Венгер обясни провала на Йозил на Мондиал 2018


Н. Гавазов

Венгер обясни провала на Йозил на Мондиал 2018

Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер е на мнение, че полузащитникът на "артилеристите" и на националния отбор на Германия Месут Йозил се е провалил на Мондиал 2018 заради кампанията срещу него от страна на немските медии.

Малко преди старта на Световното Йозил и полузащитникът на Манчестър Сити Илкай Гюндоган, които са с турски корени, проведоха среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Държавният ръководител веднага бе обвинен от европейската преса, че използва известни футболисти в своите користни цели от политически характер в навечерието на извънредните избори в южната ни съседка. Не по-малко критики отнесоха Йозил и Гюндоган, като най-жестоки бяха критиките от страна на немските медии.

Спортният директор на националния отбор на Германия Оливер Бирхоф пък стигна до там, че призова за изключване на Йозил от заявката на Бундестима за Мондиал 2018.

Венгер е на мнение, че именно това е причината за провала на Месут, който по принцип има нужда от благоприятни условия и топла атмосфера около себе си, за да демонстрира своята най-добра игра.

"Добре познавам Йозил, това е изключителен футболист. Той и Гюндоган претърпяха много заради събитията преди Световното. Йозил е момче, което се нуждае от подкрепа, той няма нужда от такива дискусии.

Когато наблюдавах неговата игра на турнира, в мачовете възникваха ситуации, в които можеше да се придвижи напред и да играе по-вертикално. Но той предпочиташе да действа по-надеждно.

Тогава си казах: "Ясно, това не е истинският Йозил, момчето, което може да убива. Той играеше нормално, но не действаше с пълна свобода. Месут проведе това Световно с вдигната ръчна спирачка.

Гюндоган пък изобщо не игра, макар че е забележителен играч", заяви Венгер.

Както е известно, националният отбор на Германия не само, че не успя да защити титлата си от Мондиал 2014, но завърши на последно място в групата си, в която се намираха още Мексико, Швеция и Южна Корея. 

  Сподели
498