Брага отново повали Арсенал, Шахтьор с историческа победа над Партизан


Л. Михайлов

Брага отново повали Арсенал, Шахтьор с историческа победа над Партизан

Арсенал изненадващо загуби с 0:2 при гостуването си на Брага, с което значително усложни класирането си за следващата фаза на Шампионската лига.

Домакините от Португалия започнаха мача със самочувствие, дължащо се на факта, че вече бяха побеждавали лондончани на техен терен. От страна на гостите, капитанът Сеск Фабрегас на два пъти можеше да изведе тима си напред в резултата. В 20-ата минута Арсенал изпълниха корнер, но Фабрегас не можа да насочи топката в очертанията на вратата, а десет минути по-късно стражът на домакините Фелипе спаси опасен пряк свободен удар на испанеца. Последваха и няколко опасности пред вратата на "артилеристите". Силен изстрел на Лима профуча покрай вратата, а след това Бендтнер без малко не си отбеляза автогол в опит да изчисти центриране от корнер.

След почивката Уолкот можеше да отбележи от фаул, но кълбото мина на сантиметри от горната греда. В 60-ата минута Брага имаха чудесна възможност да поведат чрез Луис Агиар, който се възползва от зле изчистена топка от страна на Скилачи. В 77-мата минута Карлос Вела изненадващо получи жълт картон за симулация след като беше повален в наказателното поле на португалците и по всичко личеше, че е редно да бъде отсъдена дузпа.

В герой за Брага се превърна Матеус, който завърши по чудесен начин една бърза контраатака на домакините в 83-ата минута. В даденото от съдията продължение Матеус отбеляза второ попадение, показвайки завидна техника.

В другата среща от групата Шахтьор постигна исторически успех срещу Партизан с 3:0  за първи път в историята си се класира на елиминационната фаза на най-престижния турнир. И трите гола за украинците паднаха през втората част. Първо Степаненко откри в 52-ата минута след като се възползва от разбъркване пред вратата на Партизан при изпалнението на ъглов удар. Няколко минути по-късно бразилецът Жадсон бе намерен в наказателното поле от Сърна и удвои. В 68-ата минута Едуардо оформи класическото 3:0 след като отблизо засече центриране от дясно на Вилиан.

По този начин Шахтьор заеха лидерската позиция в класирането с 12 точки и си oсигuриха участие напред. Партизан пък инкасира пета поредна загуба в турнира и е на дъното на групата.

  Сподели
134