Мондиал 1966 Англия: В родината на футбола


Н. Гавазов

Мондиал 1966 Англия: В родината на футбола

През 1963г. се празнува 100-годишнината от "раждането" на футбола. В чест на бележитата годишнина се взема решение Световното да се проведе в родината на най-популярния спорт на планетата. Така Англия е домакин на Мондиал 1966. Две куриозно неща обаче предшестват провеждането на турнира. Медалите са изработени в Швейцария, но се оказва, че според закон от 18-ти век във Великобритания е забранено внасянето и изнасянето на всякакви "кръгли предмети от злато". Така че, сребърните и бронзовите медали могат да преминат границите на кралството, но златните - не! Англичаните се справят с проблема, след като е поканен майсторът от Швейцария, който изработва допълнително златните медали на място. Въпросът с това, как бъдещите световни шампиони ще напуснат Острова, остава да се решава впоследствие. 

Другата история е свързана с Купата "Жул Риме", която е открадната от строго охраняваната експозиция на изложението в Лондон. Цяла Англия е смазана. Пресата, радиото, телевизията всеки ден отделят много страници и часове на скандала. Дори отправят призив: "Ако вие, крадците, сте истински англичани, с чувство за достойнство и чест, върнете Купата!". За щастие при една от разходките на Дейв Корбет с кучето си Пикълс, любимецът намира в храстите нещо, увито в амбалажна хартия. Това "нещо" е Световната купа! За броени минути това куче се превръща в национална знаменитост. Цяла Англия си отдъхва, а мистерията остава и до днес. 

Два от четирите полуфиналисти на миналото Световно не попадат на Мондиал 1966. Югославия губи срещу Франция, а Чехословакия от португалците. Това е първи турнир за Португалия, в чиито състав се появява нападател от топ ниво - Еузебио. Вторият дебютант е КНДР, който за да попадне на състезанието трябва да победи само един отбор - Австралия. Интересен момент е, че освен англичаните, във финалната част не взема участие нито дин друг британски тим. 

Два от четирите полуфиналисти на миналото Световно не попадат на Мондиал 1966. Югославия губи срещу Франция, а Чехословакия от португалците. Това е първи турнир за Португалия, в чиито състав се появява нападател от топ ниво - Еузебио. Вторият дебютант е КНДР, който за да попадне на състезанието трябва да победи само един отбор - Австралия. Интересен момент е, че освен англичаните, във финалната част не взема участие нито дин друг британски тим. 

След предишните два феерични Световни първенства, турнирът през 1966 се получава отбранителен. За първи път прагматизмът взема връх над романтиката, а резултатите на англичаните в първия кръг показват на какво ще се залага. Против техничните и бързи уругвайци британците избират отбранителен маниер на игра, отборът действа спокойно, без да бърза и завършва 0:0, което се смята за успех. 

Трябва да отбележим, че наставникът Алф Рамзи извършва истинска революция в английския футбол, след като отказва да се подчинява на Футболната асоциация (ФА). Преди това чиновниците от ФА определят състава на "Трите лъва", включително и схемата на игра. Рамзи се разбунтува срещу намерението на ФА да залага на ярък, атакуващ футбол и с право. Треньорът има под ръка един от най-добрите защитници по онова време Боби Мур, неговият съотборник Джек Чарлтън, а също така и отличния опорен полузащитник Ноби Стайлс. Англия завършва груповата фаза без да допусне гол и се класира за плейофите. 

Германия между двете първенства сменя старши-треньора, като мястото на Хербергер е заето от Хелмут Шьон. Не може да кажем, че представянето на тима на последните състезания е неуспешно, но немците вече високо са вдигнали летвата и искат постоянно да побеждават. Шьон вкарва в състава няколко млади футболисти, сред които е 20-годишният Франц Бекенбауер. Гермния няма проблеми с излизане от групата. Уверена победа над Швейцария, равенство с Аржентина и победа над Испания

Най-интересни са нещата в трета и четвърта група, където се раждат главните сензации. Бразилия пристига като световен шампион и със звездите си. Получава се обаче голям провал. Много говорят за заговор на съдиите, за това, че на ФИФА и е омръзнало "селесао" да печели. Много по-късно става известно, че е имало огромни проблеми между ръководството на националния отбор и играчите, а подготовката на тима не е била на нужното ниво. След отпадането на Бразилия в страната са разлепени некролози на националния отбор, в които се казва, че най-големите виновници за провала са треньорският щаб и Пеле. Бесилки очакват националите при завръщането им, но Пеле и Феола остават в Европа и се прибират в страната си едва след два месеца. 

