Барселона - Интер или как Моуриньо отново ще надхитри каталунците


.

Барселона - Интер или как  Моуриньо отново ще надхитри каталунците

Барселона - Интер
Стадион: "Камп Ноу", Барселона
Дата: 28.04.2010
Час: 21:45
Съдия: Франк Де Блеекере (Белгия)

 

Два от гигантите на Европа ще се срещнат в сряда вечер на "Ноу Камп" в каталунската столица и всички погледи на любителите на най-великата игра ще бъдат вперени в телевизионния екран, където ни очаква истинско футболно пиршество. Европа ще затаи дъх: победителят в миналогодишното издание на Шампионската лига Барселона, го очаква труден реванш срещу силно мотивирания Интер. В същото време италианският шампион заяви вече намеренията си за успех в най-престижния клубен турнир на Стария континет - направи го не толкова в груповата фаза на турнира, колкото в елиминационната. „Блауграна" срещу „нерадзурите", Ибрахимович и Меси срещу Ето'о и Милито, Гуардиола срещу Моуриньо....и всичко това предстои да видим на емблематичния „Ноу Камп", който е бил свидетел на не една титанична битка.

След като Барселона помете Арсенал и Реал Мадрид в рамките на една седмица, за да защити титлите си в Испания и Европа, изглеждаше, че никой не е в състояние да спре каталунците. След това обаче се появи Моуриньо и неговият Интер. В резултат тимът на Гуардиола бе победен с 3:1 и това означава, че каталунците ще се опитат да спечелят с 2:0, докато целта на „нерадзурите" е да не допуснат повече от един гол или задължително да вкарат такъв.

Барселона във вътрешния шампионат е лидер в класирането на точка пред своя конкурент за титлата Реал Мадрид. В събота вечер с голове на Жефрен, Анри и Ибрахимович каталунците победиха Херес с 3:1 и запазиха преднината си, а „Ноу Камп" продължава да бъде непревземаема крепост. Последният европейски отбор пък, който изпита силата и мощта на каталунското нападение тук бе Арсенал, който загуби с 1:4, а Меси направи смешни защитата на „артилеристите".


Победата на Интер с 3:1 в първия полуфинален мач между двата отбора показа, че считаният за най-добър тим в света също е уязвим. Също така се видя колко опасни са „нерадзурите" като колективна бойна сила и в средата на терена, и как силата на Барса бе прекършена, след като нападателите на каталунците бяха неутрализирани.

Как се стигна до това? С две думи - Жозе Моуриньо. Португалецът използва формацията 4-2-3-1 много ефективно, като чрез Мота и Камбиасо подложи на непрестанна преса Шави Ернандес и Лионел Меси. Майкон и вечно младият Хавиер Санети се справиха чудесно с поелите голяма отговорност Дани Алвеш и Максуел, отново чрез постоянен натиск на двамата и така намалиха пък естествената ширина на защитата на каталунците.

Марката „Моуриньо" антифутбол ли е? В никакъв случай, защото тя освен, че бе изградена на солидна защитна основа (впрочем Лусио и Самуел обезличиха Ибрахимович, който показа една от най-неефективните си игри от идването си в Барселона), но и много успешно бе използвана ролята на Снайдер като важна опорна точка в предни позиции, и в комбинация с Ето'о, Пандев и Милито се получи разлика от два гола - нещо, което на Гуардиола не се бе случвало откакто пое Барселона.

Във вътрешния шампионат (който сякаш бе отписан от Моуриньо заради Европа) Интер победи в последния кръг Аталанта с 3:1 и след фиаското на Рома си върна не само първото място, но най-вероятно ще триумфира с титлата за пореден път, въпреки, че президентът Морати предупреди да не се отваря шампанското.

Европейският шампион излиза без ключовия полузащитник Иниеста, който е с контузия на дясното бедро. Освен него, няма да видим и Карлес Пуйол заради наказание, което означава, че най-вероятно в центъра на отбраната на Пике ще партнира Милито.

Схемата на игра, която ще използва Гуардиола ще бъде 4-3-3, като в центъра на атаката ще застане Ибрахимович, който ще се опита да и придаде ново измерение в комбинация с Педро и Меси. Шави и Кейта ще застанат на обичайните си места по фланговете, а Бускетс ще бъде изтеглен малко по-назад - в опорната зона, но между двамата. Има вероятност Яя Туре да започне мача, но аз си мисля, че срещу Херес Бускетс не игра за да получи малко почивка преди сблъсъка с Интер и именно той ще излезе като титуляр в сряда вечер.


