Байерн - Интер: Учител и ученик ще искат да влязат в историята


Н. Гавазов

Байерн - Интер: Учител и ученик ще искат да влязат в историята

Байерн Мюнхен - Интер
Стадион: "Сантяго Бернабеу", Мадрид
Дата: 22.05.2010
Час: 21:45
Съдия: Хауърд Уеб (Англия)


Интер и Байерн Мюнхен пристигнаха в Мадрид и имат възможността да постигнат толкова мечтания и престижен трeбъл, което е венеца на тяхното представяне през сезона. Сблъсъкът на „Бернабеу" е между два отбора, представляващи почти до съвършенство стила на футбола в техните страни Италия и Германия. Какъв по-вълнуващ финал може да очакваме на 22 май от това да видим на едно място немската пресметливост и италианската хитрост, но най-важното: битката ще бъде във всички аспекти и това прави вълнуващи тези последни 90 минути от Шампионската лига.

Ученик и учител ще искат да влязат в историята. На треньорската скамейка ще видим лице в лице тези, които доведоха отборите си на емблематичния стадион: провокативната, топла кръв и съчетана с многословието на Жозе Моуриньо, и коректността и студенината на Луис ван Гаал. Техният кратък романс преди 13 години ги събра на „Ноу Камп", сега пътищата им отново се преплитат, но на „Бернабеу". Победителят със сигурност влиза в една група с Отмар Хицфелд и Ернст Хапел, които са единствените треньори печелили трофея с два различни отбора.

Може да е съвпадение, но в събота вечер ще видим още една битка: Бундеслигата и Серия А ще определят кое първенство от 2011/12 ще излъчва четвърти участник в Шампионската лига. Победата за Интер е единственият резултат, който обслужва Скудетото, загубата ще отнеме това право в полза на Германия.


ПЪТЯТ НА НЕМСКАТА АРМИЯ КЪМ „БЕРНАБЕУ"

Никой, или почти никой не очакваше, че Байерн Мюнхен ще застанат на финала в Шампионската лига. С нов треньор и нови попълнения, за немският отбор това бе сезонът на преход, в който намеренията бяха да се възстанови загубеното господство в Германия. Съмненията за слаба европейска кампания почти се оправдаха: в груповата фаза на турнира бяха постигнати двете очаквани победи срещу Макаби Хайфа, но катастрофата в сблъсъците с Бордо показаха, че отбора се намира наистина в реконструкция. Последният мач обаче от груповата фаза - този в Торино се оказа повратен: без двете си звезди Робен и Рибери, мъжете на Ван Гаал рискуваха всичко и изнесоха истински урок на Ювентус, побеждавайки го с 4:1.

На осминафиналите второ поражение в турнира очакваше друг италиански отбор - Фиорентина. На „Алианц Арена" домакините победиха много трудно „виолетовите" с 2:1, вкарвайки два гола в края на всяко едно полувреме. Скандалното в този мач бе победният гол - дело на Клозе, който се намираше в петметрова засада. На реванша Байерн вкара два невероятни гола от далечно разстояние и се класира за четвъртфиналите където ги чакаше страшилището Манчестър Юнайтед.

На „Алианц Арена" хората на Ван Гаал преодоляха гола на Рууни с който бе открит резултата и вкараха още един, за да пристигнат на „Олд Трафорд" с положителен актив. Вихрушката, която се стовари първоначално върху баварците на „Театъра на мечтите" сякаш бе определила тяхната съдба. Но след това нещата се развиха по фантастичен начин, отново Робен бе героят и Голямата нощ на „Олд Трафорд" ще се помни дълго.

Най-лекото препятствие за Байерн бе на полуфинала срещу Олимпик Лион. Преодолявайки грешките от предишните кръгове, немската армия превзе лесно „Жерланд" и сега се готви за следващата си атака: " Сантяго Бернабеу".


ПОХОДЪТ НА „НЕРАДЗУРИТЕ" КЪМ „БЕРНАБЕУ"

Възможно ли е в една от годините, когато най-малко се очакваше Интер да са сред фаворитите, отборът на Моуриньо да достигне до финала? "Нерадзурите" от няколко години доминират в Италия, но в Европа представянето им е почти незабележимо и не направиха нищо значимо. Тази година обаче е различна. За нея трябваше да чакат цели 38. Четири десетилетия след като "Магьосникът" Eленио Eрера създаде стила "катеначо" и донесе две европейски купи на Интер, се появи Специалния Жозе Моуриньо, който ще се опита да направи отбора си първи в Европа.

Още в груповата фаза Интер трябваше да се справи с предизвикателството на амбициозни отбори. Трябваше да бъдат преодолени коравите Рубин и Динамо Киев, които като представители на "студена" Европа затрудниха максимално "нерадзурите". Това обаче не бе достатъчно и в групата се намираше непобедимите Барселона. Интер оцеля...

Не е грешка ако кажем, че повечето специалисти отписаха Интер, който изтегли за осминафинала Челси. В първата среща обаче в Милано, с по-амбициозна игра връх взеха домакините, а в реванша Ето'о пожела сбогом на "сините". Моуриньо изхвърли бившият си отбор за ужас на Абрамович и феновете, по-важното е, че го направи по начин, който не будеше съмнение в това кой е по-добрият отбор.

Толкова много трудности, че четвъртфинала изглеждаше като почивка - минимални победи срещу ЦСКА Москва, който бе третият представител на бившия Съветски съюз, който срещнаха "нерадзурите" през кампанията.

