Клоп: В подготовката за финала променихме всичко


И. Ангелов

Клоп: В подготовката за финала променихме всичко

След три европейски финала без успех, мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп сега обяви, че в подготовката за този най-важен мач от сезона той е променил изцяло подхода си. Днес Ливърпул среща Тотнъм в Испания за финала на Шампионска лига. През 2013, 2016 и миналата 2018 година Клоп не успя да спечели своите европейски финали, и се надява сега всичко да е различно.

"Всичко, променихме всичко. Във всички финали до тук аз съм правил винаги едно и също. Този път промених всичко. Всичко е напълно различно. Единственото, което запазихме е началния час на тренировките."

Преди срещата мениджърът на Тотнъм Маурисио Почетино и самият Клоп коментираха, че успешният мениджър не трябва да се преценява само по броя трофеи, но германецът смята, че останалата част от света може да не е съгласна с това твърдение:

"Това е честно, ако съм го казвал. Вижте, на мен не ми пука. Аз мисля, че Почетино е прав, но това не е важно. Важното е, че вие - останалия свят, вие имате право да ни съдите когато печелим и не печелим. Ако след 20 години погледнем назад никой няма да си спомня брилянтния ни сезон освен ако друг отбор не стигне 97 точки, и тогава някой може да ни спомене, но няма да се говори за това.

"За мен като човек това ще остане завинаги. Аз вероятно ще имам 20 или 30 години като мениджър, но това ще го помня лесно. Но да оценяваме треньорите по успехите е глупаво защото всички се намираме в различни ситуации. Имаме различни отбори, клубове, борим се за различни цели, но никой не го интересува това. 

"Треньорите, повечето от нас, не се преценяват един друг по трофеите. И не защото повечето от нас не печелят, а защото познаваме работата. Не си казваме 'Ти си най-добър, ти си най-добър'. Аз не казвам, че Пеп Гуардиола е най-добър, което го мисля, защото той постоянно печели лигата, в която играе. Всичко е до футбола, който играят, така стоят нещата. Нещата, които прави са наистина добри. С прекрасни ресурси, абсолютно, но той остави ясна марка над отбора, което за мен го прави най-добър в света."

  Сподели
448