Меси към Сампаоли: Десет пъти ме попита, кого искам в състава


Н. Гавазов

Меси към Сампаоли: Десет пъти ме попита, кого искам в състава

Нападателят на националния отбор на Аржентина Лионел Меси и други футболисти от тима са влезли в открит конфликт с треньорския щаб начело с Хорхе Сампаоли по време на Мондиал 2018. Аржентинският журналист Ариел Сеносиан публикува книгата "Истории от Мондиала", в която са публикувани фрагменти от конфликтния разговор между играчите и старши-треньора на отбора след мача с Хърватия от груповата фаза на Световното в Русия.

Журналистът пише, че след мача с хърватите играчите са организирали среща със Сампаоли и двамата му помощника. На тази среща , която е продължила 15 минути, футболистите са изразили своето недоволство.

"Вашата нервност се предава и на нас, играчите. Щом футболистите не ви се доверяват, тогава е невъзможно да постигнете такова важно нещо, като колективната организация. Ние не разбираме за какво говорите. Повече не ви се доверяваме. Искаме да изразяваме собственото мнение", казали играчите.

Сампаоли бил изненадан от това изявление и поискал да разбере какво имат в предвид неговите подчинени и по какъв повод желаят да изразяват своето мнение, на което получил отговор: "По повод на всичко".

"И какво, вие възнамерявате сами да формирате състава, да тренирате и всичко останало?" - заинтересувал се Сампаоли.

В един момент в разговора се намесил Меси, който до момента не се е обаждал: "Вие десет пъти ме попитахте какви играчи искам да видя в състава. Аз не назовах нито една фамилия. Кажете пред всички останали, казах ли ви едно име".

В стаята освен 23-та играча и треньорите е имало и двама функционера от Аржентинската федерация, включително и президентът Клаудио Тапиа, който посъветвал Сампаоли да приеме условията на играчите.

"Вие трябва да се предаде", - съобщил Тапиа.

Както е известно, Аржентина отпадна от финалите на Мондиал 2018 след загуба с 4:3 от Франция в осминафиналите на турнира. Според източници, в тима е избухнал лют скандал веднага след мача с бъдещия шампион. Играчите се обвинявали един друг за провала, като най-много критики е отнесъл Масчерано. Наставникът Хорхе Сампаоли се е опитал да успокои обстановката, но в буквалния смисъл никой не му е обърнал внимание, което показва, че специалистът е загубил контрол върху футболистите си.

Рано сутринта на 1 юли Меси и Масчерано напуснали територията на санаториума в Броница - малко градче в Подмосковието, където се намираше базата на аржентинците. Двамата играчи преминали през резервния вход, за да избегнат дежурните журналисти на главния портал. Охраната обаче познала футболистите и според правилата е докладвала на своите началници на централния контролно-пропускателен пункт.

Веднага след това футболистите се отправили за летище Домодедово, откъдето излетели за Барселона. Останалата част от националния отбор напуснала санаториума вечерта на 1 юли.

  Сподели
584