Англия преодоля проклятието на дузпите и е на 1/4-финал


Н. Гавазов

Англия преодоля проклятието на дузпите и е на 1/4-финал

Англия победи Колумбия с 5:4 след изпълнение на дузпи в двубой от осминафиналите на Мондиал 2018. Редовното време и продълженията завършиха при резултат 1:1. Капитанът на "Трите лъва" Хари Кейн откри от дузпа в началото на второто полувреме, а Йери Мина изравни в самия край на сблъсъка. Като цяло срещата ще се запомни с грозен футбол от страна на 22-та, много грешки в тактическо отношение и горещи емоции, което изнерви играта.

Мачът започна много динамично, като англичаните натиснаха съперника си от самото начало и още в 4-та минута Ашли Йънг изпробва рефлексите на Давид Оспина. Най-активни от британците в дебюта на срещата бяха Рахим Стърлинг, Джеси Лингард  и Хари Кейн и съвсем заслужено островитяните имаха три корнера до 10-та минута. Южноамериканците реагираха с накъсване на играта с помощта на нарушения, с дълги пасове към Радамел Фалкао и с контраатаки, които англичаните бързо неутрализираха.

В 15-та минута Кейн с глава прати топката над гредата след центриране на Трипиер отляво.  

Постепенно играта се изравни, колумбийците започнаха по-продължително да гледат към вратата на съперника, но опитите на Кинтеро да даде тон на атаките на своите се оказаха неуспешни.

Темпото намаля след средата на първото полувреме, а атакуващите футболисти на двата отбора започнаха да грешат в последната част на нападението.  

В 38-та минута британците получиха право на пряк свободен удар след като Кейн при една безнадеждна за себе си ситуация бе съборен пред наказателното поле на колумбийците. По време на подреждането на стената футболистите се спречкаха, а Барио с глава удари Хендерсън, за което получи жълт картон – реферът реши да не разрушава срещата. Кириън Трипиър изпълни удара, пращайки топката над стената, но в страни от вратата.

Качеството на играта се влоши в края на полувремето, а най-интересното, което се случи, бе симулацията на Йери Мина в собственото наказателно поле – играчът на Барселона се хвърли на земята, опитвайки се да изкара картон на Рахим Стърлинг.

Англичаните бяха по-активни със старта на второто полувреме. Колумбийците не промениха схемата си на игра – Фалкао остана единствен на върха на атаката, а съотборниците му безуспешно се опитваха да го намират. Действията се изостриха малко след 50-та минута, когато британците вдигнаха темпото и започнаха повече да атакуват. При една от атаките Джеси Лингард бе съборен пред наказателното поле на съперника. Последва пряк свободен удар, който бе изчистен в корнер. При неговото изпълнение защитникът Карлос Санчес събори Кейн в собствената пелантерия и главния съдия посочи "бялата точка", от която Хари бе безпощаден – 1:0 за Англия.

След гола страстите се нажежиха, като играчи на двата отбора постоянно имаха претенции както един към друг, така и към съдията, който пък започна да раздава картони, за да усмири емоциите.

В тези минути играта влоши своето качество, накъсвана от чести нарушения. Колумбийците се опитаха да изнесат играта напред, но добре построената отбрана на англичаните не позволи да бъде застрашена вратата на Пикфорд. Британците от своя страна търпеливо редяха своите атаки, като всичко това напълно устройваше хората на Гарет Саутгейт.

В 76-та минута при една контраатака на британците се стигна до препъване на Лингард в наказателното поле на колумбийците, но съдията не реагира.

Колумбийците изпуснаха своя шанс в 82-та минута, когато грешка на Кайл Уокър в собствената половина доведе до бърза контраатака на южноамериканците, но Хуан Куадрадо пропиля тази възможност.

Малко след това последва слаб удар на Фалкао, който не затрудни Пикфорд.

След това англичаните се отдръпнаха назад и заиграха с петима в защита, което още повече затрудни колумбийците в намерението им да превземат чуждата врата. По всичко изглеждаше, че няма да се случи нищо интересно до края на срещата и островитяните ще удържат контрола си върху мача.

Футболните Богове обаче решиха друго. В третата минута на  петминутното допълнително време Ирубе стреля от около 35 метра и неподготвения Пикфорд със сетни усилия успя да изчисти в корнер. Чудото за южноамериканците дойде именно в този момент – при изпълнение на статичното положение Мина надскочи всички и изпрати топката в мрежата на съперника за 1:1

Картината не се промени и в продълженията – некачествена и накъсана игра, с малко повече активност от страна на англичаните, но без точни удари.

Дузпите се развиха както следва:

Фалкао – точен

Кейн – точен

Куадрадо – точен

Рашфорд – точен

Муриел – точен

Хендерсън – пропуска

Урибе – пропуска

Трипиър – точен

Бака - пропуск

Дайър - точен

Така Англия се класира за четвъртфиналите на Мондиал 2018, където ще премери сили с Швеция, който по-рано днес се наложи с 1:0 над Швейцария.

  Сподели
621