Мондиал 1998 Франция: Кралят умря, да живее Кралят!


Н. Гавазов

Мондиал 1998 Франция: Кралят умря, да живее Кралят!

Резултат с изображение за world cup 1998Световното първенство през 1998 година открива нова страница в историята на футбола. ФИФА, стремейки се не толкова да популяризира играта за милиони, отколкото да си осигури допълнителни доходи от провеждането на турнира, взема решение да увеличи броя на участниците. Вместо 24 отбора, за титлата ще се състезават 32 колектива. Нарастват представителите от Европа, поради това се взема решение да се пресеят отборите по географски признак - в седем групи влизат по два тима от Европа, един от Америка и по един или от Азия, или от Африка. Другото, което се въвежда е електронно табло, на което се показва количеството минути добавени от арбитъра към основното време. 

От изненадите в квалификациите трябва да отбележим отпадането на шведите, отстъпвайки пътя на Австрия и Шотландия. Русия също отпада, губейки плейофите с Италия, както и Португалия, която не се справя с Германия и Украйна. Също така трябва да отбележим, че в елита на световния футбол влизат Япония, Ямайка и ЮАР. . 

Резултат с изображение за world cup 1998 brazil scotlandТурнирът е открит с мача между действащия шампион Бразилия и Шотландия. Южноамериканците не играят уверено, но все пак постигат победа с 2:1 - благодарение на защитника на съперника Бойд, който си вкарва автогол. Тази среща е първа официална на "Стад деб Франс" - стадионът, който е построен специално за Световното. Във втория кръг бразилците потвърждават статута си на един от фаворитите в състезанието, помитайки Мароко с 3:0 и осигурявайки си излизане от групата. Поради това шампионите могат да си позволят да се отпуснат и да подарят на норвежците така нужната им победа - възпитаниците на Егил Олсен печелят с 2:1 и с пет точки заемат второ място. Мароканците, вкарвайки три гола във вратата на аутсайдера Шотландия остават зад борда на плейофите. 

Италия без проблеми печели състезанието в група В, където са още Австрия, Камерун и Чили. Роберто Баджо и Кристиан Виери вкарват шест от седем гола. "Адзурите" постигат две победи и равенство с Чили. Именно южноамериканците (с три равенства) последват италианците в плейофите. 

Домакините на турнира със стопроцентови показатели печелят групата. ЮАР, Саудитска Арабия и Дания не могат да спрат французите. Втори стават опитните датчани. Интересното е, че наставникът на Саудитска Арабия Карлос Алберто Перейра е уволнен веднага след втората среща. 

Група D, която е определена като групата на смъртта приковава вниманието на феновете. Тук е България и познатата Нигерия. Испанците, водени от Хавиер Клементе, неочаквано отстъпват на нигерийците с 2:3 - най-вече заради неуверена игра на Андони Субосарета. Равенството на пиренейците с Парагвай намалява шансовете им до минимум. Погромът на българите с 6:1 не помага - нигерийците лягат на парагвайците и двата тима продължават напред. 

Каква е причината за провала на България след успешните Мондиал 94 и Евро 96? Сега, от далечината на времето може лесно да се говори, но истината е, че причините са комплексни: от смяната на ръководството на БФС до налагането на Христо Бонев за треньор на националния. Някъде оттогава започва голямото разрушаване на школите, а не е без значение и това, че българският футбол не се нагажда към новото, лежи на старите лаври и си я кара по инерция. И така до днес - само по надолнището. 

Много оспорвана е група Е, в която четири мача завършват наравно. Белгия и Южна Корея приключват без победи, като за тяхна сметка напред продължават Мексико и Холандия. В другата група Германия и Югославия заемат първите две места с равен брой точки. Предимството на Бундестима е, че вкарва два гола повече от западните ни съседи. Иран хвърля бомбата, побеждавайки с 2:1 САЩ, но това се оказва недостатъчно за азиатците. 

Интересна е група G, в която румънците са събрали един от най-силните си състав в своята история. Северните ни съседи се класират за следващата фаза още след втория кръг благодарение на победите над Колумбия и Англия. Британците имат нужда от успех срещу колумбийците, ако искат да продължат. Головете на Андертън и Бекъм позволява на колектива на Глен Ходъл да изпълни задачата си. В последния кръг срещу Тунис румънците развеселяват публиката, излизайки на терена изрусени. 

В последната група Аржентина получава за съперници три дебютанта - Хърватия, Ямайка и Япония. "Албиселесте" завършва първи с пълен актив от точки и без допуснат гол, а някои специалисти виждат бъдещия световен шампион именно от тази група. Втори в квартета са европейците, а японците завършват с 0 точки. 

На осминафиналите се случва само една изненада. Румъния не успява да реагира на гола от дузпа на Давор Шукер и отпада от хърватите с 0:1. Италия благодарение на попадението на Виери пречупва костеливия орех Норвегия, Бразилия помита с 4:1 Чили (дъбъл на Роналдо и Сампайо), Германия преодолява Мексико с гол на Биерхоф в 86-та минута, като преди това двата тима си разменят по едно попадение. Дания се справя с Нигерия, а Франция кара феновете си да сънуват кошмари в мача срещу Парагвай - в 113 южноамериканците удържат нулевото равенство, надявайки се на дузпи и на своя вратар Луис Чилаверт. Точният удар на включилия се в атаката централен защитник Лоран Блан носи минимална победа на бъдещите шампиони. 

