Базел и Клуж ще се опитат да запазят живи шансовете си за плейофите


Н. Гавазов

Базел и Клуж ще се опитат да запазят живи шансовете си за плейофите

Базел - Клуж
Стадион: "Санкт Якоб Парк", Базел
Дата: 23.11.2010
Час: 21:45
Съдия: Лоран Дюамел (Франция)


В среща от 5 кръг на Шампионската лига, един срещу друг излизат два отбора, които заемат последните две места в група Е на най-престижния клубен турнир на Стария континент. И Базел и Клуж все още не са отпаднали от борбата за участие в плейофите, въпреки, че шансовете им за това са повече теоретични, но каквито и да са те, победата в този двубой е задължителна, най-малко за това, че тя ще се окаже много ценна за третото място в групата, което ще даде право за участие в Лига Европа след Нова година.

Базел започна кампанията си в ШЛ със загуба 1:2 именно срещу съперника си от вторник вечер, което не бе неочаквано, както не бе неочаквана и загубата с 2:3 у дома срещу Байерн Мюнхен, в един мач, в който немският гранд имаше и известна доза късмет. Бомбата обаче бе хвърлена в Рим, където насред „Олимпико" швейцарският отбор победи след по-рационална игра Рома с 3:1 и значително увеличи своите шансове за второто място в групата, които обаче значително намаляха, след като в 4 кръг Базел отстъпи у дома с 2:3 срещу италианският гранд. По-този начин швейцарците имат в актива си три точки и ако искат да продължат напред трябва да търсят победата задължително срещи Клуж, както и да се надяват на благоприятна развръзка в двубоите на Рома.

В шампионата на Швейцария Базел в последните си два мача записа загуба и равенство и в момента се намира на второ място в класирането с актив от 26 точки - с две по-малко от лидера Люцерн.


Румънският Клуж стартира в турнира Шампионска лига с победа над Базел 2:1, но след това загуби и трите си мача, като най-тежко беше поражението у дома срещу Байерн с 0:4. В предишните двубои Клуж показа много грамотна игра в отбрана, а нападателите умело се възползваха от своите възможности, като дори на „Олимпико" срещу Рома румънците бяха близо до изравняването. В момента тима е с равен брой точки заедно с Базел и в последния кръг приема отбора на Рома, но за да запази шансовете си живи за плейофите, румънците ще трябва задължително да потърсят победата във вторник вечер.

Във вътрешният шампионат Клуж започна колебливо и записа набързо 5 загуби, които го смъкнаха във втората половина на таблицата. Очевидно е обаче, че отборът се намира в подем, защото в последните си пет мача не познава загубата и в момента има в актива си 23 точки - с десет по-малко от лидера Оцелул.

Схемата на игра, която ще използва Финк ще бъде 4-2-2-2, с ясно изразени крила, които при овладяване на топката винаги атакуват много опасно от втора линия. В опорната зона, много близо до защитата пък ще се разположат Хугел и Япо, които освен, че ще се опитат да разстроят атаките на своите противници, но и ще подпомагат нападателите в техните действия.

Стилът на Клуж е идентичен с този на Базел - игра с двама нападатели, две крила и двама футболисти в опорната зона, които са разположени непосредствено пред защитата. Изключително много се разчита на играта на фланговите защитници и когато отборът атакува те подпомагат много активно своите нападатели.


За любителите на статистиката: Базел е спечелил само един и е загубил осем от последните си десет мача в Шампионската лига. Швейцарците също така са загубили последните си пет домакински срещи в турнира. Клуж пък загубиха седем от последните си осем мача в Шампионската лига. 60% от головете на румънците са отбелязани в последния половин час игра, половината си голове швейцарците вкарват между 20-та и 50-та минута.


Очакванията са за много оспорван двубой, победителят в който запазва живи своите шансове да продължи напред, а загубилият със сигурност отпада от борбата. Най-вече обаче борбата ще бъде за третото място, което ще даде право на участие в турнира Лига Европа. Ако домакините се хвърлят в безразборни атаки, със сигурност ще направят грешка, а същото впрочем се отнася и за гостите. Класата и на двата отбора е еднаква, но според мен, благодарение на подкрепата на публиката по-вероятно е този мач да бъде спечелен от Базел. Но и равенството няма да бъде никаква изненада.

Прогноза за: Базел - Клуж 2:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Базел:

30 октомври Базел - Белинзона 3:1 (Суперлига)
03 ноември Базел - Рома 2:3 (Шампионска лига)
07 ноември Люцерн - Базел 1:1 (Суперлига)
13 ноември Базел - Тюн 1:3 (Суперлига)
20 ноември Сервет - Базел 4:5 (Купа на Швейцария)

Клуж:

03 ноември Клуж - Байерн Мюнхен 0:4 (Шампионска лига)
07 ноември Клуж - Динамо Букурещ 1:0 (Лига 1)
11 ноември Клуж - Глория Бистрица 0:1 (Купа на Румъния)
15 ноември Глория Бистрица - Клуж 0:3 (Лига 1)
19 ноември Клуж - Газ Метан 1:1 (Лига 1)


Досегашни срещи:

Базел - Клуж

1 мач
0 победи за Базел
0 равенства
1 победа за Клуж
Голова Разлика: 2:1 за Клуж


Коефициенти от bet365:
Базел - 1.57
Равен - 3.60
Клуж - 5.50

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
126