Големите новини от лагера на Интер са две: включването на Балотели в групата - нещо наистина изненадващо, след като лично президентът Морати отстрани от отбора талантливият младеж преди срещата с Аталанта, заради лудориите му след срещата с Барселона. Втората новина е възстановяването на Снайдер, което означава, че холандецът отново заема мястото си зад Милито и Ето'о.

Схемата на игра, която ще използва португалският специалист е 4-3-1-2, като Санети, Камбиасо и Мота ще застанат в средата на терена, въпроса е дали като атакуващи полузащитници ще заиграят Мота и Камбиасо, или традиционно - повече ще подсигуряват защитата и ще укрепват средната линия. Това го знае само Моуриньо.


И така, какво да очакваме от срещата между двата отбора? Последната битка между двата отбора тук бе в груповата фаза на Шампионската лига и Барса победи с 2:0, а Интер не успя да отговори с никакви аргументи на своя опонент тогава. Нещата сега са коренно променени и това се видя миналата седмица - в крайна сметка хората на Специалния пристигат в качеството си на фаворити, което в известна степен е малко изненадващо.

Но не е изненадващо, че едва ли футболистите на Жозе ще започнат да се надиграват със своя съперник. Тази грешка направи Арсенал и оправдания, че „артилеристите" бяха без важни играчи не важат - просто бяха отнесени. Играта, която Барса показа срещу английският отбор носи оптимизъм на феновете му, но дали тази тактика ще успее срещу алхимическата реакция, която се очаква да забърка Моуриньо? Видя се, че каталунците не са същите когато Меси е неутрализиран и дори невъзмутимият Шави с намалена работоспособност.

Най-вероятно е Интер да остави топката повече във владение на своя противник, но в същото време ще бъде възпрепятстван Меси да стреля, а преди това да бъде и извеждан в удобни позиции. За това виждам този път шанса на домакините в Ибра. Сега е момента той да направи голям мач, мача на сезона за него бих казал. Не случайно вече втори ден шведът е ухажван толкова много от каталунските медии. И ако Барса победи с разлика, то това няма да стане заради Лео, а точно ако Златан се разиграе и покаже най-доброто от себе си.

В същото време контрите на „нерадзурите" ще бъдат тяхно много силно оръжие и много е вероятно да отбележат гол именно чрез контраатака.

Възможно ли е Интер да победи? Трудно ми се вижда това да стане на „Ноу Камп", но не е изключено. Моуриньо вече изненада всички, когато си мислехме, че идва за 0:0 на „Стамфорд Бридж", а от първата минута подложи Челси на натиск. Какво е намислил сега да ни покаже футболният инженер - той си знае, но при всички положения го е решил. За нас ще остане насладата от играта. Футболното пиршество е в сряда вечер на "Ноу Камп" - гледайте го!

Прогнозата ми е, че Барселона ще победи много трудно своя съперник, но в крайна сметка на 22 май за „Бернабеу" ще замине Интер.

 

Последни 5 изиграни срещи:

Барселона:

10 април Реал Мадрид - Барселона 0:2 (Примера)
14 април Барселона - Депортиво Ла Коруня 3:0 (Примера)
17 април Еспаньол - Барселона 0:0 (Примера)
20 април Интер - Барселона 3:1 (Шампионска лига)
24 април Барселона - Херес 3:1 (Примера)

Интер:

10 април Фиорентина - Интер 2:2 (Серия А)
13 април Фиорентина - Интер 0:1 (Купа на Италия)
16 април Интер - Ювентус 2:0 (Серия А)
20 април Интер - Барселона 3:1 (Шампионска лига)
24 април Интер - Аталанта 3:1 (Серия А)


Досегашни срещи:

Барселона - Интер

9 мача
4 победи за Барселона
3 равенства
2 победи за Интер
Голова Разлика: 16:8 за Барселона

В първия мач:

20 април Интер - Барселона 3:1 (Шампионска лига)


Коефициенти от bet365:
Барселона - 1.40
Равен - 5.00
Интер - 7.00

 

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
195