Дузпи има само в един мач - старите врагове Аржентина и Англия правят най-зрелищния мач на този стадии на първенството. В първите десет минути Батистута и Шиърър вкарват по един гол от дузпи, а след това от нищото гол-шедьовър записва на сметката си Майкъл Оуен - нападателят на Ливърпул поразява вратата на Карлос Роа след самостоятелен рейд, в чиито ход преодолява трима противници. Преди последния съдийски сигнал Хавиер Санети изравнява след красиво разигран пряк свободен удар. Още в началото на второто полувреме Диего Симеоне симулира и успява да изкара червен картон на Дейвид Бекъм. С човек по-малко англичаните повече мислят за отбрана и плановете им да вкарат мача в дузпи успява. Там обаче късметът е на страната на Аржентина. 

Дузпите решават и един от четвъртфиналните двубои, в който жребият събира Франция и Италия. Поклонниците на атакуващия футбол остават разочаровани, защото двата отбора мислят повече за резултата, отколкото за това, как да развличат зрителите. Нулево равенство в основното и допълнителното време, при дузпите нервите на домакините са по-здрави - при резултат 3:3 Ди Баджо стреля и французите ликуват. 

Бразилия и Дания решават всичко до 60 минута. Добре познатият ни Бебето вкарва гол в 11-та минута и заличава предимството на датчаните в самото начало на мача. В средата на полувремето Ривалдо извежда "селесао" напред, но веднага след почивката Лаудруп изравнява. Пет минути по-късно отново Ривалдо дава преднина на своите. Този път бъдещите финалисти затварят играта и запазват вратата си. 

Великолепният Денис Бергкамп праща Холандия на полуфинал, след като преди това Патрик Клуйверт и Клаудио Лопес вкарват по един гол. Минута преди края на мача с Аржентина Денис получава топката в наказателното поле след дълъг пас на Франк де Бур и от вратарския ъгъл поразява вратата на възпитаниците на Пасарела. 

Главната сензация на четвъртфиналите е погромът, унищожението на Бундестима от хърватите. Самоувереният дебютант не дава никакъв шанс на немците. Първото полувреме завършва при нулево равенство, но след почивката вратата на Кьопке е поразена три пъти от Ярни, Влаович и Шукер. Отборът на Берти Фогтс напуска Мондиала, а това че Лотар Матеус става рекордьор по мачове на финали на Световни първенства едва ли удовлетворява немците. 

Полуфиналите показват, че четирите участника са достойни да се борят за званието най-силен отбор в света. И двата мача са напълно равностойни, с много борба и са истинско украшение на турнира. Холандците, губейки с 0:1 след гол на Роналдо в 46-та минута, успяват чрез Клуйверт да изравнят в самия край на срещата. Допълнителното време е без попадения, а в серията с дузпите блести Клаудио Тафаре, който отразява два удара на "оранжевите". 

Своят герой намира и Франция - неочакван дубъл във вратата на хърватите прави десният защитник на "трикольорите" Лилиан Тюрам! Шукер извежда своите напред в началото на второто полувреме, но след минута Тюрам, тогава играч на Парма, възстановява статуквото, а малко по-късно праща Франция на финал. Любопитното е, че преди и след този мач Тюрам не е вкарвал голове в националния отбор. 

Хърватите не напускат турнира с наведени глави - в мача за третото място те побеждават с 2:1 холандците, а Давор Шукер става голмайстор на турнира.

Всички очакват фееричен финал, но за разочарование на любителите на футбола, на терена има само един отбор. Преди финала се случва произшествие с главната звезда на бразилците Роналдо. Никой не знае какво точно става в навечерието на решаващия мач. Официалната версия е проблеми с жлъчката и болки в ръката. Други твърдят за лични проблеми на нападателя, а някои говорят за епилептичен припадък. Единственото, което се знае е, че 30 минути преди първия съдийски сигнал Роналдо не е в групата. След това той започва мача, но това не е Роналдо - трудно подвижен, без хъс и желание за игра. 

Бразилия играе неуверено както своя лидер. Атаката не върви, а отбраната не е най-силната страна на отбора. Още през първото полувреме нещата се изясняват след двата гола на Зидан. След почивката бразилците са по-дейно, повече владеят топката, но така и не успяват да реализират своето преимущество. Кръст на последната надежда, че титлата може да бъде удържана слага Емануел Пети. Франция побеждава с 3:0 и детронира шампиона. Кралят умря, да живее Кралят! 

СТАТИСТИКА

Мачове: 64

Голове: 171

Средна резултатност: 2.67

Зрители: 3 785 100

Средна посещаемост: 43 517

Голмайстор: Давор Шукер (Хърватия) 6 гола

 

  Сподели
461