И дойде часът на истината: полуфинал срещу Барселона. Въпросът бе дали хората на Моуриньо са готови да се мерят с най-силните в Европа? Отговорът бе даден още в първата среща на "Сан Сиро", когато могъщият Интер подчини европейският шампион, който на всичкото отгоре поведе в резултата. На "Ноу Камп" с безкомпромисна защита "нерадзурите" показаха неефективността на 555 паса и не допуснаха да им бъде отбелязан втори гол, с което изхвърлиха европейският първенец от турнира.


ЕДИНАДЕСЕТТЕ

Байерн Мюнхен

Големият отсъстващ за немския отбор несъмнено е Франк Рибери. След обжалването на наказанието до УЕФА, Арбитражния спортен съд потвърди дисквалификацията му и френският национал отпадна от групата. Вместо него, на левия фланг е най-вероятно да застане Алтънтоп.

Луис ван Гаал няма контузени играчи и може да се похвали, че е събрал под знамената цялото си войнство. Схемата, която ще използва холандецът е 4-4-2. Начело на атаката ще застанат Мюлер отдясно и Олич отляво. В средата на терена ще бъдат Швайнщайгер и ван Бомел, а на десния фланг Робен. Колебанията са за левия бек и изборът ще бъде между Контенто и Бадщюбер, но аз мисля, че ще бъде предпочетен Диего, който играе отлично със своя ляв крак.


Интер Милано

Големият губещ от Интер е несъмнено халфът Тиаго Мота, който получи червен картон в полуфинала срещу Барселона. Контузени са бранителят Давиде Сантон и опитния страж Франческо Толдо, които са извън групата. Кордоба взе участие в днешната тренировка, но най-вероятно е да започне мача на пейката. Снайдер, който бе заменен в последния мач срещу Сиена тренира нормално, същото се отнася за Пандев, който бе получил схващане на мускула в десния крак.

Схемата на игра, която обикновено използва Жозе е 4-3-3. Но дали няма да поднесе поредната си изненада португалецът и да започне с 4-4-2?

Със сигурност на върха на атаката ще бъдат Ето'о, Милито и Балотели или Пандев. Триото зад тях ще бъде оформено от Станкович, Снайдер и Камбиасо.

Аз ще направя и едно предположение за схема 4-4-2, което не е изключено да предприеме като постройка Моурино. От една страна ще се внесе много сигурност в средата на терена, от друга страна нападателната мощ ще бъде огромна, ако по фланговете (колкото и кощунствено да изглежда) застанат Пандев отляво и Балотели отдясно! Само ще кажа - Специалния ще го реши в последния момент това и дори на пресконференцията тази вечер от 18 часа той няма да разкрие плановете си.


КОЙ КОГО?

Вратар

Бут срещу Сезар. Бразилецът е истинска стена пред вратата си и един от най-големите архитекти Интер да е на финал, благодарение на чудотворната си ръка, която спаси удара на Меси на "Ноу Камп". Бут не успя да гарантира пълната сигурност на вратата си и допусна няколко грешки в това издание на Шампионската лига. Дуелът е в полза на Моуриньо.

Защита

13 гола допусна защитата на Байерн Мюнхен, 9 тази на Интер. Анализирайки представянето им, защитата на "нерадзурите" е по-добра и в нея веднага се открояват Лусио и Самуел. Ван Гаал обеща отворена игра. Дали ще остави ариегарда си отворен за атаките на италианците?

Средната линия

Ако нещо характеризара силата на двата отбора, това е средната им линия. Футболистите тук са готови да защитават територията си до последния си дъх, но също така и да атакуват успешно от втора линия. Предимство тук няма нито един от двата отбора.

Нападението

Това е тази част на отборите, където е концентрирана тяхната желязна мощ и ударна сила. Байерн си има Робен, но Рибери го няма. Но тук е Олич, който бе убедителен през цялата кампания и заслужи признанието на Ван Гаал.
Интер си има един "принц" Милито, но освен него ще видим Ето'о, който е в състояние да избухне винаги. Пандев или Балотели? - който и да е, ще бъде заплаха за защитата на Байерн.


90 минути ни делят от кулминацията в най-престижния европейски клубен турнир. Интер стигна до него по-трудно, но не по-лесно бе на Байерн, които елиминираха друго европейско страшилище - Манчестър Юнайтед. Какво ще се случи на самия финал обаче е трудно да кажем. Аз отдавам леко предимство на италианският гранд, който е по-силен в отбраната си и с повече разум може да направи разликата срещу своя съперник. Едно е сигурно: Шоуто е в събота вечер, на достойния за подобно събитие "Сантяго Бернабеу".

Последни 5 изиграни срещи:

Байерн Мюнхен:

24 април Борусия М`гладбах - Байерн Мюнхен 1:1 (Бундеслига)
27 април Олимпик Лион - Байерн Мюнхен 0:3 (Шампионска лига)
01 май Байерн Мюнхен - Бохум 3:1 (Бундеслига)
08 май Херта - Байерн Мюнхен 1:3 (Бундеслига)
15 май Вердер Бремен - Байерн Мюнхен 0:4 (Купа на Германия, Финал)

Интер:

28 април Барселона - Интер 1:0 (Шампионска лига)
02 май Лацио - Интер 0:2 (Серия А)
05 май Интер - Рома 1:0 (Купа на Италия, Финал)
09 май Интер - Киево 4:3 (Серия А)
16 май Сиена - Интер 0:1 (Серия А)


Досегашни срещи:

Байерн Мюнхен - Интер

5 мача
2 победи за Байерн Мюнхен
1 равенство
2 победи за Интер
Голова Разлика: 6:5 за Байерн Мюнхен


Коефициенти от bet365:
Байерн Мюнхен - 3.40
Равен - 3.25
Интер - 2.20

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
310