Осорио: Още преди шест месеца разработихме план срещу Германия


Н. Гавазов

Осорио: Още преди шест месеца разработихме план срещу Германия

Старши-треньорът на националния отбор на Мексико Хуан Карлос Осорио разказа за победата над Германия с 1:0 в мач от първия кръг на груповата фаза на Мондиал 2018.

- За сметка на какво победихте?

- Имахме тактически план, който разработихме преди шест месеца. Ние винаги сме имали двама бързи играча на фланговете. Лосано е нашият най-бърз играч. През първото полувреме успяхме грамотно да се браним и да контраатакуваме.

През първото полувреме бяхме по-добрите. Германия винаги прави такива смени при лош резултат. Бяхме готови за това. Бяхме готови за влизането на Гомес.

Имаме млад състав, това е бъдещето на мексиканския футбол. Искам да посветя този резултат на нашите фенове, които много ни помогнаха в Москва. Мисля, че количеството на феновете ще се увеличи по-нататък.

- Изглежда, че разбрахте в какво се състои тайната на Германия?

- Винаги трябва да знам, че заслугата на играчите е по-голяма. Тези, които играят в европейски турнири, силно помагат на младежите. Срещу Германия не се страхувахме да загубим, бяхме мъжествени.

- Вела стана един от най-добрите играчи през първото полувреме. Защо го заменихте?

- Вела игра пред Кедира и Кроос, той трябваше да разкъсва връзката между тях. Отдаде му се. Искахме максимално да работи в продължение на 60 минути. Мисля, че той бе един от най-добрите. Неговата замяна е наша стратегия.

- Може ли да се смятате за фаворит в групата?

- Мисля, че добре играхме, но Швеция е достатъчно силен отбор. Ние играхме с тях през 2002 година. Те отстраниха Италия за Световното. С удоволствие бих казал, че ще си починем преди мача с Южна Корея, но това не е така.

- Как се справихте с такова голямо предизвикателство?

- Създадохме платформа през ноември, която работи по четири теми. Една от тях е психологията. Винаги казвам на играчите, че основното натоварване винаги е на моите плещи. Независимо от натиска от различни страни, те не бива да се вълнуват от нищо.

Даже да губим, вината не е на играчите. Те трябва да разчитат на мен, на моите технически решения. Ние играхме на много високо ниво със световните шампиони. Посвещавам победата на моите родители и на моите приятели, които винаги ме подкрепят.

- След тази победа пред вас възникват нови предизвикателства.

- Показахме на целия свят, че имаме добри играчи. Тези, които играят в Мексико, днес показаха своя потенциал. Аз играя второстепенна роля. Готвим се за следващия мач, при това много старателно.

- В Манчестър Сити говореха, че ще станете един от най-добрите треньори в света.

- Да, това бе през 2001 година. И досега съм благодарен за тези думи.

- Чухте ли, че мексиканското правителство заяви, че при победа ще има земетресение?

- Не го чувства, но съм доволен, - заяви Осорио.

  Сподели
438