ФИФА: Не искаме жребий, критерият за феърплей остава


Н. Гавазов

ФИФА: Не искаме жребий, критерият за феърплей остава

Директорът на департамента на ФИФА по провеждане на съревнования и мероприятия Колин Смит сподели мнение за не спортния характер на някои мачове от Мондиал 2018. Напомняме, че Япония стана първият отбор в историята на Световните първенства, който се класира за плейофите благодарение на по-малкото количество картони.

"Това е първото Световно, в което се използва допълнителното правило, съгласно което позицията се определя по показателя феърплей. Ние не искахме да довеем нещата до жребий! За това и добавихме именно такъв критерий. Ще видим как ще работи това. Засега не смятаме да променяме това правило.

Критерият за честна игра е допълнителен. И е много прост. Ние налагаме принципите на честния футбол и считаме, че правилно въведохме това правило", заяви Смит.

"Всеки мач е конкурентна борба между два отбора, които искат да побеждават. Но понякога губят. Саутгейт ясно каза в интервю - ако Белгия не е искала да победи, тогава тя е забравила да каже това на своя играч, който вкара.

Що се отнася до Япония и последните минути, това е отделна история. Нашата позиция е такава: това все пак е футбол, той е за феновете. Запалянковците искат да гледат конкурентен футбол.  те видяха такъв", каза още чиновникът.

  Сподели
478