната сцена обаче не вървят съвсем по план и Реал, който е втори в класирането на Примера дивисион изостава от лидера в класирането Барселона с пет точки. След загубата си от Осасуна „белите" постигнаха три поредни победи, като през уикенда се наложиха с 2:0 над Леванте, а головете отбелязаха Бензема и Карвальо.


За домакините отпадна Лисандро Лопес, който се контузи в четвъртък, готвейки се за срещата с Нанси. 27-годишният нападател, който бе избран за Играч на годината от своите колеги отбеляза два гола в четирите си участия в тазгодишното издание на турнира и със сигурност ще липсва на отбора. От своя страна, Гуркюф, Грение и Делгадо се възстановиха от травмите си и са готови да помогнат на своя отбор. Едерсон също се излекува, но продължава да набира кондиция чрез индивидуални тренировки и отпадна от групата за мача. Все още не е известно каква схема на игра ще избере Клод Пюел и дали ще играе с един самотен нападател, който ще бъде подпомаган активно от полузащитата или ще се спре на вариант с трима атакуващи футболисти в предни позиции.

Реал Мадрид пристигна в Лион без лекуващия дълговременна контузия Игуаин. Пепе, Карвальо и Кака имаха известни здравословни проблеми, но се възстановиха напълно. По решение на треньорския щаб Гаго не бе включен в групата, така че Моуриньо на практика разполага с всички необходими футболисти от отбора. Схемата, с която най-вероятно ще излезе Моуриньо е 4-2-1-3, като в центъра на атаката ще остави Бензема, а по крилата Роналдо и Ди Мария. Зад тримата може да започне Кака, а на по-късен етап да видим там и Йозил - но това всичко ще бъде по лична преценка на португалският специалист, който едва ли ще съобщи какви са плановете и идеите за мача.

Връщайки се към статистиката, Реал Мадрид е претърпял три поражения и при трите си гостуванията на Олимпик Лион и забележителното е, че испанците все още нямат отбелязан гол на „Жерланд". Още по-забележителното е, че Кралският клуб все още няма победа над своя съперник. Французите играят изключително силно пред родна публика и от последните си 11 мача те постигнаха 7 победи и три равенства. Общият баланс на лионци срещу испански отбори е 4 победи, 2 равенства и 2 загуби. Общият баланс на Реал Мадрид срещу френски отбори е 4 победи, 1 равенство и 6 загуби.


Очаква ни интересен и резултатен мач. И двата отбора се стремят да играят атакуващ футбол в своите първенства и едва ли ще изменят на своя стил и сега. Много е вероятно домакините да се опитат да наложат много бързо темпо в средата на терена и да пресират своя съперник в тази зона, с което да попречат на противника си да организира своите атаки. Гостите ще бъдат много дисциплинирани в защита и е твърде вероятно да се опитат да откъснат Гуркюф от останалата част на отбора. Не е изключено в началото на срещата „белите" да организират опасни контраатаки, като начин на противодействие на очаквания първоначален домакинския натиск.

Моуриньо в събота лично присъства на двубоя на Олимпик от вътрешното първенство. А вече добре знаем, че португалецът, както никой друг умее да се готви за конкретен мач и съперник. Шест години вече мадридчани излизат като фавоврити в поредното противопоставяне от първия кръг на плейофите и шест години излитат безславно от турнира. Ще постави ли португалецът началото на края на тази прокоба? Ще направи ли Реал първата си успешна крачка в седмия си опит да пробие на четвъртфинал? Едва ли това ще стане ясно още в първия мач. Но със сигурност двубоят ще бъде обещаващ, а играта с един знак си е истинско безумие.

 

Прогноза за: Олимпик Лион - Реал Мадрид 2:2


Последни 5 изиграни срещи:

Олимпик Лион:

23 януари Ница - Олимпик Лион 1:0 сл. прод. (Купа на Франция)
29 януари Валансиен - Олимпик Лион 2:1 (Лига 1)
06 февруари Олимпик Лион - Бордо 0:0 (Лига 1)
12 февруари Сент Етиен - Олимпик Лион 1:4 (Лига 1)
18 февруари Олимпик Лион - Нанси 4:0 (Лига 1)

Реал Мадрид:

30 януари Осасуна - Реал Мадрид 1:0 (Примера)
02 февруари Реал Мадрид - Севиля 2:0 (Купа на Краля)
06 февруари Реал Мадрид - Реал Сосиедад 4:1 (Примера)
13 февруари Еспаньол - Реал Мадрид 0:1 (Примера)
19 февруари Реал Мадрид - Леванте 2:0 (Примера)


Досегашни срещи:

Олимпик Лион - Реал Мадрид

6 мача
3 победи за Олимпик Лион
3 равенства
0 победи за Реал Мадрид
Голова Разлика: 10:4 за Олимпик Лион


Коефициенти от bet365:
Олимпик Лион - 4.50
Равен - 3.50
Реал Мадрид - 1.83

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
165