Базел - Манчестър Сити: Гражданите ще направят решителна крачка към 1/4-финалите


Н. Гавазов

Базел - Манчестър Сити: Гражданите ще направят решителна крачка към 1/4-финалите

Базел - Манчестър Сти
Стадион: "Санкт Якоб Парк", Базел
Дата: 13.02.2018 г.
Час: 21:45 ч.
Съдия: Юнас Ериксон (Швеция)

Манчестър Сити в рамките на първия мач от 1/8-финалите на Шампионска лига е изправен пред трудно пътуване до Швейцария, където ще се изправи срещу местния Базел. Хората на Хосеп Гуардиола не бива да чакат лека разходка - това могат да потвърдят техните съседи от Манчестър Юнайтед, които загубиха последните два мача на "Санкт Якоб Парк". В същото време няма как да не признаем статута на фаворит на "гражданите" - през този сезон Сити е такъв в абсолютно всеки мач.

Базел се класира за 1/8 - финалите от сложна група, изпреварвайки ЦСКА и Бенфика и с малко отстъпвайки на Манчестър Юнайтед. Швейцарците за трети път в историята встъпват в дадения стадий на турнира, като до момента не са прескачали този етап. Последният път тимът бе отстранен от плейофите от португалския Порто, като това се случи през сезон 2014/15. Що се отнася до вътрешното първенство, хората на Рафаел Вики са втори, на пет точки от лидера Йънг Бойс, така че ситуацията е поправима. Впрочем, това изоставане в основната си част се дължи на лошите резултати на тима в края на август и началото на септември, когато Базел взе само две точки от 4 мача.

Вики не може да разчита на полузащитника Лука Дзуфии и на вратаря Джермано Ваилати, което няма да се отрази съществено на плановете на специалиста.


Манчестър Сити с право се смята за един от фаворитите за спечелването на турнира. Гуардиола е много близо до създаване на практически идеален отбор и още сега с него са способни да се конкурират само единица тимове. На груповата фаза Сити успя да сломи съпротивата на Наполи, Шахтьор и Фейнорд, класирайки за плейофите като победител в групите. Великолепното представяне на "гражданите" бе леко засенчено от загубата с 2:1 от Шахтьор, която обаче дойде в последния кръг, когато на практика всичко бе решено.

Сити няма равен във вътрешното първенство, уверено пазейки първото място в класирането и увеличавайки дистанцията от най-близкия си преследвач на 16 точки. В последния кръг хората на Гуардиола поднесоха истински спектакъл, отбелязвайки пет гола във вратата на Лестър и след последните резултати много трудно можем да си представим, че "гражданите" няма да спечелят Висшата лига на Англия.

Добрата новина за Гуардиола е, че в строя се завърнаха Сане, Делф и Силва. Така в лазарета останаха само Менди и Жезуш.

"Гражданите" трябва много внимателно да се отнесат към мача с Базел - това е отбор, който може да изненада всеки. През този сезон силната страна на швейцарците е играта им в отбрана, така че сценарият за мача със Сити е очевиден - това ще са бързи контраатаки от страна на домакините. Ако обаче гостите се отнесат към мача с нужното внимание и влязат в него с необходимото настроение, Базел няма шанс.

Нашата прогноза е, че Гуардиола едва ли ще допусне подценяване на съперника и в крайна сметка "гражданите" ще направят решителна крачка по пътя към следващата фаза на турнира.

Прогноза: Базел - Манчестър Сити 0:2

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Базел
(Швейцария)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
10.02.2018 Суперлига Тун 0 - 2 Базел
04.02.2018 Суперлига Базел 0 - 1 Лугано
27.01.2018 Приятелски срещи Базел 1 - 0 Люцерн
24.01.2018 Приятелски срещи Базел 1 - 0 Винтертур
20.01.2018 Приятелски срещи Щурм Грац 4 - 2 Базел - - -


Последни 5 срещи - Манчестър Сити
(Англия)

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
10.02.2018 Премиършип Манчестър Сити 5 - 1 Лестър
03.02.2018 Премиършип Бърнли 1 - 1 Манчестър Сити
31.01.2018 Премиършип Манчестър Сити 3 - 0 Уест Бромич
28.01.2018 ФА Къп Кардиф 0 - 2 Манчестър Сити
23.01.2018 Купа на Лигата Бристъл Сити 2 - 3 Манчестър Сити


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
  Сподели
202