В другата група Италия пристига като фаворит, тъй като в състава са много играчи от великия Интер. Поражението от СССР не притеснява италианците, тъй като в последния кръг те трябва да победят корейците, явно преодолим съперник. Но се случва немислимото: голът на Пак Ду Ика става единствен в мача класира КНДР за плейофите, а Италия напуска турнира. 

Още по-впечатляващо е представянето на корейците срещу Португалия на четвъртфиналите. В 25-та минута резултатът е 3:0 за азиатците. Повечето футболисти на двата отбора изпадат в шок от случващото се на терена. Никой не очаква подобно нещо. Самите корейци нямат никакво намерение да спират и започват да играят още по-атакуващо. Португалците обаче успяват да намалят след контраатака, а преди почивката вкарват още един гол. В началото на второто полувреме Еузебио вкарва още два пъти и европейците са напред. След това срещата отива в по-бавно русло, явно португалците са се страхували от непредвидимия си противник, защото намаляват оборотите. В края на мача Жозе Аугутуш снема всички въпросителни около победителя, изпращайки дръзкия противник у дома му. 

Германия наказва грубияните от Уругвай, които в началото на второто полувреме остават без двама изгонени футболисти, Резултатът дотогава е 1:0 за немците, които до края вкарват още три гола.

СССР трудно преодолява Унгария с 2:1, а последният четвъртфинал между Англия и Аржентина поставя началото на футболната война между тези две страни. Ключов момент става изгонването на капитана на "албиселесте" Антони Ратина в 38-та минута. Причините са непонятни. Аржентинските медии пишат, че немският съдия гони играча защото Ратин го погледнал лошо. Англичаните пишат за словесна атака от страна на футболиста. Истината е че, реферът не знае испански език. След червения картон аржентинците започват да ритат и блъскат противника си. Единственият гол, според гостите, е от засада. Домакините твърдят, че противниците им са животни.

Лидерите на Бундестима Франц Бекенбауер и Халер бележат за успеха с 2:1 над СССР на полуфиналите, а в другия такъв мач Англия поставя на колене Еузебио и Португалия - също 2:1 с два гола на Боби Чарлтън.

30-ти юли пък придобива значимост на национален празник в Англия - 96 924 зрители по трибуните на стадия стадион "Уембли" за един от най-бляскавите и запомнящи се финали във футболната история. Двата тима си разменят по гол през първата част, а след почивката домакините изглеждат по-добре. Закономерно се стига до гол в немската врата. Минутата е 78-ма и по всичко изглежда, че няма да има проблеми с изнасянето на медалите (спомнете си за закона от 18-ти век). Спорен наказателен удар пред поето на британците обаче довежда до неразбория в наказателното поле и Волфанг Вебер изпраща топката в мрежата.

В 100-та минута Хърст стреля след подаване от Алън Бол, топката попада в гредата и пада на земята. Арбитрите провеждат консултация и вземат решение да присъдят гол. Яростта не немците е огромна, а след време става известно, че топката не е паднала зад голлинията. В последните секунди на допълнителното време Хърст вкарва третия си гол и става автор на единствения хеттрик в историята на финалите. 

Къде сме ние? България попада в група заедно със силния отбор на Унгария и супер селекциите на Бразилия и Португалия, които са сочени за фаворити. Регистрираме поражения с 0:2 от световните шампиони Бразилия, 0:3 от Португалия и 1:3 от Унгария. Единственият гол от наша страна бележи Георги Аспарухов, а Иван Давидов и Иван Вуцов си отбелязват автоголове срещу Унгария и Португалия - единствените подобни попадения в турнира. Ето един характерен момент от мача с Бразилия: Якимов поема топката и вместо да организира атака, тръгва в обратна посока, право към Гаринча, който преди малко го е надиграл. Следва серия от финтове, накрая българският футболист спира и слага победоносно крак върху топката. Присъдата е поставена от Рудолф Витлачил, който е разочарован от недисциплинираността на играчите си: "Я тръгнал на световни първенство и кво? Аспарухов - гален фатбалист, Колев - несериозен фатбалист, Пенев - тромав фатбалист. Я тръгнал с Якимов - он цирк прави. Българската работа!". 

СТАТИСТИКА

Мачове: 32

Голове: 89

Средна резултатност: 2.8

Зрители: 1 608 723

Средна посещаемост: 50 273

Голмайстор: Еузебио (Бразилия) 9 гола

 

  Сподели
352