ПСЖ - Байерн Мюнхен: Към европейския връх


Н. Гавазов

ПСЖ - Байерн Мюнхен: Към европейския връх

ПСЖ - Байерн Мюнхен

Стадион: "Да Луж", Лисабон

Дата: 23.08.2020 г.

Час: 22:00 ч.

Съдия: Даниеле Орсато

В неделя вечер ще стане ясен победителят в тазгодишното издание на Шампионска лига. Никога досега решаващият мач в главния европейски клубен турнир не се е провеждал при толкова странни обстоятелства и толкова късно във времето. Не по-малко шокиращ е и фактът, че новата кампания в Шампионска лига вече стартира, а все още не е приключила предишната.

Точка на това обаче ще бъде поставена утре вечер, когато шампионът на Германия Байерн Мюнхен и първенецът на Франция ПСЖ ще определят кой ще бъде новият властелин на Европа. Дали Неймар или Левандовски ще поведат съотборниците си към славата? Колко гола ще видим в мач, в който среща си дават двата най-атакуващи тима на Стария континент? А ще успее ли Левандовски да подобри рекорда на Кристиано Роналдо по брой попадения в турнира в рамките на един сезон? Отговор на тези и други въпроси ще получим утре вечер, когато хората на Томас Тухел и Ханс-Дитер Флик излязат на терена на "Да Луж", загърбвайки всякакви сантименталности в името на голямата цел.

"Свърши се!" Така можем накратко да опишем "мъките" на ПСЖ да се добере до финала на Шампионска лига. Парижани дълго време се движеха към европейския триумф, похарчиха много средства, но никога не са били толкова близо до върха. Да, Неймар, Ди Мария и Навас познават сладостта от успеха с други отбори, но за останалите футболисти това чувство ще бъде нещо ново. Най-големите проблеми за френския колектив възникнаха в четвъртфиналите на турнира, където организираният отбор на Аталанта бе близо до сензацията. Две минути не достигнаха на италианците, а тяхната разсеяност изпрати парижани в полуфиналите, където РБ Лайпциг не оправда очакванията и бе прегазен. Впрочем, точно срещу "биковете" се видя колко опасна може да е комбинацията от нюха на Неймар, скоростта на Мбапе, хитростта на Ди Мария, въздушната магия на Икарди, хладнокръвието на Маркиньос и стабилността на Кимпембе.

Байерн Мюнхен започна лошо кампанията си и нищо не предвещаваше как ще завърши тя. Нико Ковач спешно бе заменен от Ханси Флик през есента, а този ход на клубната управа на баварския гранд се оказа майсторски удар, защото бившият асистент изведе тима до титла в Германия и спечели Купата на страната. Но германската машина показа силата си и на европейската сцена. Мюнхенци спечелиха всичките си десет срещи в Шампионска лига, при това с голова разлика 42:8, не забелязвайки по пътя си към финала дори отбори като Челси и Барселона. Особено страховито изглеждаха баварците срещу испанците, където с хладнокръвие на убиец наказваха всяка грешка на съперника си.

Добрата новина за парижани е завръщането на Верати. Италианецът излекува травмата и както съобщава Филип Санфруш от RTL, Марко ще започне титуляр утре. Кейлор Навас също се завръща. Вратарят се контузи в двубоя с Аталанта и не игра с РБ Лайпциг. Най-вероятно обаче Навас ще бъде на пейката. Всичко това означава, че парижани не страдат от контузени или наказани играчи.

От лагера на баварците също пристигнаха добри новини. Боатенг имаше проблеми с мускулите и бе заменен в срещата с Лион, но футболистът излекува травмата си и е на разположение на треньорския щаб. Очаква се германецът да започне в центъра на защитата на мюнхенци.

Интересни факти:

- За Байерн това е 11-ти финал в Шампионска лига. Германците спечелиха трофея пет пъти - 1974 г., 1975 г., 1976 г., 2001 г., 2013 г.,

- ПСЖ има преимущество в мачовете с Байерн - 5 победи и 3 загуби в 8 двубоя.

- В 4 мача между двата тима бяха вкарани 3 и повече гола.

- Последните сблъсъци се случиха преди два сезона в групите на Шампионска лига. Тогава парижани спечелиха с 3:0 у дома, а в ответния мач по-силни се оказаха баварците - 3:1.

- Байерн спечели 28 от последните си 30 срещи, като тимът се намира в победна серия от 21 двубоя.

- Байерн в последните си 5 мача вкара средно по 4 гола. Дори, ако изключим срещата с Барса, този показател за баварците е 2.8 гола на двубой. Парижани отбелязаха средно по 1.4 попадения в последните си 5 срещи.

- Байерн прави средно по 64 разигравания в атака, за ПСЖ този показател е 48.

- Байерн в последните си 5 мача допусна средно по 1 гол, докато за парижани този показател е 0.2.

Изводът, който можем да направим е, че Байерн побеждава чрез агресивен и атакуващ футбол, докато ПСЖ стигна до финала благодарение на стегната си защита.

Офанзивната или дефанзивната игра ще е по-успешна? Резонен въпрос, но със сложен отговор, защото всеки, който обича футбола знае, че мач с мач не си приличат. Понякога и малките детайли, включително и късметът могат да решат даден сблъсък.

Факт е обаче, че Байерн изглежда много мощно. Факт е, че всички  платформи за прогнози и залагания дават от 47% до 52% шанс за победа на баварците и от 27 до 30% шанс за успех на парижани. Факт е, че ще бъде кощунство, ако не се съобразим с това. Главното е колективът от Мюнхен да не прегори и да не подцени съперника си. Нашите предположения са, че опитните германски футболисти едва ли ще допуснат това да се случи, така че препоръката ни е да следваме логиката, а тя е победа за Байерн в основното време и гол на Левандовски.

Прогноза: ПСЖ - Байерн Мюнхен 1:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Байерн Мюнхен (Ханс-Дитер Флик)
 
Нойер
   
Кимих
Боатенг
Алаба
Дейвис
Горецка
Тиаго
Гнабри
Мюлер
Перишич
Левандовски
Мбапе
Неймар
Ди Мария
Верати
Маркиньос
Ерера
Бернат
Кимпембе
Силва
Керер
   
Рико
 
ПСЖ (Томас Тухел)

Обоснована прогноза: ПСЖ - Байерн Мюнхен 1:2

  Сподели
270