Мондиал 2006 Германия: Най-нещастният човек на планетата


Н. Гавазов

Мондиал 2006 Германия: Най-нещастният човек на планетата

За правото да проведат финалите на Световното първенство през 2006 година претендираха четири страни: Германия Англия, ЮАР и Мароко. Гласуването протече в три етапа и според резултатите бе решено домакин да стане именно Германия. Напълно реален претендент бе ЮАР, но немците успяха да получат глас в повече. Веднага след обявяване на победителя се появиха различни слухове, че Германия си е улеснила борбата за провеждане на турнира с подкупи, които са получили някои от гласуващите. До повтаряне на процедурата за гласуване не се стигна, така че от 9 юни до 9 юли светът имаше възможност да се наслади на поредния голям форум.

Свързано изображениеМондиал 2006 е известен с великолепната си организация, неповторима атмосфера, а за нас, че България за втори пореден път не участва на финали на Световно. За сметка на това дебютират Ангола, Кот д'Ивоар, Чехия, Гана, Того, Тринидад и Тобаго, Сърбия и Черна гора, както и Украйна.

Веднага след жребия специалистите определят група С като "групата на смъртта". Компания на Холандия и Аржентина правят Кот д'Ивоар и Сърбия и Черна гора. Всички тези анализи и прогнози обаче не се сбъдват, тъй като нито холандците, нито аржентинците имат проблеми. И двата тима не губят мач, като "албиселесте" заема първото място само благодарение на по-добрата си голова разлика.

В останалите групи анализаторите общо взето познават. Единствено засечките на Чехия, Хърватия и Сърбия и Черна гора изненадват. Що се отнася до дебютантите, то от тях успяха да се класират за плейофите само два тима: Гана и Украйна. Първият губи само от Италия, но побеждава чехите и американците. Украинците пък губят от Испания с 4:0, но след това побеждават Тунис и Саудитска Арабия.

Англия, Швейцария, Португалия, Бразилия и Германия печелят групите си, като Франция се класира едва в последния кръг, след победа с 2:0 над Того.

Няма гръмки сензации и на осминафиналите. Очаквано, място в следващата фаза получават Англия, Германия, Аржентина, Италия и Бразилия. В сблъсъка Португалия - Холандия предпочитанията са към втория, но ударът на Маниш в средата на първото полувреме се оказва напълно достатъчно за крайния изход на мача. Противоречива е срещата между Испания и Франция. Испанците откриват с гол на Давид Вия в 28-та минута, но французите са напълно готови за подобно развитие и чрез Рибери, Вийера и Зидан отвръщат с три точни удара.

Най-оспорваният мач е този между Швейцария и Украйна. Два часа двата тима си изясняват отношенията, но така и не успяват да си поразят вратите. При дузпите Шевченко още един показва, че в този ден не иска да вкара гол, но след това Щрелер, Барнета и Кабанс пропускат, докато Милевски, Ребров и Хусев бележат.

Ако украинците в осминафинала участваха в най-оспорваната среща на този етап, то в четвъртфинала източноевропейците станаха участници в най-неравностойния двубой. Италианците вкараха ранен гол чрез Дзамброта, а след почивката Лука Тони с дубъл довърши съперника.

Идва ред на изненадите. Голът на Тиери Анри в 57-та минута разплаква цяла Бразилия, а Франция ликува. Le Parisien пък излиза с материал, в който подробно се обяснява как "Ле Бле" ще стане световен шампион и колко е балансиран отбора. 12 дни по-рано същото издание обяснява на читателите си, че ще е луд късмет, ако Франция прескочи груповата фаза, тъй като липсва взаимодействие между линиите, а футболистите са страхливци.

Другата изненада е свързана със слабака Португалия, който докарва мача с англичаните до дузпи, където Шимао, Пошига и Роналдо са точни, а от противника пропускат Лампард, Джерард и Карагър. Подобно е развитието на събитията на Олимпийския стадион в Берлин. Клозе в 80-та минута изравнява, след като в началото на полувремето Аяла извежда Аржентина напред. В допълнителните полувремена изтощените съперници не успяват да си поразят вратите и дузпите трябва да определят кой ще остане в турнира. По-хладнокръвни са домакините.

В полуфинала германците получават за съперник хитрите и пресметливи италианци. В редовното време двата тима не успяват да си отбележат гол и невъзстановените напълно от мача с Аржентина германци вече се настройват за дузпи. Не би! Две минути преди края на второто допълнително полувреме Гросо и Дел Пиеро пращат Италия за четвърти път на финал.

Във втория полуфинал португалците нямат този късмет от предишните си мачове и не успяват да издържат на напора на французите, които впрочем вкарват само един гол. Точният удар на Зидан в 33-та минута се оказва напълно достатъчен за успеха на колектива на Раймон Доменек да се класира за финал, където са италианците. Няма нужда да напомняме за La Parisien и останалите френски издания, но еуфорията във Франция е огромна - какво по-хубаво да станеш световен шампион в Германия!

Преди последния мач в турнира се играе още една среща. Домакините в двубой за третото място без особени усилия се справят с португалците. Първото полувреме е скучно и не радва публиката, но след почивката германците чрез дубъла на Швайнщайгер и автогола на Пети унищожават португалците.

Финалният мач е богат на голови положения и на драматични моменти. Резултатът е открит в 7-та минута. Защитникът на Италия Марко Матераци нарушава правилата срещу Малуда, което кара арбитъра на мача да отсъди дузпа. Капитанът на Франция Зинедин Зидан е безкомпромисен и 1:0 за "трикольорите". 12 минути по-късно обаче Матераци поправя грешката си, възползвайки се от подаване на Пирло. Но героите на двубоя не се успокояват с това. До края на мача и дори в допълнителното време резултатът остава същия, но напрежението и борбата са огромни.

109-та минута обаче обръща събитията с краката нагоре. Провокация на добре познатия ни Матераци подейства на капитана националния отбор на Франция. Италианският защитник получава от Зизу удар с глава в гърдите, след което пада на земята. Главният арбитър пропуска този инцидент, но страничният вижда абсолютно всичко и помага да се вземе решение - изгонване на Зидан, за когото този двубой се оказва последен в славната кариера!

По такъв начин, французите влизат в серията от дузпите без своя лидер, което може би предопределя изхода на футболната лотария. Италианците са точни от "точката", а французите не могат да се похвалят с подобно нещо. Влезлият като резерва Трезеге, пращайки топката в гредата", "помага" на "Скуадра адзура" да вдигне за четвърти път Купата. В този момент наставникът на Франция определя Зидан като "най-нещастният човек на планетата". Може и да е така.

СТАТИСТИКА

Мачове: 64

Голове: 147

Средна резултатност: 2.30

Зрители: 3 359 439

Средна посещаемост: 52 491

Голмайстор: Мирослав Клозе (Германия) 5 гола

 

  Сподели
351