Мондиал 1962 Чили: Подвигът на чилийците


Н. Гавазов

Мондиал 1962 Чили: Подвигът на чилийците

Чили печели домакинство на шампионата в спор с Аржентина и Германия. Европейците са елиминирани, защото ФИФА не иска трето поредно първенство на Стария континент. Относно Аржентина, там отново възникват организационни проблеми. 

През май 1960 година в Чили е разтърсен от земетресение от 9.5 по скалата на Рихтер, което унищожава голяма част от инфраструктурата, създадена за провеждането след две години на Световното. "Тъй като не ни остана нищо, ние ще направим всичко възможно по нашите сили, за отстраняването на проблема". Думите на председателя на комитета по провеждане на турнира Карлос Дитборн стават официален лозунг на Мондиала. Две години тежка работа, възстановяването на 8 стадиона и прилежащата им инфраструктура - това е истински подвиг за сломените от трагедията чилийци, които успяват да подготвят страната за важното събитие. А относно Дитборн, той умира месец преди началото на турнира. 

Квалификационният турнир се оказва много интересен. Завръщат се пропусналите миналия турнир уругвайци и италианци, а също така Испания, която не участва на Мондиал 1950. За първи път на Световното се появяват Колумбия и България, като последните поднасят най-голяма сензация, когато в продължение на два месеца побеждават французите и се класират за финалната част.

Интересното е, че трима футболисти играят на Мондиал 1962 за различни национални отбори от предишните си участия. Унгарската легенда Ференц Пушкаш, защитавал цветовете на родината си на първенството през 54-та, сега е част от отбора на Испания. Хосе Сантамария играе за родината си Уругвай на Мондиала през 50-та и през 54-та, но в Чили е национал на "Ла Фурия". Шампионът с Бразилия от 58-ма Жозе Алфатини пък играе за Италия през 62-ра, като използва истинското си име на фланелката на "адзурите", след като в родината си е бил известен като Мацола. 

Груповият етап ще се запомни с няколко събития. Във втора група домакините поднасят изненада, побеждавайки с 3:1 Швейцария, а Италия завършва 0:0 с Германия. 

Преди двубоя Чили - Италия избухва скандал. "Сантяго е печален символ на една от най-слаборазвитите страни в света, страдаща от всевъзможни злини: недохранване, проституция, неграмотност, алкохолизъм и нищета", пише италианският журналист Антонио Гирели. На следващия ден в Чили се надига бунт, а Гирели и друг негов колега са експулсирани от страната. 

Още в 12-та секунда Джорджо Ферини получава червен картон, но отказва да напусне и на терена влиза полиция. Няколко минути след подновяване на играта и синът на професионалния боксьор Лионел Санчес нанася серия удари срещу Марио Давид. Когато играчът разбира, че реферът не е забелязал случилото се, сам решил да се разплати. Той също е изведен с полиция. След почивката Еладио Рохас с превъзходно ляво круше отправя в нокдаун Умберто Маскио. Мачът, който става известен под името "Битката в Сянтяго" завършва с победа 2:0 за Чили. 

Бразилия пристига с много силен състав на турнира. Пеле, Гаринча, Дида и Вава са по-опитни и по-големи мйстори отпреди четири години. "Селесао" няма никакви проблеми с Мексико, но в този мач се контузва Пеле. "Не плачи! Не висвай нос! Специално за теб ще спечелим турнира", говорят бразилците на следващия ден, когато посещават Пеле. 

В четвърта група англичаните си създават проблеми. След загубата от Унгария победата над Аржентина, "Трите лъва" остава да победят аутсайдера България, който преди няколко дни пропуска шест гола от унгарците. Това е последен мач в групата и за британците е достатъчно да завършат наравно, за да се класират за четвъртфинала. И те завършват 0:0, карайки почитателите си до последно да треперят. 

На ¼-финалите Чехословакия очаква Унгария. Бърз гол на Шерер и отбрана от десет чехи. Отделно от това, вратарят Шройф прави невероятни спасявания. Атакуващият потенциал на унгарците се оказва недостатъчен да бъде преодоляна Чехословакия. 

Друг вратар, Лев Яшин, обаче проваля своя отбор срещу домакините. В десетата минута Лионел Санчес разпечатва вратата на "сборная", която връща гола в средата на полувремето. След това обаче Яшин допуска нов грешка след удар на Еладио Рохас. След почивката превъзходството на европейците е смазващо, те обсаждат вратата на противника, но тази вечер футболните богове помагат на Чили. 

В мача Югославия - ФРГ също ключов става вратарят. Милутин Шошкич не позволява на Уве Зелер и компания да поразят вратата, а малко преди последния съдийски сигнал Петар Радакович носи победата на западните ни съседи. 

В последния мач няма никакво значение името на вратаря, тъй като на терена има само един футболист - великолепният Гаринча. Преди срещата Рон Флауърс заявява, че ще спре бразилския гений. Южноамериканецът пък заявява, че с радост ще направи обратното, но не знае как изглежда Рон. В двубоя Гаринча вкарва два гола и асистира за друг, а след мача треньорът на британците заявява: "Четири години готвих момчетата за победа. Уви, не предполагах, че ще ми се наложи да имаме работа с Гаринча". 

На Чили не провървява в полуфинала, тъй като има за съперник Бразилия. Гаринча продължава да засилва амнезията на почитателите на "селесао", карайки ги да забравят за другия нападател от световно ниво, когото Бразилия губи по време на турнира. Заедно с Вава те правят по дубъл, пращайки домакините в утешителен мач за третото място. 

Вторият полуфинал е славянски. Преди две години двата съперника попадат в четворката на най-силните на Европейското и в мача няма фаворити. Всичко се решава в края благодарение на двата точни удара на Шерер и разбира се на добрата игра на Шройф.

Големият въпрос около финала е дали Гаринча ще може да играе, при положение, че е получил червен картон в полуфиналите с Чили. ФИФА му разрешава да се появи на терена, въпреки че другите петима изгонени футболисти в течение на турнира пропускат 1 мач. 

Не може да се каже, че европейците излизат обречени в двубоя, но е ясно, че трябва да покажат нещо по-добро от досегашното си представяне, ако искат да постигнат успех. Масопуст извежда Чехословакия напред и в тунела се появява светлина. Но отборът на Рудолф Витлачил е подведен от най-надеждният детайл. Два от трите гола на бразилците идват след груби грешки на Шройф... 

СТАТИСТИКА

Мачове: 32

Голове: 89

Средна резултатност: 2.78

Зрители: 899 074

Средна посещаемост: 28 096

Голмайстор: Фонтен (Франция) 13 гола 

 

  Сподели
347